Kulubun kasasinda bugun bulunan borc rakamini asagidaki yazida belirttik. Bunun en onemli sebeplerinden birisi transfer pazarinda yapilan yanlis hamleler tabii ki. Ajax'in gectigimiz yil acikladigi rekor zarar rakaminda 17 milyon ile kulup transfer rekoru kirdiklari Miralem Sulejmani'nin ellerinde patlamasinin da payi var elbet. Dolayisiyla Rotterdamlilarin parayi sokaga attiklari 10 transfere kisaca deginelim.
1-Jean Carlos Dondé: Isminde karizma olup kendisi fos cikan adamlardan. Feyenoord Brezilyali sol bek oyuncusunu transfer ettiginde Dondé 20 yasindaydi. Feyenoord kariyerinde sadece 1 kez forma giyebildi. Sakatliklarin da etkisiyle hicbir zaman kadroya giremedi ve once Hamburg sonra da Fluminense'ye kiralandi. 2007 yilinda kontrati feshedilince solugu Asteras Tripolis'de aldi. 3 sezonda 30 maca dahi ulasamadi. Bugun Feyenoord'a transfer olmadan onceki takimi Atletico Paranaense'nin yedek kulubesinde.
2-Maikel Aarts: Massibo Taibi gibi gitti onun kariyeri. RBC Roosendaal'da iyi isler yapmis bir kaleciyken Feyenoord'a transfer edildi. Ancak ustuste yaptigi hatalara 2005-06 sezonunda FC Twente ile oynanan macta neredeyse takimini yakma noktasinda gelen hatalari sebebiyle devre arasinda degistirildigi mac sonrasi teknik direktor Erwin Koeman tarafindan yedek kulubesine mahkum edildi. 2007 yilinda Willem II'ye transfer oldu, bugun Hertha BSC formasini giyiyor.
3-Philippe Léonard: Standard Liege, Monaco, Nice takimlarinin formasini giymis ve Euro 2000'da Belcika formasi giymis, Liege'de 2004-06 sezonunu cok iyi gecirmis bir sol bekken Ingiltere ve Ispanya'dan gelen teklifleri reddedip Feyenoord'a geldi. Yine sakatliklar silsilesi ve 2 mac oynayip takimdan ayrilma. Kariyerini gectigimiz yil Rapid Bukres'te sonlandirdi.
4-Ivan Bandalovski: Rotterdam'in yuttugu bir baska sol bek. Litex'de basladi genc Bulgarin kariyeri. 2005 yilinda henuz 19 yasindayken Feyenoord'a kiralandi. Feyenoord'da kazandigi paranin karsiligini rezerv takimda oynayarak verdi. Tek bir macta dahi sahaya cikamayarak Lokomotov Sofya'ya transfer oldu.
5-Anthony Lurling: Tam bir fare doguran dagdir Lurling. Feyenoord'da 2002-05 yillari arasinda forma giydi. Istikrarsizlik gordugu gereksiz kartlar derken 3 sezon sonunda hicbir sey uretemeden FC Koln'un yolunu tuttu. Orada da tam bir hayal kirikligi yaratip hala forma giydigi NAC Breda'ya transfer oldu.
6-Angelos Charisteas (resimde): 2006 yilinda Ajax'tan Feyenoord'a transfer oldugunda Rotterdamli taraftarlar stadyumun onune gelip "Ajax artigi istemiyoruz" diye baskan Jorien van den Herik'i istifaya davet ettiler (Ajaxtan ayrildiginda Charisteas yedek kulubesine bile dogru durust gireiyordu). Artik onun lanetinden midir bilinmez, 9 gol atabildi ve hicbir zaman taraftarlarla yildizi barismadi. Sezon sonunda solugu Nurnberg'de aldi. Bugun Ligue 1 sonuncusu ve kume dusmeye mahkum Arles-Avignon'da forma giyiyor.
7-Cory Gibbs: Elde patlayan bir baska defans oyuncusu. Gullit'in ABD ile yakin iliskileri sonucua Dallas Burn'den getirdigi Amerikali, hocasinin takimdan ayrilmasiyla Erwin Koeman'in tirpanina ugradi. Kisa sure sonra da ulkesine dondu. Bugun New England Revolution'da forma giyiyor.
8-Edwin de Graaf: RBC Roosendaal'in Feyenoord"attigi bir baska kazik. Ayni zamanda Feyenoord'da basarili olamayip Breda kentinde iyi isler yapan oyuncular kervanindan birisi. De Graaf 2004-06yillari arasinda sadece 6 macta forma giydi ve ayrildi. Bugun Hibernian kadrosunda.
9-Aleksandar Ignjatovic: Son donem yanlis hamlelerinden. Bulgar Bandalovski'den ders almayan Feyenoord yonetimi bir baska Balkanlardan gelmis genc defans oyuncusunu kadroya katti. 22 yasindaki Sirp futbolcu gectigimiz sezon basi Borac Čačak takimindan satin alma opsiyonuyla kiralandi. Bir daha ismini bile duymama opsiyonuyla, tek bir mac bile oynamayarak kulubune geri dondu. Olan kulubun ona odedigi maasa oldu. Youtube videolarina bakilarak transfer edildigi soylenir.
10-Lee Chun-Soo: Her Koreli Park Ji-Sung gibi Hollanda'ya damgasini vurmuyor tabii. Ulsan Hyundai'den 2007 yilinda transfer edilen oyuncu 2 sezonda 15 maci dahi bulamadi. Aslinda Real Sociedad'da, La Liga'daki ilk Koreli oyuncu olarak gosterdigi kotu performans Avrupa'ya uyamadiginin habercisiydi ama Feyenoord bir kumar oynadi. Tutmadi. Bugun Japonya'da Omiya Ardija formasi giyiyor.
Haftaya, Ajax'in son 10 yildaki en kotu 10 transferi.
2 yorum:
Bu cengaverlerin maliyetlerini ogrensek daha iyi olurdu sanki?
Herhalde orta okula yeni baslamistim (12-13 yaslarimda): hocalarimdan biri 1997 tarihli "All Stars" diye bir filmi gosterdi sinifta. Rotterdam'da amatör bir futbol takiminin oyuncularinin basindan gecenleri anlatiyor. Hepsi de fanatik Feyenoord taraftari. Bir sahnesinde hep birlikte, yanlis hatirlamiyorsam, 20.10.1996 tarihli PSV - Feyenoord macini izliyorlar. Sonuc: 7-2. Bir sonraki sahnede de, "Ulan, ne olacak bu Feyenoord'un hali? Hadi gelin, Feyenoord'un transfer ettigi tum basariz santrforlari sayalim" diyorlar ve, yine yanlis hatirlamiyorsam, en az 10 tane isim cikariyorlar.
Diyecegim, Feyenoord bu donemlerden 14 sene evvel de gecti :) Ilginctir, o 7-2'lik mac sonrasi, Feyenoord - PSV karsilasmalari 11 sene boyunca gayet cekismeli geciyor. Hatta Feyenoord 1999'da sampiyon olmus, 2006'a kadar hep ilk 4'de bitirmistir sezonu. (2002'de de UEFA Kupasi zaferi var tabi)
"Eh iste"lik bir film, ama izlemediysen, yine de tavsiye ederim. "Hollanda kulturune giris" niyetine. (Black Pearl izlemistir kesin)
---
Ilgisiz not: TR'de RTUK dizilerdeki opusme sahnelerini "sansurlesek mi acaba?" diye tartisadursun, bol bol acik sahnenin, escinsellik gibi konularin gectigi bu filmin Hollanda'da 12-13 yasindaki cocuklara gosterilmesi de ayri bir ilginclik. (Lisede de "Requiem for a Dream"i izlettirmisti sanat hocamiz.)
Yorum Gönder