29 Eylül 2007 Cumartesi

90'LI YILLARIN CİNDERELLALARI 3/10 - SALVATORE SCHILLACI



“The man from Sicily striked like lightning”. İtalya’da düzenlenen 1990 Dünya Kupası’nın bize sunduğu bir başka sürpriz Toto Schillaci’nin 2. turda Uruguay filelerine gönderdiği enfes golün ardından İngiliz spikerin dudaklarından dökülen cümle.

Sicilya’nın önemli futbol kentlerinden Palermo’da dünyaya gelen İtalyan futbolcu hakkında hep oldukça fakir bir ailede büyüdüğü, hatta daha da ileri giderek doğru dürüst okuma yazma bilmediği söylenip durur. Futbola da doğduğu kentte başlayan futbolcu 1982 yılında Palermo Amatörlerinden bir başka Sicilya kulübü Messina’ya transfer olur. 1989 yılına kadar Serie B’de aynı takımla mücadele eden golcü kendisi için rüya gibi geçecek Dünya Kupası’ndan bir yıl önce Serie A’ya, Torino kentinin siyah-beyazlı kentine yerleşir. İtalya Milli Takım Teknik Direktörü Azeglio Vicini onu Dünya Kupası kadrosuna alındığında milli takım tecrübesi yok denecek kadar azdır. Zaten turnuvada ilk planda düşünülen forvet ikilisi Napoli’den Andrea Carnavale ve Sampdoria’nın simge oyuncusu Gianluca Vialli’dir. Turnuvanın ilk maçı olan Avusturya maçında da bu ikili maça başlar. Ancak Carnavale’nin yerine durum golsüz berabere iken oyuna giren Sicilyalı maçın tek golünü atar. Daha sonra da İtalya’nın üçüncülük maçı da dahil olmak üzere Roberto Baggio ile oluşturdukları ikili Gök Mavililerin turnuvada attıkları 10 golün 8’ine imza attı. Schillachi bu gollerin 6’sını atarak turnuvanın gol kralı oldu.



Turnuvanın ardından Juventus’ta 1992 yılında transfer olup 2 sene oynadığı Inter kulübünde pek başarılı olamayan Toto, 1994 yılında Japonya’nın Jubilo Iwata kulübüne transfer oldu ve   J-League’de oynayan ilk İtalyan futbolcu unvanını aldı. Burada oynadığı 3 sezonda 78 maçta 56 gol kaydeden Scillaci’ye Japonlar “Toto-san” lakabını taktı. 1997 yılında futbolu bırakarak yetiştiği Palermo’ya dönen Schillaci 2005 yılında popüler yarışmalardan Survivor’ın İtalyan versiyonu olan “L'Isola dei Famosi”ni sunuculuğunu yaptı.

Sahaya girdiği anda üzerinde eğreti duran şortu ve forması, garip koşuş stili, gol attığı zaman hayatında ilk golünü atmış futbolcular gibi sevinmesi, her daim kirli sakalı adeta üzerinde fakir, sefil bir Sicilyalı çocuk havası büründürürdü Schillaci’ye. Bu yüzden attığı goller 1990 Dünya Kupası’ndaki müstesna performansı kendisine hep sempati duyulmasını sağladı. Nitekim tüm milli takım kariyerinde oynadığı 16 maçın 7’sinin, attığı 7 golün 6’sının bu turnuvada olması sebebiyle söz konusu turnuva İtalyanlar tarafından “otti Magiche di Totò Schillaci” (Toto Schillaci'nin sihirli geceleri) olarak anılmakta.

Hiç yorum yok: