27 Mart 2008 Perşembe

PARAGRAF SORUSU (!)



Üniversite sınavlarında en kasan sorulardır paragraf soruları. Hep kitapçıkların son bölümünde yer alırlar ve kafanız dağılmış halde oraya geldiğinizden genelde o bölümü hatasız geçemezsiniz. Genelde nerede dikkat vermesi zor bir konu varsa soru olarak seçilir. Aşağıda bu sorulardan bir örnek var.

Sait Faik öyküye yeni bir kişilik ,yeni bir nitelik getirdi.Onunla yazınımıza yeni konular ,yeni kişiler yeni duyarlıklar yeni gözlemler girdi. İnsanın yaşadığı,yaşayabildi ği hiçbir duyguya kapalı kalmadı.Öyle sanıyorum ki sokak onunla girdi yazınımıza;çarşı pazara onunla çıktık.Dile önem veren bir sançtı olduğundan yaşayan dili yakından izleyerek her türlü yamacıktan ve sanat kavgalarından uzak bir dille yazdı öykülerini.Aradan geçen onca yıla karşın öneminde hiçbir şey yitirmedi Saik Faik.

Bu parçada sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir

a-Öykülerini,yaşayan bir Türkçeyle yazdığına
b-Yapıtlarında değişik türlere özgü niteliklere yer verildiğine
c-Anlatımda doğallığı benimsediğine
d-Halkı konu alan öyküler yazdığına
e-Yenilikçi ve değerinin koruyan bir sanatçı olduğuna

Bu da Hollandaca kursunda dersleri takip ettiğimiz kitaptan bir paragraf.

Inbed is de Nederlandse man heel attent. Hij heeft veel respect voor zijn vrouw en vriendin. Het poldermodel in bed, zegt Perrier, die ook uit eigen ervaring kan spreken. "Wat vind je niet leuk? at vind je lekker? Dan doen we dat toch (Özetle "Hollanda erkekleri yatakta oldukça dikkatlidir, partnerlerine ve eşlerine son derece saygılıdırlar ve sizinle yatakta "Neyi güzel buldun, neyi bulmadın, güzel bulmadığın şeyi yapmayalım" şeklinde konuşurlar)

Ardından da bununla ilgili sorular geliyor. Kitaptaki okuma parçasının adı da "Hollanda erkekleri yakışıklı ama seksi değiller"

İddia ediyorum üniversite sınavında sorular böyle okuma parçalarından gelsin. Türkçeden ful çekmeyen olursa ben de Red Light District'te dükkan açacağım.

2 yorum:

Gökçe dedi ki...

Aman abi, orada fotograf cekmek yasaktir, riske atmissin kendini:)

Adsız dedi ki...

bu bana Streamline isimli bir ingilizce kitabindaki bir paragrafi hatirlatti. orada kahramanlarimizdan birinin meslegi "playboy" olarak geciyordu. Ingilizce hocamiza anlamini sordugumuzda "cevab verememisti". Ama senin kitap daha iyiymis, adini verirsen bendeki Delfste Method yerine onu kullanmaya baslayayim.