12 Nisan 2012 Perşembe

EVLADİYELİK ALBÜMLER-1:OFFSPRING-SMASH

























Zamanında bir Müzik Tarihinin Efsane Albümleri serisi yapmıştık ama o seri 10 albümde kalmıştı. Elbette efsane albümler 10 sayısıyla sınırlanacak gibi değildi. O yüzden de bu işi yeni bir seriye bağlayalım dedik ve evladiyelik albümler adı altına aldık. Kriter oldukça geniş bir yelpazeyi içine aldığında bizim için de yazmak sıkıntı olmayacak.

Peki nereden esti. Bir kaç gündür dinlediğim albümlerden. Bu o bir kaç günün sonunda dinlediğim albüm. 15 sene sonra dinledim bu albümü. İlk dinlediğim yıl için ise 1994 yılına gitmem gerekir. Bu albümü dinlediğim zaman ilk aklıma gelen albümün kendisinden önce walkman, geri sarmada kullanılan kalemler ama daha ötesi lise yılları. Meşhur pazartesi sabahı ve cuma akşamı kürsünün önünde sıra olmalar, cuma akşamı İstiklal Marşı'nın son mısrası okunurken çantaya davranıp servisin önünü kapmak için erken davrananlar, "oğlum burası D değil E sınıfı yanlış sıradayız", "ya oğlum ön sırada işte Arzular görmüyo musun, bizim sınıf" muhabbetleri. Bu yanlış sırada durma muhabbetinden dayak yiyen de vardı ya o apayrı bir konu. Bugün arkadaşlarla konuştuk neden insanları sırayla içeri sokarlardı bugün dahi açıklaması zordur. Tek tek girince artık ne oluyorsa...

Benim için akıllara bu cevapsız soruları getiren bir albümdür Offspring'in Smash albümü. 1993'te Offspring grubun dönüm noktasını oluşturmuştur. Tüm dünyada 12 milyon satan albüm, böyle bir grup için devasa bir başarıdır. Zaten bir çok kişiyi Offspring fanı yapan bu albümdür ki bir çok kişiye grubun köklerine en fazla sadık kaldığı albümdür. Benim için bir sonraki albüm Ixnay on the Hombre da fena değildir ve popülerliğe kayış Americana'dan sonra başlamıştır. Ama Smash bambaşkadır. Bomba gibi başlar albüm Nitro ile. Bad Habit bir isyan çığlığıdır. Gotta Get Away, Genocide, Something to Believe In, Come Out and Play, Self-Esteem. Dünya tarihinde bu derece vurucu 5 şarkıyı ardı ardına patlatan çok az albüm vardır. Bu patlamanın son şarkısı Self-Esteem albümün en bilinen şarkısıdır. 1980'lerin başlarında doğmuş ve 90'ların sonunda ergenliğini yaşayan gençler için tam bir slogan şarkısıdır.

When she's saying that she wants only me
Then I wonder why she sleeps with my friends

When she's saying that I'm like a disease
Then I wonder how much more I can spend
Well I guess I should stick up for myself
But I really think it's better this way
The more you suffer
The more it shows you really care
Right? Yeah yeah yeah

Albümün geri kalanı boş mudur peki. Elbette hayır. Dürüst olalım bu albümde kötü şarkı yoktur. Zaten albüme adını veren Smash'le de resitali kapatır. Dexter Holland ve arkadaşları hiç bir zaman bu albümün başarısını ve kalitesini yakalayamadılar. Sebebi için çok araştırmaya gerek yok. Smash tüm dünyayı vurduğunda Columbia onlara şişkin bir kontrat sundu. 1993'te kontratı imzaladılar. 4 yıl sonra Ixnay on the Hombre çıktığında onlar için dönüşüm başlamıştı. Sonrası da Pretty Fly'a kadar gitti. Ama elbette hiç bir zaman ilk 3 albümle zirveye ulaşan kaliteye yaklaşılamadı. Bir daha da öyle sözler yazılmadı. Bir gün birisi "bir zamanlar bir Offspring vardı" derse cebinizden çıkartıp vereceğiniz albüm olmalıdır.



3 yorum:

talen dedi ki...

Offspring'i yaş itibariyle Original Prankster ile tanıdım. Ama Smash dediğiniz gibi bambaşka. İlk iki albümdeki amatörlüğü bırakıp hepsi kaliteli şarkılar yaptıkları bir albüm Smash. Ayda bir dinlemezsem rahat edemiyorum :)

Avram dedi ki...

Orta 3'e gidiyordum, Amerika'da yasayan dayimdan ozel olarak istemistim bunun kasedini, hala da annemlerin evinde biryerlerde duruyor olmasi lazim.

purgatory dedi ki...

Haklısın hocam parayı gördükten sonra eskisi gibi albüm yapamadılar ama hatırlıyorumda Conspiracy of One albümünü internetten beleşe indirilebilmesi için siteden yayınlamaya ve Napster için para toplamaya çalışmışlardı. özünde iyi çocuklar vesselam (: