18 Nisan 2014 Cuma

YEŞİL SAHADA "THE PRESTIGE"
























The Prestige filmini henüz izlememiş olanlar bu yazıyı okumasınlar demeyeceğim, o güzelim filmi hala izlemeyen mi var yuh diyerek yazıya başlayacağım. Bildiğiniz gibi filmde aslında Alfred Borden ve Fallon arasında bir ikizkardeş ilişkisi vardır. Kardeşler o meşhur "prestij"in meydana çıkmaması için hayatlarını bile göz ardı ederler zaman zaman ve eşlerini değiştirirler. Böyle travmatik bir sapkınlığa da götüren bir filmdir ki bu filmi izledikten sonra ikiz kardeşlerden biriyle beraber olan insanın içine şüphe düşer mi düşmez mi bilemiyorum, hoş bunun aynısını yıllar önce David Cronenberg'in Dead Ringers'ı yapmıştır ya neyse. Bugün onun kadar tramvaya sebep olmasa da ikizlerden hareketle benzer bir hikayeye değineceğiz.

Tarih 19 Nisan 1910. Hollanda Belçika milli takımını kendi evinde konuk etmektedir. 24 yaşında HVV Quick takımının futbolcusu olan Arnold Hörburger ilk kez milli formayı giyecektir. Aynen kendisi gibi futbola VOC takımında başlayan ve Quick'e transfer olan ikiz kardeşi Anton Hörburger tribünde kendisini izlemektedir (ikilinin resmi yukarıda ancak hangisinin hangisi olduğuna dair kesin bir bilgi yok). Ancak Arnold için ilk milli maçında işler iyi gitmez. Maçın daha ilk yarım saati dolmadan sakatlanır ve soyunma odasına gider. O günlerde oyuncu değişikliğine izin verilmediğinden Hollanda maçı 10 kişi sürdürerek ilk yarıyı bitirir. Ancak ikinci yarı başında ilginç bir şey olur. Arnold sahaya döner ve sakatlığını atlatmış görünmektedir. Maçı sorunsuz bitirir. Fakat Belçikalı yetkilileri şüphelendiren bir olay vardır, zira sakatlıktan bu kadar kolay kurtulduğunu anlamadıkları Arnold'un, ikiz kardeşi, maçı tribünden izleyen Anton ortadan yokolmuştur. Belçikalılar, ikinci yarıda sahada Anton'un yer aldığını iddia ederek maça itiraz ederler. Hörburger kardeşler olayı inkar ederler ve ölene kadar da o günle ilgili bir açıklama yapmazlar, ancak o gün stadyumda bulunan herkes ikiz kardeşlerin yer değiştirdiğinden emindir.

Bu maçla ilgili bir başka ilginç not, Belçika tarafından da ilk yarı bir futbolcunun, Charles Cambier'in sakatlanması, onun da maçı tribünden izleyen futbolcu bir kardeşinin olmasıdır ama tabii oyuna girmemiştir. Aşağıda bu maçta forma giyen Hollanda ilk onbiri için çizilen resimler var. Kadro alt sıra Fortgens, De Korver, Hörburger, Valkenburg, Brenger, Göbel, alt sıra Van Breda Kolff, De Groot, Francken, Thomée, Van Berckel.



2 yorum:

varol döken dedi ki...

spoiler'ın cezası ağır müebbettir bu ülkede. cofri ölmüş!

güzel hikayeymiş...

Flying Dutchman dedi ki...

cofri kim?