5 Mart 2009 Perşembe

DIRK HEINEN

















12 Aralık 2002 tarihindeki Olympique Lyon-Denizlispor maçını izleyenler hatırlarlar, Mustafa Özkan'ın 6. dakikada biraz da şansın yardımıyla attığı golün ardından 84 dakika boyunca maç Denizlispor'un kale sahası içinde geçmiş ve Fransa futbolunun o dönemde (ki hala) zirvesinde bulunan takım Dhorasoo, Luyindula, Juninho, Caçapa, Edmilson, Coupet'li kadrosuyla Janne Hietanen, Peter Kabat, Roman Kratochvil, Servet Çetin, Ali Tandoğan, Henrich Bencik ve Hakan Çimen'li Denizlispor'a boyun eğmiştir. Belirtmek gerekir ki bu kadro aynı zamanda Denizlispor tarihinin efsane kadrolarından bir tanesidir. Sonradan ülkenin büyük takımlarına transfer olacak genç oyuncular, genç bir teknik adam ve kaliteli yabancılar. Rıza Çalımbay'ın yönetiminde o sezon sırasıyla Lorient, Sparta Prag ve Lyon'u kupanın dışına itip daha sonra kupayı müzesine götürecek Jose Mourinho'nun Portosuna elenen Denizlispor kadrosunun bir başka oyuncusu vardı ki o da bahsettiğimiz Lyon maçında rakip takım forvetlerine karşı bir türlü geçit vermek bilmeyen Alman kaleci Dirk Heinen'dir. İşin ilginç yanı Denizlispor 4. turda eşleştiği Porto'dan Portekiz'deki maçın ilk yarısında gol yememiş ancak ikinci yarı skor 6-1'e dönmüştür. Kimbilir belki de horozlar o rüzgarı devam ettirebilse bugün Jose Mourinho halen Portekiz'de görev yapan sıradan bir teknik adam olacaktı.

Dirk Heinen'ın ilginç bir hikayesi var. Türkiye'ye geldiğinde 32 yaşındaydı. 9 senelik Bayer Leverkusen ve 2 senelik Eintracht Frankfurt kariyerlerinden sonra Denizli'nin yolunu tutmuştu. Türkiye'de kariyeri sadece 1 yıl sürdü ve aralıksız Denizli'nin kalesini korudu. Vfb Stuttgart'a döndüğünde Timo Hildebrand ve Michael Langer'ın arkasında üçüncü kaleci olarak 4 yıl boyunca sadece maaş aldı. 2006-07 sezonunun sonunda eldivenleri astı ve gitti. Nereye mi. İrlanda'nın Waterford kentinde bir çiftlik alarak koyun çobanı olmaya. 1 sene boyunca koyun, mera, otlak, çiftlik, gübre ile uğraşıp rahatına bakarken geçen sene Mart ayında Arminia Bielefeld'in kaleci hocası Thomas Schlieck onu aradı ve kalecileri Mathias Hein ve Rowen Fernandez'in sakatlandığını, birkaç maç da olsa onları idare edip edemeyeceğini sordu. Heinen çiftliği bıraktı ve 715 gün sonra Bundesliga'ya geri döndü. İlk çıktığı maçta Hannover 96 karşısında 90. dakikada kurtardığı topla takımına 1 puan kazandırdı. Geçici kontratı 30 Haziranda sona erince futbolu son kez ve kesin olarak bıraktı Halen ailesiyle Waterford'daki çiftliğinde yaşıyor.

5 yorum:

turhanatakan dedi ki...

dutchman, işe karışmak gibi olmasın ama denizlinin altın kadrosundaki oyuncular arasında ilyas kahramanı da unutmamak gerek bence.

bir de joe'nun gidişi epey etkilemiş olacak ki joe mourinho yazmışsın:)

sonuç olarak dirk heinen'i hatırladığın ve hatırlattığın için teşekkürler, eline sağlık.

Flying Dutchman dedi ki...

o maçta ilk onbirde olmadığı için İlyas'ı saymadım ama yanlış hatırlamıyorsam oyuna sonradan girmişti

n0s dedi ki...

lorient rovans macında ipne hakem 13 dk fln uzatmıştı

jose dedi ki...

Ne gunlerdı ya

Mustafa Ozkan resmen Ruud Van Nıstelrooy gibi oynuyordu o maçlarda:)

Adsız dedi ki...

O zamanlar nerdeydik, şimdi nerdeyiz... Heinen gibi bizi hayata bağlayacak bir sebep bulmak zorundayız. Kalecimizi hatırlattığınız için teşekkürler