12 Mayıs 2009 Salı

MODERN FUTBOLUN KRİTİK TEKNİK DİREKTÖR HAMLELERİ 1/10: ROGER LEMERRE



















Aslında bu seri yapıp bitirdiğimiz bir seri. Ama bir kaç istek gelince yazıları her gün bir tanesini vererek tekrar gündeme getirelim dedik. İmla hataları, bilgi yanlışları, video, resimler ve bir kısım değişiklikler de yaparak tabi. Özellikle Türkiye'de teknik direktörlerin her zamankinden daha fazla tartışıldığı bir dönemde yeniden hatırlamak yerinde olacaktır.
---------------------

Yeni bir inceleme serisi başlattık. 2000 Avrupa Şampiyonası Finali’yle açılışı yapıyoruz. 80 ve daha eski kuşaklar maçı çok iyi hatırlayacaktır. İtalya efsane niteliği kazanan bir maçla Deeper Blue’dan daha yetenekli bir makine haline gelen Hollanda’ya 10 kişi ile bir buçuk saat geçit vermemiş ve finale çıkmıştı. Rakip Portekiz’i Zidane’ın 117. dakika penaltısı ile eleyen Fransa idi. Yani son Dünya Şampiyonu. Maç Rotterdam'ın efsane De Kuip Stadyumu'ndaydı.

İtalya 55. dakikada Totti’nin defansı bloke eden topuk pası sonucu oluşan atakta Delvecchio ile 1-0 öne geçti. Uluslararası turnuvalarda yapılmaması gerkeen şeylerden birisi İtalya’ya karşı 1-0 yenik duruma düşmektir. Fransa’nın da bunu çıkarması zor oldu. Ama ne çıkarma.

Görevi Aime Jacquet’den alan 1998 zaferinin yardımcı hocası Roger Lemerre 58. dakikada Christophe Dugarry’nin yerine Sylvain Wiltord’u, 76. dakikada Youri Djorkaeff’in yerine David Trezeguet’yi, 86. dakikada da Bixente Lizarazu’nun yerine Robert Pires’i aldı. 93. dakikada Fabien Barthez serbest vuruş kullanıyordu. Kameralar bir ara Zidane’a kaydı. Maçı artık bitirmiş ikincilik madalyasını bekliyordu. Barthez topa vurdu. Trezeguet Fransa'nın o bitmiş halinden 2 saniye sonra nasıl olduğunu anlamadığımız bir motivasyon yüklemesi ile topa yükseldi. Topu Wiltord’a aşırdı. Wiltord topu kontrol edip sol çaprazdan ve yerden kaleye şutladı. Dakika 93 ve durum 1-1. Maç uzatmaya gitti. O golle darbe alan İtalya’nın yıkılması uzun sürmedi. 103. dakikada Pires soldan girdi, ortaya gönderdi, Trezeguet penaltı noktası civarından topu Toldo’nun kalesinin tavanına yapıştırdı. Altın gol. Kupa Fransa’nın. İlk golü atan, ikinci golün pasını veren ve golü atan adamlara bakın. Şimdi Lemerre’nin yaptığı değişikliklere.

Tüm zamanların en yerinde oyuncu değişikliği hamlelerinden birisi.

2 yorum:

Smyrna dedi ki...

spiker tam ea sport spikeri :D

alperensaylar dedi ki...

smyrna, evet gerçekten de ea sports spikeri kendisi. efsane insan john motson:)