1 Ekim 2007 Pazartesi

KUZEYDOĞU AVRUPA'DAN GELEN SICAK VE GOL YAĞIŞLI HAVA AKIMI


Yıllardır Türk Televizyonlarında duyarız, özellikle 1970’lerin Brezilyasını 1986’nın Arjantin’ini, 1974’ün Hollanda’sını çıplak gözle izleyenler sürekli, Dünya Futbolunun, özelinde de Avrupa Futbolu’nun kötüye gittiğini, bunun da sebebinin (onların deyimiyle) “futbolun meyvesi olan gol”ün eksikliğinden kaynaklandığını söyleyip dururlar.

Kuzey Batı Avrupa’nın 3 ligi İngiltere, Almanya ve Hollanda’da bu hafta toplam 27 maçta 88 gol atıldı. Bu maç başına 3.2 gol demek. Başka bir deyişle bu 3 ligde hafta sonu 5 maç izleyen bir kişinin ortalama izleyeceği gol sayısı 16 idi. İşin ilginç olanı bu 3 lig sezon başından beri aşağı yukarı bu ortalamalarla seyrediyor. Acaba takımların defans kurguları mı çok kötü?Yoksa Yunanistan’ın 2004’te tüm dünyanın başına ördüğü post modern catenaccio’nun istikrarı getirmediğinin ortaya çıkması ile artık takımlar kendi kaleleri önüne duvar örmeye çalışmak yerine rakip kalenin gediklerini aramaya mı başladılar?

Bu ortalamayı yükselten çarpıcı maçlardan en önemlisi İngiltere’de oynandı. Portsmouth Reading’i 7-4 gibi bir skorla mağlup etti. Alman Ligi’ndeki gol şov maçı Werder’in tek taraflı saldırısı şeklinde geçti. Arminia Bielefeld’i 8-1 mağlup ettiler. Bochum ve Nurnberg 3-3’lük skorla yenişemediler. Ajax ise Hollanda’da kendi evinde VVV Venlo’yu maçın ilk golünü attığına pişman etti ve rakibini 6-1’lik skorla geçti. Roda 3-0 öne geçtiği maçta Excelsior Rotterdam’ın son yarım saatte 3-3’ü yakalamasına engel olamazken Utrecht kendi evinde Vitesse Arnhem’e 4-2 mağlup oldu. De Graafschap ise ilk hafta 8 gol yediği Ajax maçından beri halen namağlup.

Liderlerde önemli bir değişiklik yok. Aslında göze çarpan husus AC Milan’ın gidişi. Son Avrupa Şampiyonu için bu sene, geçen seneki -7 puan cezasının performansını etkilediği ve Milano’nun kırmızı siyahlı ekibinin unvanı Inter’in elinden alacağı söyleniyordu. Milan sezon başında 6 haftada sadece 1 kere kazanabildi ve toplam 11 puan kaybetti. Bu hafta da San Siro’Da Catania’ya 1 puan verdiler. Inter ise 14 puanda. Yani Milan -7 cezasını bu sefer kendi kendine verdi. Ancelotti bir şeyler yapmazsa yine ağırlığı Şampiyonlar Ligi’ne kaydırmak zorunda kalacaklar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.