31 Ağustos 2009 Pazartesi

2 EFSANENİN DOĞUŞU















Anlatacağım hikayenin kahramanları Altaylı ancak başlıktaki efsaneler, Türk futbolunun bir dönemine damgasını vurmuş ve o zaman futbol oynayan Altaylıların bugün dahi final maçında kurayla kazandıkları kupayı büyük bir gururla anlatmasını sağlayan Göztepe ve yine aynı şekilde geçmiş zamanlarda büyük bir taraftar kitlesi olan ve FC Barcelona'nın da kardeş kulüp seçtiği Altınordu.

Öncelikle şunu belirteyim ki Altınordu'nun resmi sitesine girdiğimde benim anlatacağımdan çok farklı bir kuruluş hikayesi gördüm.Ben yine de kaynağıma güveniyorum.1923 yılında cumhuriyet kurulduktan sonra Altay takımı, sporcuları ve yöneticileriyle beraber Ankara'ya ziyaret düzenliyorlar. Takımla beraber hatıra fotoğrafı çekilecekken kravatsız futbolcular olduğunu gören yöneticimiz, onları uyarıyor ve Altay adabından bahsediyor. Bu futbolculardan biri de kaptan Hamit ve kaptan bu uyarıya çok alınıyor. Daha sonra yönetimden başka kişilerle yaptığı konuşmalarda kendisine arka çıkılmadığını gören Hamit, takımdan bazı arkadaşlarını da yanına alıp İzmir'e dönüşte Altınordu Spor Klübü'nün kuruluşuna önayak oluyor. Altınordu kurulduktan kısa süre sonra vali tarafından isim değiştirip Üçokspor adıyla mücadele etmeye zorlanıyor. Tekrar kendi ismine kavuştuktan sonra ise tüm İzmir'e hitap etmeye başlıyor ve İzmir'in en çok taraftara sahip kulubü oluyor. Gerçekten de şu an İzmir'de 40 yaşın üzerinde olan futbol izleyicilerinin çoğu bir dönem Altınordu'yu desteklemişler.
























Gelelim ikinci hikayemize.Sene 1925 aylardan Haziran. O zamanlar GSM operatörleri olmadığından süper lig yok. Osmanlı Bankası sponsorluğunda İzmir mahalli ligi oynanıyor. Altaylı taraftarlar da takımlarını desteklemek için Gül Sokak'ta toplaşıp 4 otobüsü doldurmuşlar, artık deplasman Aydın mıdır yoksa Bornova mıdır bilemiyorum yola çıkıyorlar.Hava çok sıcak,maksimum hız saatte 10 kilometre, otobüslerde klima yok, Adi Dassler henüz clima cool teknolojisini üretmemiş.Hal böyle olunca sinirler de gergin oluyor tabi ve yolda öndeki iki otobüsle arkadaki iki otobüs arasında kavga çıkıyor.-Hikayeyi yaş olarak büyük Göztepeli ve Altaylı kişilere onaylatmama rağmen kavganın sebebini öğrenemedim.- Bu kavga sonucunda arkadaki iki otobüsteki taraftarlar kafileden ve camiadan ayrılıp Güzelyalı'ya dönüyorlar ve takımdan bazı futbolcuları da yanlarına alarak Göztepe'yi kuruyorlar.Göztepe ilk kurulduğu yıllarda fazla varlık gösteremese de 40 lı yıllardan sonra isminden sıkça söz ettiriyor.Özellikle 60lı yıllardaki Fuar Şehirleri Kupası(UEFA)'nda yarı final oynayan takım bugün bile efsane olarak anılıp saygı görüyor ve tezahüratlarda anılıyor.Bugün zaten futbol ve taraftar deyince akla gelen ilk takımlardan biri İzmir'in sarı-kırmızısı.

by Sercan Akan

10 yorum:

gillerprensi dedi ki...

Bir İzmirli olarak şunları söyleyebilirim. Altınordu babamın gençlik dönemlerinde fırtına gibi esen bir takımmış. Yani şimdilerin Bursaspor'u gibi falan. sonraları biçok kulübün düştüğü duruma düşmüş. Altınordu'yu bilmem ancak Altay takımının içinde birçok Osmanlı sözcük barındıran marşı Barça marşına çok benziyor. Rivayete göre onlardan arakmış. Barcelonalılar marçın sonunda Barça Barça Barça diye bağırırken bizimkiler Altay Altay Altay diye bağırıyorlar:D

Göz göz'ün öyle kurulmuş olacağını tahmin etmiyorum. Ama yolculuktan bahsetmişsin alakasız ama şunu yazsam fena olmaz sanırım. Bu da rivayet: Bir Aydın deplasmanından yenik dönen KSK taraftarları yolda sinirlerini siyah beyaz diye bir ineği bıçaklayarak alıyorlar. Doğruysa çok vahim...

vertumnus dedi ki...

Altınordu'nun isim babası ve kurucularından biri Süleyman Ferit Bey...Soyadı kanunundan sonraki haliyle Süleyman Ferit Eczacıbaşı, evet holdingin de kurucusu aynı zamanda. Biz geçen yıl maç yapmadan önce biraz araştırmıştım ancak holdingle kulüp arasında hiçbir bağlantıya rastlamadım...Bir sponsorluk falan söz konusu değildi, olsa belki daha da iyi işler yapar Altınordu bu tarihinden yola çıkıp bir yerlere varmaya çalışsa.

Bu arada Altınordu kurulurken kulüp ismi olarak diğer alternatifin de Göktürk olduğunu, Hitler iktidarı Almanyası'nda eğitim gören Süleyman Ferit Bey'in isim tercihlerinde siyasi konjonktürden hayli etkilendiğini ekleyeyim...Semt itibariyle de kuruluşunda Eşrefpaşa - Tilkilik bölgesi hakim, İzmir'in döneminde yüksek gelirli yörelerinden...

Sercan Akan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sercan Akan dedi ki...

@minyatürkalemaç

barcelona marşı cant del barca 1974 yılında yazılmış ve bestelenmiştir.eğer ki bir arak durumu söz konusuysa bunu barcelonalılar yapmış yani.ayrıca cant del barcayı stadta dinleme imkanım oldu altay marşına hiçbir yönden benzemiyo :)

inek bıçaklama konusunda da benim duyduğum şehir efsaneleri farklı yönde ancak güvenilir bir kaynağım olmadığı için bir şey söyleyemiyorum.

Semt Aşığı dedi ki...

Eşrefpaşa semti mi peki bu altınordu takımını destekliyormuş çünkü şimdi benim bildiğim eşrefpaşalılar izmir sporu destekliyorlar.

gillerprensi dedi ki...

@Sercan Akan

Marş bilgisi için teşekkürler:D Bu söylediğimi yerel bir tvnin dandirik bir programında duymuştum:D Barça da kalkıp bizimkilerin marşını çalmamıştır herhalde.

Altınordu ile ilgili bir ilave yapalım. Alsancak'taki Altınordu hastanesi bilgiğim kadarıyla kulübün. vertumnus arkadaş Eczacıbaşı deyince aklıma geldi. Bir yönüyle tıbbi olaylara bağlılar, belki böyle bir durum söz konusudur:D

İnek meselesi şehir efsanesi olabilir ancak bu hikayeyi sağlam bir KSK taraftarı arkadaşımdan dinlemiştim:D

Bir diğeri de yanlışlıkla ezeli rakibin tribününe giren İzmirli taraftar meselesi.(takımları gizleyelim:) Bu arkadaş son anda atkısını montunun içine almayı başarıp oh çekiyor. Gel zaman git zaman maçın ilerleyen dakikalarında, abimizin montunun kenarından atkı sarkıyor. Birkaç eleman durumun farkına vardı varmadı öyle bir anda abimiz çıkarıyor atkıyı. Başlıyor sövmeye.... Ulen yakmak lazım bu atkıyı:D Tabii alkış kıyamet:D Canını kurtarıyor çaktırmadan:D Bu da efsane midir bilmiyorum ama dinlediğimde çok gülmüştüm:D

gillerprensi dedi ki...

QSemt aşığı

Ben İzmir Eşrefpaşa'da oturuyorum. Yağhaneler diye tabir edilen yerde. Babamlar çok genç yaşta buraya gelmiş,üst komşumuz da sağolsun futbol fanatiği bir amcaydı. Altınordu eskiden Eşrefpaşa'nın yani ağır ağabeylerin takımımıymış. Bugünkü Tilkilik denen yer Mezarlıkbaşı sınırlarında kalıyor ancak Eşrefpaşa'ya yakındır. Eşrefpaşa İzmir'in değil Osmanlı Döneminin de önemli semtlerinden. kabadayılarıyla meşhurmuş. İzmirspor meselesine gelince. Üçyol mevkiindedir İzmirspor'un kulüp binası ve Eşrefpaşa'ya oldukça yakındır. Dolayısıyla Eşrefpaşa'da artık İzmirspor hakimiyeti vardır. Tabii karşıda olması hasebiyle Göztepe hakimiyeti de. Eşrefpaşa'nın amatör kulübü ise Attilaspor'dur:D

Semt Aşığı dedi ki...

Askerde arkadaşım vardı.Ben n zaman Beykoz mevzusu açsam "Beykozlu bizde eşref paşa çocuğuyuz.Bizde izmirsporluyuz konuşuyormuyuz derdi" :)

Maslow dedi ki...

inek bıçaklama olayı göztepe taraftarı tarafından yapılmıştır

http://img208.imageshack.us/i/qoztepe116ly7naqx3.jpg/#q=g%C3%B6ztepe%20taraftar%C4%B1%20inek

gillerprensi dedi ki...

Demek ki şehir efsanesi değilmiş:D Ama Göztepelilerin olduğunu bilmiyordum. Yazık günah hayvancağıza.