5 Aralık 2010 Pazar

MÜZİK TARİHİNİN EFSANE ALBÜMLERİ 3/10: OASIS - (WHAT'S THE STORY) MORNING GLORY

























Debut albümlerin dünya çapında büyük başarı kazanması genelde pek rastlanan bir olay değildir.Evet fırtına koparırlar, evet ilgi çekerler. Ama bir grubun tüm diskografisi ele alındığında ilk sıraya yerleştirilmeleri zordur. Genelde de ikinci albüm için de ağızları sulandırırlar.

Bahsedeceğimiz albüm de bu kaide dahilinde, selefi Definitely Maybe’nin tüm dünyada 7,5 milyon satmasının ardından 1995 Ekiminde piyasaya sürülmüş bir albüm. "Brit-rock denen şey neyin nesidir?" diye soran bir insana sözlük niyetinde hediye edebileceğimiz bir albüm. Manchester kentinin genelde birbirleriyle geçinemeyen iki kardeşi Gallagher kardeşlerden daha yaşlı ve aklı başında olanı Noel’in notaları ve enfes şarkı sözleri albümün tüm dünyada 19 milyon satmasını sağladı. Albüm halen Britanya tarihinin en çok satan üçüncü albümü. Britanya müzik endüstrisinin bir çok kurum tarafından tüm zamanların en iyi 5 albümü arasında gösteriliyor. Haksız değiller

“Hello” ile yapılan açılışın ardından ardı ardına gelen her biri klasik niteliğinde şarkılar “Roll With It”, “Wonderwall”, “Don’t Look Back In Anger”, “Hey Now”, “Some Might Say”, “Cast No Shadow”, “She’s Electric”, “Morning Glory” ve harika bir kapanış şarkısı “Champagne Supernova”.

Oasis bu albümün yarattığı etki, başarı, müzikal kaliteye izleyen albümlerinde hiç bir zaman ulaşamadı. Evet onlar da gayet kayda değer albümlerdi ancak Morning Glory halen onları kariyerinde zirve olarak yer alıyor. Maalesef öyle de kalacak, ancak uzun süredir beklediğimiz haberi de buradan hatırlatalım, Noel Gallagher izleyen yıl bir solo albüm piyasaya sürecek. Cıvık Liam da ardık Beady Eye'ı ile ne halt yerse yesin afedersin müdürüm...

2 yorum:

can dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=19OXwM1Yti0

büyük adam!

Osman dedi ki...

blur ile cekisirdi, ki ilk single olarak roll with it'in karsisina country house'u cikarmisti blur. Roll with it albüm dahilinde daha az göze batan sarkiydi, ve blur'ün o dönem lokomotif sarkisi country house kazanmisti yarisi.

ancak bu "galibiyet" o güne dair kücük bir enstentane kaldi. oasis büyüdü, blur oasis kadar akillarda degil artik.

bu albümün b-sides'lari da cok saglamdir.