7 Ocak 2011 Cuma

MÜZİK TARİHİNİN EFSANE ALBÜMLERİ 4/10: JETHRO TULL-AQUALUNG
























2011 yılında 44. yılını dolduran bir grup. Rock müziğe, ilk etapta bakıldığında uymayacağı gitar riffleri arasındaki melodileri göze çarpmayacağı düşünülebilecek bir enstrümanı bu kadar dominant bir şekilde müziğe sokabilecek kadar yetenekli bir adam. Her şarkısı kendi içinde birer klasik olan, gelmiş geçmiş en iyi konsept olarak tasarlanmamış konsept albümlerden birisi (Ian Anderson şarkıların yarattığı ahenge rağmen albümün kesinlikle bir konsept albüm olmadığını iddia etmektedir). Jethro Tull, Ian Anderson ve Aqualung.

İngiltere'nin Blackpool kenti çıkışlı grup 1971 yılında söz konusu albümü piyasaya sürdüğünde ilk albümlerde blues'e yaklaşan soundunun progressive'e kaydığının sinyallerini açıkça verdi. Albüm kapağında Ian Anderson'ın silüetinde görülen ve albüme adını veren itilip kakılan, karısı tarafından aldatılan, eski püskü ve yağlı elbiseleri içinde sokaklarda yaşayan ve Mary adlı şaşı bir sevgilisi olan "Aqualung"un hikayesi.

Albüme adını veren açılış şarkısıyla başlayan ve bizi önce kahramanımızla sonra da şaşı sevgilisi ile tanıştıran (Cross Eyed Mary) Jethro Tull, daha sonra genelde akustik havada geçen bir albüme imza atıyor. Taki sondan bir önceki şarkı, muhteşem "Locomotive Breath"e kadar. Üstüste gelen sırasıyla piyano, elektro gitar ve flüt sololarını içeren şarkı bize göre tüm grup tarihinin en iyi şarkısı.



Aqualung tüm müzik otoritelerince gelmiş geçmiş en iyi rock albümlerinden biri kabul ediliyor. Aynı adlı şarkının solo bölümünde Martin "Lancelot" Barr'ın gitarını konuşturduğu bölüm de rock tarihinin "en iyi 100 gitar solosu" listesinde.

Efsane sıfatını sonuna kadar hak eden belki de tüm zamanların en "underrated" grubundan en "underrated" albümlerden biri.

Ian Anderson: vocals, acoustic guitar, flute
Martin Barre: electric guitar, descant recorder
John Evan: piano, organ, mellotron
Jeffrey Hammond (as "Jeffrey Hammond-Hammond"): bass guitar, alto recorder and odd voices
Clive Bunker: A thousand drums and percussion

5 yorum:

thieboudienne dedi ki...

hocam adamların underrated oldugu nereden cikti yahu?

metallica mıydı kimdi, jethro tull bu yil album cikartip da odulleri toplamadigi icin tesekkur ederiz; o sayede odulu biz kazanabildik diyen?

gayet sevilen, hakkı verilen bir grup bence. ha herkes bilmiyor olabilir. rock diyince daha piyasa muzik yapan adamlar akla geliyor olabilir. mtvde şurda burda pek şarkılarını duymuyor olabiliriz. ama yine de kadri kıymeti bilinmiş adamlar bence. biraz da onları değerli yapan; herkesin onları beğenmemesi. ortalama zevklere hitap eden adamlar aslında değersizdir.

ben şahsen bourree'yi tek gecerim.

alchoburn dedi ki...

yazının sonuna gelene kadar "yoksa barre'den bahsetmeyecek mi?" diye düşündüm durdum sevgili fd... (bu arada typo hatasını da ekleyelim tabii =)) )

barre için de diyebiliriz ki, en underrated gitaristlerden biri. anderson'ın flütü rock müziğe eklemesi o kadar konuşulur ki onun o büyülü sololarından bahsedilmez genelde. solo albümleri de vardır hatta.

bu arada jethro tull sevip de bundan önceki albümü benefit'ten bahsetmemek olmaz, to cry you a song olsun, with you there to help me olsun hepsi candır.. hele ki teacher. konsept albümde aqualung en iyi olabilir ama kişisel tercihim hep benefit'ten yana olacak. :)

alchoburn dedi ki...

bu arada ben de aynı albümden my god'ın videosunu nacizane paylaşayım efendim, insanların tanrı ile ilişkilerini vs güzel irdeleyen bir parçadır, hem gitar riffleri hem flüt partisyonları pek lezizdir. belli noktadan sonra ian abimiz çılgın atar gene.

http://www.youtube.com/watch?v=dh0woT7NkKI

frankello dedi ki...

her türlü overrated bi grup jehtro tull.king crimson,eloy,jane,yes,camel gibi gruplar varken esamesi okunmaz.ha tull kötümüdür cok kral gruptur ama ''efsane'' denilen şeyler çok fazla olamayacagindan bu gruplarin yaninda efsane grup olamaz efsane albümü de olamaz.beylik yorumlar oldu ama tull bence dünyanın gelmiş geçmiş en overrated gruplarından biridir bana göre.

frankello dedi ki...

bide moody blues var efsanelerden.melancholy man'in bir canlı performansında flüt dersi vermişlerdir:) jethro tull'e