31 Ağustos 2009 Pazartesi

TEXAS'LI KOVBOY ÇİZMESİNİ BEĞENDİ

Geçtiğimiz ay içinde dünya futbol basınında, geleceğe yönelik bir haber olması sebebiyle çok fazla gündemde tutulmayan ama aslında önemli bir haber yer aldı. İtalyan A.S. Bari kulübü, merkezi ABD'de bulunan JMJ Holding'in başkanı Timothy L. Barton tarafından satın alındı. Bari başkanı Vincenzo Matarrese, bir süredir görüştükleri Amerikan firmasıyla anlaştıkları ve satışın 31 Ekim 2009 tarihinde tamamlanacağını açıkladı. Bu önemli bir haber. Zira 31 Ekim tarihinde Serie A kulüplerinin başkanları içindeki tek Amerika'lı olacak Barton, aynı zamanda Bari kulüp tarihinde İtalyan olmayan ilk başkan. Bu kulübe önemli bir yatırımın da yapılması anlamına geliyor elbet. Tabi bu yatırımın öncesinde kulübü kısaca bir mercek altına alalım.

15 Ocak 1908 yılında kurulmuş olan bir kulüp Bari. Kuruluşunda Alman Floriano Ludwig ve İsviçre'li Gustavo Kuhn gibi isimlerin önemli rol oynaması onların geçmişinde de yabancı isimlerce yönetilmeye çok da yabancı olmadığını gösteriyor. Bari 100 yıl boyunca Serie ve B arasında mekik dokumuş bir ekip. Serie A tarihindeki en iyi dereceleri 1947 yılında elde ettikleri yedincilik. Tam 13 kez Serie A'ya yükselmiş ve aynı sayıda da Serie B yolunu tutmuş, hatta 1974 yılında Serie C'ye kadar düşerek dibi görmüş bir kulüp. Yani asansör takım yakıştırmasını hafiften hakediyorlar. Juventus'un unutulmaz isimlerinden Antonio Conte, 2007 yılında takımın başına geçtiğinde, takım küme düşme hattındaydı. Orta sıralarda ligi bitirdiler. Geçtiğimiz yıl ise Serie B şampiyonu olarak Serie A'ya bir kez daha merhaba dediler. Ancak Conte öne Juventus'un başına geçeceği dedikoduları ile daha sonra kendi yönetimiyle yaşadığı bazı fikir ayrılıklarıyla uğraştı ve bu sezon başında takımdan ayrıldı. Yerine İtalya'nın o kulüpten bu kulübüne savrulan 61 yaşındaki hocalarından Giampiero Ventura getirildi. Ventura'nın ilk iki maçta aldığı iki beraberlik şimdilik Bari'yi Serie A'ya ço kda fena olmayan bir başlangıca götürdü.

Vitali Kutuzov ve iki yıllık başarılı diyemeyeceğimiz Celtic macerasından sonra İtalya'ya dönen Massimo Donati gibi isimleri kadrosunda bulunduran Bari, kulübü 32 yıldır yöneten Matarrese ailesinden sonra Amerika'lı Barton'a emanet olacak. Matarrese hanedanının başında 1908-77 yılları arasında yaşamış ve endüstri-inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Gruppo Matarrese SpA'nın kurucusu Salvatore Matarrese var. Antonio Matarrese 1977-83 yılları arasında Bari'nin başkanlığını yürüttükten sonra son 26 yılda koltuğu Vincenzo'ya bırakmış. Hanedan 2 ay sonra bu uzun dönemi kendi elleriyle bitirecek.













Timothy L. Barton'ın başkanı olduğu JMJ Holding 1990 yılında Dallas, Texas'ta kurulmuş ve hisse senedi piyasasında global çalışan bir şirket. Barton şirketin kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO'su. AS Bari'nin satış rakamı henüz açıklanmadı ama gelecekteki başkan şimdiden "Bari'yi Avrupa'nın önde gelen kulüplerinden birisi haline getirmek için çalışacağız" diyor. Kısacası minyatür bir Abramovich atılımı görebiliriz. Geçtiğimiz yıl JMJ Holding 2 milyar dolarlık bir portföyü yönetiyordu. Bunun çizmeye yansımasını göreceğiz.

Hiç yorum yok: