13 Ekim 2009 Salı

ULRICH VAN GOBBEL






















Galatasaray'da Greame Souness döneminde ve Fatih Terim döneminin ilk maçlarında top koşturan Surinam asıllı Hollandalı defans oyuncusu Ulrich Van Gobbel'in başı futbolu bıraktıktan sonra Chrysler arabalarla derde girdi ve halen de kurtulmuş değil. Feyenoord’da toplam 12 sezon top koşturan oyuncunun, aslında 2003 yılında, kalçasındaki kronik sakatlık ile erken emekliye ayrılmak istediğinde "Kontratlı Futbolcular Fonu" adı altında kurulan Emeklilik Yatırım Fonları’ndan parasını alamaması kötü günlerin habercisiydi. Bu fon normalde futbolculara 35 yaşına kadar para ödüyor ve Van Gobbel o tarihte 32 yaşındaydı. Van Gobbel'in Fon'un yetkililerini bıçakla tehdit ettiği söyleniyordu.

Van Gobbel o tarihten sonra çektiği para sıkıntılarını kanun dışı yollardan halletmeye kalkınca 26 mart 2007’de Rotterdam Mahkemesi tarafından 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Nedeni de Daimler Cyrysler’den finansal kiralama (leasing) yoluyla aldığı 3 arabayı kredi borcu bitmeden satmak ve parayı ilgili firmaya ödememek. Mahkemelere katılmayan ve o günden beri Holllanda’da izine rastlanmayan Van Gobbel’in Surinam’a gittigi sanılıyordu. Dutch Football Management (futbolcuların adına hareket eden sendika benzeri kurum) Van Gobbel’in hala Hollanda’da olduğunu kararın temyize götürüleceğini bildirdi. O günlerde intiharın eşiğinde olduğu dedikoduları ortaya çıktı. Ona maddi yardım sağlayan kişi Hollanda amatör liglerinde mücadele eden Türkiyemspor'un başkanı Şahin Gerdan'dı. Ancak Türkiyemspor Nedim Imaç, bir dolu borcun altına girmiş ve uyuşturucu satışına da bulaşmasıyla 17 Şubat 2007'de Amsterdam'da öldürülmüştü. Gerdan, Imaç'ın yerine başkanlık koltuğuna oturmuştu ama onun da geçmişinde karanlıklar vardı ve aynen Van Gobbel gibi çalıntı araba hikayelerine bulaşmıştı (zaten Türkiyemspor da Şubat 2009'da 100.000 euroluk borcunu ödeyemeyip battı). Van Gobbel'in böyle bir sicile sahipken bir de Gerdan'la yaptığı arkadaşlık onunla ilgili düşünceleri giderek olumsuzlaştırdı. Bu arada Temyize giden dava sonucu, Van Gobbel'in cezası Nisan 2008'de 120 saatlik kamu hizmetine çevrildi.

Bu yılın Nisan ayında 8 yıl sonra Feyenoord TV'de kameraların karşısına geçti. Hala borçlarıyla uğraşıyordu ve bir yandan da teknik direktörlük kurslarına katılmaya çalışıyordu. Programdan 10 gün sonra Rotterdam'ın amatör ligde mücadeel eden takımlarından Alexandria ’66'da yardımcı hoca olarak göreve başladı. Hala orada...

Ben Van Gobbel deyince 1996'daki efsane Türkiye Kupası finalinde, Kadıköy'deki rövanş maçında Aykut'un kafasına uçarak kaldırdığı bacağıyla hatırlıyorum hep. Aykut o kafayı 50 santim daha öne uzanarak vursa futbol hayatı bitebilirdi.

2 yorum:

Ortega dedi ki...

Hakkaten az kalsın Aykut'u öldürecekti bu eleman :*

Taci dedi ki...

Ben de o sahneyle hatırlıyorum valla.