24 Aralık 2009 Perşembe

FİKSTÜR ADAM

Arsene Wenger, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Premier Lig fikstürünü belirleyen otoritelerin futboldan habersiz olduğunu, fikstürün bazı takımlara büyük avantajlar sağladığını, örneğin geçtiğimiz hafta pazar-çarşamba-cumartesi maça çıktıklarını ve cumartesi günkü rakiplerinin hafta içi maç oynamamış Olan Hull City olduğundan dert yandı. Aslında Hull City hafta içi aynen Arsenal gibi maça çıkacaktı ancak rakipleri Everton'ın Avrupa Ligi fikstürü olduğundan maç yapmadan geçtiler. Bu da Arsenal karşısına dinlenerek çıkmalarını doğurdu. Keza Wolves'un Manchester United karşısına, fikstür sıkışıklığı gerekçesi ile Mick MacCarthy tarafından rezerv takımla çıkmasına da "Herkes 38 maç yaparken United bu sene 37 maç oynayacak demektir" şeklinde bir yorum getirdi. Premier Lig'de 1993'ten beri ilk kez Noel öncesine hafta içinde lig maçları oynandı. Bu beraberinde bazı takımlara dezavantaj getirdiği gibi seyircileri de tribünlerden uzak tuttu. Noel alışverişi ve yine yeni yıl için parayı elde tutmayı seçen birçok taraftar, seyirci sayılarının düşmesine hatta bazı takımlar açısından son yılların en düşüğüne çekilmesine sebep oldu.

Liverpool'ın Wigan Athletic ile Anfield'da oynadığı maça 41.106 kişi geldi ki bu Mart 2005'ten beri elde edilen en düşük seyirci rakamıydı. Manchester United-Wolverhampton Wanderers maçına 73.709 kişi geldi ki bu da, 2006'da Old Trafford'un genişletilmesinden beri elde edilen en düşük rakamdı (Kırmızı Şeytanlar'ın sezon ortalaması , bu sezon 74.901). Chelsea 41.337 gibi bir ortalama ile oynarken, Portsmouth maçını 40.137 seyirci önünde oynadı. Sunderland Mart 2007'den bu yana en düşük seyirci rakamını gördü. 39.836 ortalamaya oynayan takım Aston Villa önünde 34.821 kişiyi gördü. Son olarak Bolton Wanderers 21.521 ortalamaya oynarken West Ham karşısında 17.849 seyirci sayısıyla oynamak zorunda kaldı. Bu fikstür tribünleri de vurdu anlayacağınız.

Ancak Dünya Kupası sebebiyle erken bitirilmesi gereken ligler bu sene ekstra bir sıkışıklık oluşturmuş durumda. Premier Lig ve İskoç liglerinin tümünü, 1993-94 sezonundan beri bir kişi beliriliyor. Atos Origin isimli IT firmasından Glenn Thompson (resimde ortada). O, "bu adamlar 3 günde bir maç yapmaya alışmış" diye ağızlara pelesenk olan fikstürü, bu adamın laptopındaki program ayarlıyor. Programa, Avrupa kupaları, takımların birbirine uzaklıkları, tatil günleri, milli maçlar ve diğer tüm verileri girip fikstürü elde ediyor. Dolayısıyla Wenger'in bir problemi varsa, başvuracağı bu adamın My Documents klasöründen başkası değil. Kendisinin Wenger'in şikayetleri ile ilgili ayrıntılı görüşleri ile ilgili bir yazı için buradan buyurun.

1 yorum:

SirEvo dedi ki...

500-1000 taraftar daha az gelmiş. :) Bence pek bi fark yok taraftar açısından ama 6 günde 3 maç oynama konusunda haklı Wenger.