17 Temmuz 2009 Cuma

TEK ŞARKILIKLAR MANGASI

























"Bir Sibel Alaş vardı ne oldu ona?" diyerek açmak istiyorum bu yazıyı. Adam diye bir şarkıyla çıktı, enfes şarkıydı, videosu da gayet hoştu, sonra ne gelen var ne giden. Sanırım bir albüm daha çıkardı ardından da ben rastlamadım. Bugünkü liste bir şarkıyla meşhur olup bir daha da ortalıklarda görünmeyen görünmeye çalışsa bile o şarkının yaptığı patlamanın kıyısına bile ulaşamamış isimler. Tabi bu isimlere otomatikman tüm yaz şarkıları dahil edilebilir ama biz listeyi yaz şarkıları moduna sokmamak için oradan 1-2 tane aldık. Yoksa "Mr. President-Coco Jambo" ve "Jovanotti-Lombelico Del Mondo" gibi şarkılardan haberdarız tabi. Girelim listeye.

1-Los Del Rio-Macarena: A la tuhuelpa legria macarena, Que tuhuelce paralla legria cosabuena. A la tuhuelpa legria macarena, Eeeh, macarena..."Eeeeh bir git be" diyesi geliyordu insanın. 1995 yılının yazıydı sanırım kafamızın bu sözlerle iç olduğu. Adamların tarihlerinde uluslararası 4 tane singleları var. Dördü de Macarena'nın değişik versiyonları. Los Del Rio "nehrin çocukları" demek. Nehre girin ve bir daha çıkmayın.

2-Deep Blue Something-Breakfast At Tiffany's: Bu grubun başka bir şarkısını bilen var mı? Var, ben. Albümlerini aldım çünkü. Bugüne kadar piyasaya sürdükleri tek albüm bu şarkının olduğu Home albümü sanıyordum. Meğerse 4 albüm çıkarıp 2001'de dağılmışlar. Şarkı hala döner her televizyonda, zaten başka şarkıları da bilinmez ama tavsiye edeyim Home albümü gayet güzel albümdür. Edinebilirsiniz.

3-Gülay-Cesaretin Var mı Aşka: Bir başka 1995 eseri daha. Bu şarkı olmasa ayrılmış sevgililerin birbirine Facebook veya msn iletisiyle sitem mesajı diye bir şey olmazdı. Sanırım Gülay sonra bir kaç işe daha girişti ama hala ismi söylendiğinde bu şarkı gelir akla, başka şey de gelmez. Tabi hayranlarının bildiği diğer şarkıları bilemem.

4-Mory Kante-Yeke Yeke: Hey gidi Gine'li Mory Kante hey. Şarkı öyle bir başlardı ki nasıl bir adam çıkacak karşımıza diye meraklanırız, hop ekranın sağ alt köşesinden çikolata renkli bir şarkıcı çıkar. Videoda da bir oto tamircisinin hikayesi anlatılır ama ben çözemedim hala yıllar geçmesine rağmen. Affınıza sığınarak şarkının başındaki bölümde "Bi sounkouroun lou la donkégna ah ah", dendiğini hatırlatırım, bazı heyecanlı arkadaşların belirttiği gibi "bi sürtünsene benimkine yaaa" denmemektedir.

5-Gala-Freed From Desire: 1996 yazının şarkısı olduğunu çok iyi hatırlarım çünkü sene sonu partisinde çaldığında bizim sınıfın kızlarına bir haller olmuştu o mezun olmuş halleriyle. Sözleri de ne saçmadır yahu. "Want more and more, People just want more and more
So you tell me in love, what he's looking for". Şu anlam bütünlüğüne ve konsepte bak. İtalyan grubun başka kayda değer bir eseri var mıdır? Saydım şarkının 12 tane remixi yapılmış.



















6-Meredith Brooks-Bitch: Ne oldu bu bayana? İlk patladığında "yeni Alanis Morissette" demişlerdi (gerçi Morissette'den yaşlıdır). Sanırım bu şarkının olduğu Blurring The Edges albümünden "I Need" diye bir single daha çıkardı ama sonrası sessizlik. 5 tane albümü varmış. Ben hala MTV'nin "I'm a bitch" diye çığırdığı yerdeki "zzbzzt" şeklindeki sansürlemesini hatırlarım.

7-Meja-It's All About The Money: "It's all 'bout the money, It's all 'bout the dum dum.......And I don't think It's funny". Komik değil tabi böyle şarkı mı olur yahu? Şimdi baktım, 10 tane albüm çıkarmış İsveç'li şarkıcı. Ne zaman çıkardı, nerede çıkardı, kaç kopya bastılar bilmek istiyorum. Bu yaşıma geldim Meja denince tek bir şarkı gelir aklıma. O da şu ilkokul müsameresi soundtracki.

8-Chumbawumba-Tubthumping: How I Met Your Mother'ın bir bölümünde Ted Stacy isimli bir kızı aynen Chumbawumba şarkısı gibi kafasından silemediğini söyler. Marhall da "hangi şarkı?" diye sorar. Ted ve Barney dönüp şaşkınlıkla Marshall'a bakarlar. Sebebi şudur, grubun akılda kalan başka hiç bir şarkısı yoktur. Bir ara "Top Of The World" adında futbol temalı bir şarkı yaptılar ama, ı ıh. 12 albümden geri kalan, "He drinks a whisky drink, He drinks a vodka drink,He drinks a lager drink,He drinks a cider drink" bölümü oldu.

9-Fool's Garden-Lemon Tree: Bunlar da Almanların tek şarkılık bombası. Aslında listenin Alman kontenjanında Falco'yla çekiştiler ama Falco'nun Amadeus şarkısının da varlığıyla bir adım öne geçtiler. 14 sene geçmiş şarkıyı yapalı. Hala radyolarda bir başka Fool's Garden şarkısına rastlamadım. Ha güzel şarkıdır vesselam o ayrı.

10-Europe-Final Countdown: Herhalde bu tanıma en çok uyan gruptur Europe. Ömrümde bir şarkının ekmeğini bu kadar uzun süredir yiyen bir grup daha görmemişimdir sanırım. 23 yıl olmuş Final Countdown'ı yapalı. Sırf bu yüzden grup best of çift cd albümünün ikinci cdsinin başına koymuştur şarkıyı. Millet ilk şarkıyı dinleyip albümü köşeye atmasın diye. Ama ben o cd'den dinlemeye başlayıp yine atarım. Tamam "Carrie" de vardır ama Final Countdown'ın yanında lafı bile olmaz. Dünya tarihinin de en unutulmaz klavye girişidir herhalde bu şarkının girişi.


20 yorum:

maf dedi ki...

ananı niyolay-volkan

Adsız dedi ki...

4 non blondes?

Spicoli dedi ki...

The Connells - 74' 75'

alperensaylar dedi ki...

las ketchup diye bir grup vardı 3 ispanyol abladan oluşan. onların da o asereje şarkısı dışında hiçbir şarkılarını hatırlamıyorum. onlar da bi süre bu şarkının ekmeğini yediler hatta yanılmıyorsam bir ara eurovision'a da katıldılar bu şakrı sayesinde.

mustafa taha dedi ki...

Gala'nın Suddenly diye bir tane şarkısı daha vardı radyoların play listlerinde uzun bir süre yer almıştı...

lembo dedi ki...

"Breakfast At Tiffany's" isimli şarkıyı Meg Ryan ve Hugh Jackman ın "kate & leopold " isimli filminde duymuştum diye hatırlıyorum.. Yanılmıyorsm Meg bacımızın bir yaşlı komşusu vardır ve her akşam bu şarkıyı dinler.. Meg de balkona çıkar bu dinleme eylemine ortak olma adına.. Sonra da Hugh Jackman'ın kucağında uyuyakalır.. Ahh Meg.. "Benim kucağımda uyu, sana değil bütün İstanbula dinleteyim bu şarkıyı" şeklinde abazan bir söylemle postumu noktalıyorum..

CFG dedi ki...

chumbawumba'nın "add me" adlı şarkısı var bi de 1-2 sene önce çıktı sanırsam, gayet başarılı bir çalışma bence o da...

skiptomylou dedi ki...

gala'nın bir de let a boy cry diye bir şarkısı vardı. ben freed from desire'dan da çok severdim. heey hey

they say silver
i choose gold...

Minero dedi ki...

Sevgil Dutchman Gülay'a biraz haksızlık yapmışsın sanki. Gülay popüler müzikle piyasaya girdi ama daha sonra Türkü'ye yöneldi ve hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi oluşturdu. Hele ki yaptığı Türkü programı izlenme rekorları kırdı kendi kategorisinde. Tamam popüler müzik için parlayıp sönmüş ama Türkü için kesinlikle bayan sesler arasında hatırı sayılır bir yeri vardır...

Castolo dedi ki...

bi ara bi numa numa yey diye bi şarkı daha vardı. bırakın tek şarkılık ünlü olmayı kimin söylediğini bile bilmem sadece şarkı baya ünlü olmuştu ama grup(evet sanırım gruptular) tan bi halt olmamıştı. ha bide europe un life is life şarkısı vardırki çok iyidir be. evet hiçbişey anlatmaz. evet belki söz yazamadıkları yere labılab babab gibi garip şeyler sıkıştırırlar ama kesinlikle çok eğlenceli şarkıdır

Adsız dedi ki...

deep blue somethıngin sarkısı cok guzeldi aynı dönemlerde i believe calardı bon joviden sürekli mtv de

Flying Dutchman dedi ki...

@Castolo

doğru Life is Life da böyle bir şarkıdır ama Europe'un değil şarkı Avusturya'lı Opus'un...Hatta sol üstten Opus kelimesini aratırsan ya da Bavaria kelimesini şarkıyla ilgili çok hoş bir reklam da var eklediğim

Adsız dedi ki...

numa numanın ingilizce versiyonu yapıldı bu arada lucas prata söyleyen yanılmıyorsam, oldschool technoyu güzel sölüyo prata diger sarkıları pretty green eyes (never be alone) an she said, vs gidiyo

LaCatolica dedi ki...

meredith brooks'un elinde gibson joe perry signature gitar var.oldukça kaliteli ve pahalı bir gitardır.

Empyrium dedi ki...

10 numarada Europe 'un olması 10 numara olmuş...

QuaresmA dedi ki...

chumbawamba'nın bella ciao cover'ı da biraz ünlüdür aslında.

kalpazar dedi ki...

Sayın Dutchman, Europe'a haksızlık ediyorsunuz. Çok sağlam hard rock albümleri vardır, tabii bunların hiçbiri Final Countdown kadar pop-rock olmadığı için aynı kamuoyu ilgisini görmemiştir. 1983 tarihli Europe isimli albümlerini bir dinleyin mesela. Hatta 2004'te çıkardıkları albümlerinden de bir şarkının canlı kaydını vereyim, yorumumu dolu göstersin :)

http://www.youtube.com/watch?v=6Eqp-6v8oK4&fmt=18

aşkın dedi ki...

Castolo o şarkının ismi Dragosta Din Tei, grubun ismini unuttum.Gayet güzel klibi vardır, siyah saçlı olan solo kariyerini sürdürüyor.

Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi sundu

erdi dedi ki...

@kalpazar

hislerime tercüman olmuşsun.

Her Yol Roma dedi ki...

tek bir şarkıdan 50 sene ekmek yiyen adam da var;

berkant - samanyolu aka bir şarkısın sen