26 Aralık 2008 Cuma

EFSANE KADROLAR: BONUS TRACK


Efsane kadrolar yazıları futbolla ilgili olduğu için bu kadroya yer veremedik. Ama veremeseydik bir tarafım şişerdi diyeyim. Basketboldan vereceğimiz kadro. 1996-98 arası Efes Pilsen'in hiçbir Avrupa maçını kaçırmamış bir basketbolsever olarak Petar Naumoski-Ufuk Sarıca-Volkan Aydın-Conrad McRae-Tamer Oyguç ilk beşini unutmak mümkün değil. Alabildiğine kontrollü 3 oyuncunun arasında zaman zaman oyun içinde parlayan bir shooting guard ile efsane bir power forvet yerleştiren Aydın Örs efsane bir ekibe imza atmıştı. Ama benim bugün anlatacağım kadro o değil. Fenerbahçe'nin 1998-99 sezonunun ilk yarısında oluşturduğu, bana göre Türk basketbol tarihinin ulusal takımlar ve kulüp takımları bazında en iyi kadrosu. Mahmoud Abdul Rauf-İbrahim Kutluay-Marko Milic-Conrad McRae-Zan Tabak. Tourette Sendromu olan (maç içinde de görülen periyodik olarak tekrarlanan tikler) Abdoul Rauf Fenerbahçe'ye NBA'in Vancouver Grizzlies takımından transfer edildiğinde % 90'lara varan bir serbest atış yüzdesi ve işi ciddiye aldığında Utah Jazz'a 50 sayının üstünde atacak kadar yetenekli bir adamdı. NBA'de ilk 5 oynayan bir oyuncu transferi çok rastlanılan bir durum değildi. 3 numara Marko Milic NBA draftında Phoenix Suns tarafından edilmiş ancak o seneki lokavt sebebi ile Avrupa'da kariyerine devam edecek bir takım arıyordu. Pivot Zan Tabak Fenerbahçe'ye geldiğinde 4 senelik bir NBA kariyerini geride bırakmıştı. Conrad McRae ise Türk basketbolseverlerinin çok yakından tanıdığı bir adamdı. Bu kadroyu efsane yapan maç da Euroleague'in ilk Abdi İpekçi'deki ilk maçıdır. Bir önceki yılın Avrupa Kupası şampiyonu Litvanya'nın en güçlü ekibi (o sezon Euroleague'i de kazanacak olan) ve kadrosunda Zukauskas, Jiri Zidek, Adomaitis, Stombergas, Maskoliunas ve Tyus Edney gibi isimleri bulunduran Zalgiris Kaunas ile karşılaşan Fenerbahçe rakibini maçın sonunda adeta şov yaptığı bir oyundan sonra 99-84 mağlup etmiş ve tüm Avrupa'ya Euroleague şampiyonluğu için mesaj yollamıştır. Daha sonra kendi evinde Cagiva Varese, Cibona Zagreb, Tau Ceramica gibi takımları da mağlup eden Fenerbahçe son 16'ya kalmayı başarmış ancak kendi seyircisi önünde oynadığı oyunun o sene Euroleague'deki hiçbir deplasman maçında sergileyemeyince Real Madrid'e 2 maç sonunda mağlup olarak elenmiştir. İspanya'da 85 - 74 kaybedilen o maç efsane kadronun da adeta son maçı olmuştur. Önce Milic ardından Abdul Rauf'un takımdan ayrılışları kadroyu sarsmış Fenerbahçe ve Türk basketbol bu derece spektaküler oyuncuların bir arada olduğu bi kadroyu asla görememiştir. Tabi bu noktada bu efsane beşliyi yönetmek için kenarda olan ismin Halil Üner gibi kapasitesi belli bir koç olmasının da etkisi yadsınamaz. Üner Real Madrid'le yapılan ve çeyrek final mücadelesi sırasında İstanbul'da 89-81 kaybedilen ilk maçta, sonlara doğru aldığı gereksiz teknik faul ile takımın ipini kenardan çekmiştir.

15 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

fenerbahçe'de o sezon 6.adam olarak da serdar apaydın vardı. abdul-rauf'un yerine g.gilmore; milic'in yerine de lokhmanchjuk gelmişti. gilmore idare etti ama lokhmanchuk tam bir hödüktü. ayrıca sezonun ilerleyen bölümlerinde tamer oyguç da fb'deydi.

Gorky dedi ki...

İbrahim'in deplasmandaki Varese maçında pota dibinden girip, rakibin üzerinden yapmış olduğu bir smaç vardır, herhalde kariyerinde ilk üçüne girer.. görüntü bulabilen olursa müteşekkir olurum.

alperensaylar dedi ki...

o sezon bi de tofaşa 30 sayıdan maç vermiştik türkiye kupasında hiç unutmam, hüzün ve kederle dolmuştum o maçı izlerken.

neretva dedi ki...

Abdul Rauf ben çıkıyorum deyip çıkardı...Halil Üner de mık demezdi.

Raziel dedi ki...

O kadrodan özellikle İbrahim Kutluay ve Marko Milic'i çok severdim ama yeri dolmayacak bir adam var: Conrad McRae.

Nur içinde yatsın..

varol döken dedi ki...

bu efsane kadro zaten daha ligler başlamadan avrupa'nın en iyi basket dergisi tarafından (ya adını hatırlayamadım biri yardımcı olabilir mi ya ispanya'da ya italya'da çıkıyor bu dergi, basketbolun la gazzette della sport'u diyebiliriz) Dream Team olarak kapağa çıkarılmıştı...

flying dutchman'ın tespitleri doğru, bu kadronun içine etmişti... ibrahim kutluay ve abdul rauf yumruk yumruğa kavga etmiş, rauf bu olaydan sonra gönderilmişti... ilk 5 gerçekten rüya gibiydi ama bench çok kötüydü... gerçekten yazık oldu bu kadroya...

canoğlan dedi ki...

@gorky

goran kalamiza'yı almıştık bir de o sene kadroya. yedek guard olarak dolaşıp duruyordu benchte.

@asaylar

ilk yarı 20 sayı mı ne mağluptuk tofaş'a o maçta, 2.yarı adamlara sadece 1-2 sayı attırıp o farktan öne geçmeyi başarmıştık tyson wheeler ve george gilmore önderliğinde. çok koymuştu yenilmek o maçta, hatta fenerli üst komşumuz ertesi gün bana ne bağırdın be can dün demişti :)

@flying dutchman

o sene, cibona deplasmanındaki atkins'in son saniye üçlüğü en çok koyan basket, real madrid deplasmanında zaza enden'in ilk yarı biterkenki orta sahaya yakın yerden 3lüğü en çok şaşırtan basket ( ki sonraki senelerde 3lüğünü harbi geliştirdi ), burdaki real madrid maçında gene zaza enden'in önü bomboşken drive etmek yerine 3lük çizgisine yakın yerden atış atması ve kaçırması, akabinde yahut berisinde halil'in teknik faul alması ve maçın başabaşken kopması, en çok kızdıran periyot olmuştur.

zalgiris'te anthony lee bowie'yı unutmuşsun, o kadronun mvp'si gibiydi herif. tyus edney'le beraber coşarlardı.

neydi be..iyi ki yaşadık o dönemi canlı canlı.

Adsız dedi ki...

Conrad McRae unutulurmu :((

Çok şanslıyız gerçekten bu kadroyu izleyebildiğimiz için ama beni en çok hayal kırıklığına uğratan Tabak'ın preformansıydı...

Ferman

simurg35 dedi ki...

MİLİCİCİN POTA KIRDIĞI SMAÇ VARDI FENERE GELMEDEN EVVEL.YOUTUBE TAN BULABİRSİNİZ.BİZE GELDİĞİNE İNANAMAMIŞTIM

deepman dedi ki...

sadece isimler vardı.arada isimlerin üzerine çıkan oyunlar...
efes pilsen de, tofaş ta ise her zaman isimlerinin üzerinde oynayan oyuncular vardı. bence bu kadroya efsane demek yanlış olur. madem isime bakıyorum hedolu efes daha efsanedir.

cikkoleite dedi ki...

Bir de Sardar Apaydin vardi genelde 6 kisi mücadele ediyordu maclarda.

Tartavuz dedi ki...

bir maç hatırlıyorum - sanıyorum badalonaydı- şimdinin iyi oyuncularından garbojosa 3-4 kere fake atmıştı mc rae blok yapmasın diye iyice emin olunca :) potaya bırakmaya çalıştı ama arkadan zan tabak bloğu yapmıştı.. İzlediğim en keyifli basket takımıydı.

Adsız dedi ki...

Halil Uner'e sadece basketbola odaklanmasibi hazirlayabildiginiz bir ortamda Turkiye'nin acik ara en iyi kocudur

Her Yol Roma dedi ki...

@tartavuz

düzeltmek isterim ki j.badalona değil, tau ceramica idi.

CaRtMaNtR dedi ki...

O seneki zalgiris kadrosunda Lokavt nedeniyle Sabonis'te vardı sanki. Aklımda öyle kalmış. Partizanda da Divaç oynuyordu yine boş durmamak için.

Yedeklerden oyuna o zaman genç yetenek olarak lanse edilen Mustafa Abi'de girerdi. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Erdal Koşan'da o kadaroda kendine yer bulanlardandı.

Sezon sonunda ise Lokmanchuk ve Tyson Wheeler gibi ipe sapa gelmez adamlarla heder olmuştu Fenerbahçe. Aslında o dönemlerde Daçka'nın Michael Ansley liderliğinde çok ciddi bir kadrosu vardı onu hatırladım birden :D