27 Mayıs 2009 Çarşamba

EMEKLİ OLMUŞ NUMARALAR: FUTBOL



Maldini'nin gidişinin ardından şu emekliye ayrılmış numaralar hikayesine bakalım derim. Futbol takımlarının emekliye ayırdığı numaraların arkasında NBA’deki gibi genelde başarı hikayeleri yok. Başarı için ayrılanların uzun bir listesi var ki aşağı yukarı bilinen isimler. Başarılar kadar ölümlerin ve kazaların da çok etkisi var. Lyon, Lens ve Manchester City’li Marc Vivien Foe (17, 23), Benfica’lı Miklos Feher (29), Dinamo Bükreş’li Catalin Haldan (11), saha içerisindeki ölümleri sebebi ile numaraları emekliye ayrılan futbolcular. Geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Manchester United’lı genç oyuncu Jimmy Davis (36), Lyon kalecisi Luc Borelli (16), takım otobüsüne yetişmeye çalışırken arabası kaza yapan Chievo’lu Jason Mayele (30), ülkesi Fas’ta kaza geçirerek hayata veda eden Aberdeen’li “Zero” lakaplı forvet Hicham Zerouali (0), Orlando Pirates’ın forveti Lesley Manyathela (22) da kulüplerinin onurlandırdığı oyuncular.

Diego Armando Maradona'nın 10 numaralı formasını 2001 yılında emekliye ayıran Arjantin 2002 Dünya Kupası için 10 numarayı FIFA'ya bildirmemiş ve yerine kadroya 24 numarayı dahil etmişti Ama FIFA'nın kurallara uymaları yönündeki uyarısı üzerine forma Ariel Ortega'ya verildi. Chelsea de Gianfranco Zola'nın 25 numaralı formasını emekliye ayırmış durumda.

Bir kaç tane de farklı hikaye var. Saha içerisine son verdiğimiz kurbanlardan olan Sevilla’lı Antonio Puerta’nın 16 numaralı forması emekliye ayrılmadı. Ama bu formayı bugünden sonra bir tek kişi giyebilir. O da 2007 Ekim’inde babasının ölümünden sonra doğan oğlu Aitor Antonio bir gün Sevilla takımında forma giyerse bu formayı giyebilecek.



26 yaşında iken FC Utrecht formasını giydiği yıllarda kalp kapakçılarındaki bir sorun nedeni ile uykusunda hayata veda eden David Di Tommaso için daha önce oynadığı Sedan ve Utrecht kulüpleri 29 ve 4 numaralı formaları emekliye ayırdılar. Ayrıca FC Utrecht her yıl takımın en başarılı oyuncusuna verilen ödülün adını “Di Tommaso Ödülü” olarak değiştirdi.

Bir trajik hikaye de Norveç’ten. 2005 yılında Norveç Ligi takımlarından Fredrikstad ile Start arasında oynanan maçın 5. dakikasında takım arkadaşının üstüne düşmesi sonucu yerde kalan Dagfinn Enerly hastaneye kaldırıldı ve tüm vücudunun boyun kırılması sonucu felç olduğu öğrenildi. Bunun üzerine kariyeri biten Enerly’nin 8 numaralı forması emekliye ayrıldı. Enerly 2007 yılına geldiğinde kollarını ve vücudunu oynatma yeteneğini tekrar kazanmasına rağmen bacak kaslarını hala hareket ettiremiyor ve tekerlekli sandalyede.



Aynen NBA’deki 6 numara gibi futbolda taraftarlarına numara ayıran kulüplere bakalım. 12 numarayı ayıran bir çok kulüp var. Ülkemizden Fenerbahçe dahil. Ama örneğin Panathinaikos taraftar grubu “Gate 13”ten esinlenerek ve Reading kulübü 13 numaralı formayı emekli etmiş. Bu numara Bristol City’De 31, Oldham Athletic’de ise 40.

Halen o takımda oynarken numarası emekliye ayrılacağı açıklanmış isim ise Paolo Maldini. (başka kim olabilir). Maldini’nin 3 numaralı forması emekliye ayrıldı ama futbolcu eğer oğullarından birinin bir gün Milan takımının formasını giyerse (büyük oğlu Christian Maldini Milan genç takımı formasını giyiyor) 3 numaralı formayı taşıyabileceğini belirtti.

Bu konudaki en güzel hikayeyi de bir başka yazıya saklayalım. Onun ayrıca anlatılacak bir efsanesi var çünkü.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

beşiktaş'ın da 12 numaralı formasının taraftara ayrıldığını okumuştum bir kaç farklı kaynakta..

varol döken dedi ki...

o, en büyüklerin de en büyüğüdür!

Olympian dedi ki...

derler ki, o cim sahalarda dort puma hizindadir!

alperensaylar dedi ki...

fachetti?

tosun dedi ki...

Tam liste icin:

http://en.wikipedia.org/wiki/Retired_Numbers_in_Football_(Soccer)

abeyle dedi ki...

bristol city'de 31 numaranın da emekli olmasının arkasında bir ölüm var ama kim olduğunu hatırlamıyorum.Araştırıp düzelt istersen.

Çetin Cem dedi ki...

galatasaray'ın üç numarayı emekliye ayırmaması yaptığı en büyük hatadır kanımca.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Besiktas'ta da 12 numaranin yanisira, malum sebepten dolayi 16 numarali forma da, en azindan gecici olarak, emekliye ayrilmistir.

Erhan dedi ki...

Puerta'nın 16 numarasını oğlundan başkası giyemeyecek diye biliyordum ben de ama David Prieto bu sene 16 numarayı giyen isim Sevilla'da. Ona da Puerta'nın çok yakın arkadaşı olduğu için vermişler sanıyorum formayı, böyle bir şey duymuştum ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Ergün On Radar dedi ki...

denizlispor doğan seyfi atlı'nın formasını emekliye ayırmış olabilir, tam olarak emin olamasam da...

AbSurDMaN dedi ki...

FM'de Galatasaray'ın taraftarlarca 12 numarasının emekli edildiği yazıyor hiçbir oyuncuya verilemiyor. Böyle birşey var mı gerçekte ? Hep aklıma takılmıştır.