25 Aralık 2008 Perşembe

45'LİK FUTBOLCULAR



İsim pek mi manidar oldu? Açıklayayım. Şimdi memlekette bir Issız Adam modası var ya? - Yok merak etmeyin, ben ondan bir şey yazmayacağım, sadece yazının hikayesini anlatıyorum.- Filmde 70'lere bolca gönderme var hani. Ayla Dikmen'ler, Nil Burak'lar, Semiramis Pekkan'lar. Tabi bu şarkılar birden piyasaya düşünce internet siteleri de hareketlendi. O sırada bir kaynak keşfedildi - şimdi ismini vermeyeyim, kapatılır falan neme lazım, isteyen olursa bildiririm.

Neyse, bu kaynakta gezinirken bir isim gözüme çarptı ve yazının konusu da buradan doğdu aslında. 1970'lerdeki Pop çılgınlığını pek yakından bilmeyen bizler için o dönemden bugüne kalamayan pek çok isim tarih olmuş durumda. Ama o dönemde doğmuş futbolculardan bugün sahalarda koşturanlarındaki esinlenmeyi merak etmedik değil. Acaba o gün babaları gerçekten popçuların şarkılarına hasta olup mu çocuklarına bu isimleri vermişti? Bu sorunun cevabını ancak, futbolcular buraya yorum yazarsa anlayabiliriz, ama biz yine de en "öyleymiş" gibi gelenleri yazalım.

Ömer Aysan Barış



Evet, yazı bu isimden çıktı ortaya. Yani bir baba ya da anne şarkıcıdan etkilenir de, adını çocuğuna koyabilir tamam, ama onun adında şarkıcının soyadı da var! Hakiki Ömer Aysan, 1972 yılında Günaydın gazetesinin düzenlediği yarışmada 3. olmuş. 1972'de çıkardığı ve yukarıda resmi görülen 45'liği de iki şarkıdan oluşuyor: Kara kuzu ve Miş Mış.

Ömer Aysan Barış ise 1982'de doğuyor. Acaba Ömer, pek mi karaydı da, kara kuzudan gidip o ismi seçtiler, diye de düşünebiliriz belki. Ya da akrabalık olabilir mi, kimbilir? İsim konulurken, adı gibi sesi güzel olsun inşallah da denmiş olabilir hatta, ama "bu devirde ya popçu ya topçu olacaksın arkadaş" klişesinin başarılı örneklerinden. Popçu olamadı fakat iyi topçu oldu diyebiliriz onun için.

Berkant Göktan

Bu tespit biraz daha yoruma yakın tabi. Şarkıcı Berkant'ı tanımayan futbolsever yok bir şekilde. Samanyolu şarkısı zaten tribünlerde, dillerde. Berkant, meşhur Samanyolu şarkısını 1967'de sunuyor piyasaya. Kaynaklara göre ilk başlarda pek etkili olmayan şarkı, sonraları dilden dile yayılıyor. Sanatçı 1970-75 yılları arasında plak çalışmalarını sürdürüyor. 80'lerde ise Avrupa'ya açılıyor.

Artık Berkant'ın babası bu dönemde konser izleyip mi etkilendi bilinmez, ama Aralık 1980'de Almanya'da doğan çocuklarına Berkant adını veriyorlar. Berkant'ın kariyeri de malum. Başlarda müthiş bir çıkış, Bayern'de isminden fazlasıyla söz ettiren Berkant, sonra Türkiye'ye olaylı transferini yapıp önce Galatasaray'da sonra da Beşiktaş'ta yedeklikten kurtulamıyor. Maalesef onun isim babası gibi unutulmaz bir eseri de yok. Son kokain vakası da belki sonu oldu.

Cem Karaca




Cem Karaca'yı sadece 70'lerin popçusu olarak adlandırmak ayıp olacaktır tabi. Ancak Türk müziğine damgasını vurmuş büyük müzisyenin 70'lerde müthiş bir çıkış yaptığını hepimiz biliyoruz. En önemli şarkılarından Namus Belası ve Tamirci Çırağı da ardarda 1974 ve 1975'te çıkıyor. Almanya'daki küçük Cem ise 1976'da doğuyor. Bir baba, soyadı Karaca iken oğluna Cem ismini veriyorsa, sanatçıya hayran olmaması pek mümkün gözükmüyor.

Küçük Cem mi? (İşte Hayat programlarına döndü, küçük Cem ne ya) 2000'de Yozgat'a geldi. Sonra Fenerbahçe'yi gördü. Konya, Kayseri, Sivas derken şimdi İstanbulspor'la 2. Lig'de. Zirveyi de görmüş, düşüşteki bir öykü.

Ersen Martin



Tamam kabul, en uydurması bu olabilir. Ama bunda da bir gerçeklik payı olabilir şüphesindeyiz. Ersen ve Dadaşlar 1969-81 yılları arasında yoğun bir 45'lik üretimine geçmiş. Sonrasında ise 1993'e kadar albüm çalışmalarını sürdürmüşler. 3 albümleri de Almanya'da yayınlanmış. Üçüncüsü 1979'da!

Ersen Martin de 1979'da Almanya'da doğuyor. Baba grubun hayranıysa, esinlenme olması muhtemel tabi. Gerçi Ersen'in soyadında da bir falso var. Röportajlarında Türk olduğunu üzerine basa basa söylüyor, eksisozluk'teki bir girişe göre de Martin silah türünden almışlar soyadlarını. Bilemiyoruz artık.

Bunlar dışında kimler var?

Aslına bakarsanız, uyduracak olsak isim çok. Alpay Özalan için Alpay'dan esinlenilmiş diyebiliriz mesela. Ya da daha genel isimlerde pek fazla yorum yapamıyoruz. Yani Ferdi Elmas, Ferdi Tayfur'dan; Müslüm Can, Müslüm Gürses'ten; Orhan Ak, Orhan Gencebay'dan alınmış desek pek isabetli olmayacak. O sebepten abartmadan duralım.

Futbolcudan esinlenilen isimler var bir de. Bir ara herkesin Rıdvan, Sergen, Tanju olduğu söylenirdi. Var mı ortalıkta 15-20 yaşında olması muhtemel bu gençleri gören..

by tunchay

12 yorum:

Tuner dedi ki...

karşıyakada alt yapıdan gelme ümit milli seçilen bir Rıdvan var benim tek bildiğim o

Adsız dedi ki...

Rıdvan,Sergen neyse de oğluma asla Tanju ismini koymam sanırım...

Müjdat Gezenin Gırgıriyesini izlemeyi pek severimde :))

Ferman

Unknown dedi ki...

Sene 2003 Anadolu Beşiktaşlılar Derneği2nin bir hayır işinde Uni-Bjk'den arkadaşlarla görevliyiz, büyüklerimizden biri dedi ki "Çocuklarla bir ilgilenin de büyükler biraz kafalarını dinlesin" çocukları ağaca çıkarıyoruz, top atıyoruz vs. birisine sorduk adın ne senin cevap: Sergen, herkes yalaklaık yapma falan diyor ve bomba geliyor çocuk ailesine doğru dönüp diyor ki: Feyyaz abiiii, bu abiler benim adımın Sergen olduğuna bu abiler inanmıyor! Hepimiz şoka girmiştik.

pilot santrafor dedi ki...

Ersen Martin aslen Boşnak'tır. Ve Boşnakların sülale isimleri bellidir. Ersen de Martinovic sülalesine mensup. Türkiye'de aynı sülaleden olan tanıdıklarım var. Çoğu Boşnak, Ortodoks veya Katolik kökenden gelip sonradan Müslüman olmuş.

Turgay Keskin dedi ki...

Gerçekten, nerde bu Rıvanlar, Tanjular..!

Bende hiç göremedim etrafta..

Adsız dedi ki...

Şu sıralar müthiş bir Arda patlaması var,ona eminim. :) Çevremde yeni doğan bir çok çocuğa Arda ismi verildi.

her boku bilen adam dedi ki...

hayatının anlatıldıgı bir belgeselde Tanju'nun babası ogluna aktör Tanju Gürsu'nun adını koydugunu söylemişti.Belirteyim dedim.

Adsız dedi ki...

benim tanıdığım bir ailede de çocularına oğuz ve çetin ismini vermişti
veli

Bitola'lı dedi ki...

benim en yakın arkadaşımın babası metin oktay dan esinlenip arkadaşımın adını metin koymuştu.. sonra metin adlı arkadaşım oğluna arda ismini koydu geçen sene... babadan oğula galatasarayın futbolcu isimleri geçiyor artık onlarda..

Adsız dedi ki...

benim babam istanbul takımı tutmamasına rağmen iki dedem de fanatik fenerbahçeli olduğu için bana fenerbahçeli forvet sercan'ın adını vermiş.ilk duyduğumda gerçek olabileceğini düşünmemiştim ama babam da itiraf etti :) daha sonraları bu sercan sarıyer'e gitmişti yanılmıyorsam.altay'a da her maç gol atardı,tüm aile benimle dalga geçerdi ve ben kahrolurdum ismimizin aynı olması yüzünden.

Adsız dedi ki...

benim arkadaşım var 87 doğumlu tanju adında. babası ve kendisi has gs lidirler :)

bu arada martin sözü gerçekten bir çeşit tüfek anlamına geliyormuş. hatta hekimoğlu türküsünde de geçer bu kelime:

Hekimoğlu derler benim aslıma
Aynalı 'martin' yaptırdım da narinim kendi neslime
:)

volkan

Adsız dedi ki...

Sergei diye rus bir arkadaşım vardı; türk olunca sergen ismini vermişler...