26 Kasım 2009 Perşembe

ARIZA MAKUKULA

























Kayserispor'un bu sezon attığı 21 golün 10'u ona ait. 13 hafta geride kaldı ligde. İlk haftada oynanan Gençlerbirliği maçında sarı kırmızılı formayı giymedi Kongo asıllı golcü. Takımının Ankaraspor ile oynayacağı maç Ankaraspor hakkındaki karar sebebiyle 3-0 lehlerine tescil edildi. Yani aslında 11 maçta forma giydi ve 11 maçta 10 gole ulaştı. Bu neredeyse maç başına 1 gol ortalaması demek. 1997-98 sezonunda 33 golle gol kralı olan Hakan Şükür'den sonra (bir önceki sezon da 38 golle olmuştu) 1 gol ortalamasına en fazla yaklaşan adam 2004-05 sezonunda Trabzonspor forması ile 31 gol atan Fatih Tekke'ydi. Son 4 yılda 20 golün üzerine çıkan tek adam yine bir Kayserili Gökhan Ünal'dı. Makukula böyle giderse Gökhan'ın değil Fatih'in derecesini zorlayacak. Attığı 10 golde Cangele'nin payını teslim etmek gerekiyor ona müthiş asistler yaptı. Ancak Portekizli'nin ceza sahası içinde pozisyon alma konusundaki üstün yeteneği, topla buluştuğu anda bir Afrika kökenli için bile fazla sayılabilecek soğukkanlı hareketleri ve son vuruş becerisi onu tipik kara kıta forvetlerinden ayrı bir yere koyuyor. Fenerbahçe dışında kalan 3 büyük takımın tümünün ağlarını havalandırdı. Kalan 4 haftada bundan önceki rakiplerine görece daha dişlerine göre rakiplerle oynayacakları düşünülürse Makukula devreyi 15 gol seviyesinde bitirebilir.

Bu özelliklere sahip bir adamın 28 yaşında ve 11 farkılı kulüpte oynamış olması son derece ilginç. Portekiz, İngiltere, İspanya, Fransa liglerinde forma giymiş oyuncunun kariyerindeki zirve dönemi 2001-02 sezonunda formasını giydiği Salamanca ile İspanya ikinci liginde attığı 20 gol. Sonraki kariyeri büyük takımlara transfer oluşu, isteneni veremeyip kiralanması ve kiralandığı takımda iyi performans gösterip bir başka büyüğe gidişi şeklinde. Salamanca'daki performansı onu Fransa Ligi takımlarından Nantes'a getirdi ama, Nantes bir sezon sonra onu Real Valladolid'e kiraladı. Orada 18 maçta 8 golün altına imza koyunca Sevilla'ya transfer oldu. Ama orada da kaderi kiralanmak oldu. Önce Gimnastic sonra da ülkesi takımlarından Maritimo'ya kiralandı. İkincisinde 13 maçta 10 gole imza koyunca Benfica onun için Sevilla'ya tam 3,5 milyon euro ödedi. Ama kaderi aynıydı. Geçtiğimiz yıl ocak ayında Bolton'a kiralandı. Pek varlık gösteremeyince Benfica'ya döndü. Kirada parlama sırası yine gelmişti, piyango Kayseri'ye vurdu. Valladolid ve Maritimo'daki performansını artırarak devam ettiriyor. Eğer seri bozulmazsa bir büyük takım onu renklerine bağlayacak bu sezon sonu. Kayserispor'un bildiğim kadarı ile kira sözleşmesi 1+3 yıl şeklinde. Bu sezonun sonunda Kayserispor onun için 2,5 milyon euroyu öderse Makukula'nın bonservisini de almış olacak.

Portekiz milli takımı ile (aslında Kongo milli takımında oynamak istemesine rağmen buna 23 yaşında karar verdiğinden ve o sırada 21 yaş altı Portekiz milli takımında oynadığından isteği gerçekleşmedi) çıktığı ilk maçta gol atmış bir oyuncu olan Makukula bu golün devamını getiremedi. Milli takıma seçilişi Maritimo'daki üstün performansıyla gelmişti, sonraki Benfica ve Bolton döneminde gerisi gelmedi. Kimbilir Kayserispor'la sezon sonu 30 gol barajını zorlarsa 2010 dünya kupası için Portekiz kadrosunu zorlayabilir. Tabii önünde Liedson, Hugo Almeida gibi rakipler olacağından işi kolay değil.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Soğukkanlılık konusunda Afrika kökenli futbolcular pek iyi değil, Makukula'nın soğukkanlılığı ise ortalamanın üstünde gerçekten de. Müthiş fiziğiyle soğukkanlılığı birleşince top gibi oynuyor stoperlerle. İnşallah Türkiye'den kaçırmayız bu adamı.

GK dedi ki...

Geçtiğimiz sezonki Koller girişiminin söylenti olmadığı belli oldu.Tolunay Kafkas geçen sezonun başından beri bi pivot santrafor arıyordu.Ligimizdeki savunma oyuncularının fiziksel eksikliği ve pozisyon alma kademeye girmedeki eksiklikleri düşünülünce pivot santraforların çok verimli olabileceği görülür.Zamanında böyle bi çıkışı yine aynı türden bi santrafor olan Ersen Martin yapmıştı.Bence Makukula Ersen'den de daha iyi bi top tekniğine hakim.Nuno Gomes'in ayağına bakan Portekiz milli takımında iyi bi alternatif olacağı aşikar.

Ayrıca ayıptır söylemesi bu herifin Türkiye'ye gelse başarılı olacağını söyleyen ilk insan benimdir heralde.Taaaa Nantes zamanlarından belli ettiydi kendini kerata.

SirEvo dedi ki...

Topuz'dan kazandığı paranın 2.5'unu verip bağlar renklerine artık bunu Kayseri. :)

Unknown dedi ki...

Ben ilk izlediğimde de söyledim Türkiye'de çok iş yapar diye. 3-4 defans oyuncusu hariç bu oyuncuyu tutabilecek kimse yok zaten Türkiye'de. Portekiz milli takımının geleneksel forvet kabızlığı düşünüldüğünde her zaman iş yapabilir milli takımda da.

turhanatakan dedi ki...

rıdvan dilmen galatasaray maçından sonra, sene sonunda 10 gol atar atmasına ama kötü futbolcuya benzer bir açıklama yapmıştı makukula hakkında yanlış hatırlamıyorsam. rıdvanın yorumu erken olduğu için yanlış çıkmış görünüyorsa da portekiz milli takımı kadrosuna girecek demek için de hala erken gibi geliyor bana. çok faydalı ve tam kayseriye uygun bir forvet yine de.

hasanerdem dedi ki...

http://antrenmansahasi.blogspot.com/2009/11/kiralk-kral.html

3 gün önce bende yazmıştım benzer bir yazıyı. kiralık oynadığı takımlarda daha iyi performans göstermesi ilginç gerçekten

Ayhan Baynal dedi ki...

Ben Ayhan Baynal.
Yazınızı www.kayserispor.org sitesinde alıntı yazı olarak yayınladım.
http://www.kayserispor.org/aziza-makukula-alinti-haber.html

kaldırmamı isterseniz kaldırırım...

Flying Dutchman dedi ki...

Ayhan bey,

kaynak gösterdiğiniz sürece bu blogdaki istediğiniz yazıyı bir başka sitede yayınlayabilirsiniz...

Onay isteğiniz için de ayrıca teşekkürler...

Ayhan Baynal dedi ki...

Not: Futbolcunun adı : Ariza değil.
İsmi: Aziza

Flying Dutchman dedi ki...

nasıl yani, bütün dünya yanlış mı biliyor?

Ayhan Baynal dedi ki...

TFF kayıtlarında, Kayserispor Kayıtlarında ve Kayseri'deki basın toplantasınıda isminin Ariza değil. Aziza olduğunu özellikle belirtti.
Ben bizzat Aziza Makukula'nın yalancısıyım :)