6 Şubat 2009 Cuma

JOE SAKIC



Buz hokeyiyle tanışmam 90'lı yılların sonuna rastlar. Aslında Electronic Arts firmasının Türk gençliğinin spor dimağının gelişmesinde büyük payı vardır. Ne yalan söyleyeyim NBA 96'yı oynadıktan sonra NBA'i, NHL 97'yi oynadıktan sonra NHL'i daha bir dikkatle takip etmeye başlamışımdır. Bu yönde ufkunu genişleten bir çok insan tanırım. Geleceğim nokta şudur ki NHL'i takip ettiğimden beri Colorado Avalanche takımına karşı bir sempati duyarım. Bunun sebebi de Joe Sakic ve Peter Forsberg gibi iki harika oyuncunun eşliğinde 1996 Stanley Cup (Amerikan Profesyonel Buz Hokeyi Ligi Şampiyonluk Kupası) zaferine ulaşmalarıdır. Colorado, Forsberg'in play-off'ları sakat geçirdiği ama Joe Sakic'in muhteşem oynadığı 2001 yılında şampiyonluğu ikiler.



Joe Sakic şu anda 38 yaşında. 1987 yılından beri bu sezona kadar NHL’de 45 maçın altında düştüğü bir sezonu olmamıştı. Bu seneyi kafasından ve elinden geçirdiği sakatlıklarla boğuşarak geçirdi. Toplamda NHL’de 1000 maçta buzun üstündeydi ve 600’dan fazla golü ve 900’de fazla asisti var. Onun önderliğindeki Kanada Milli Takımı 2002 Salt Lake Kış Olimpiyatları’nda 50 yıl sonra altın madalyaya uzandı ve Sakic turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. Sakic dünya üzerinde Üçlü Altın Kulübü (Triple Gold Club) üyesi olan 19 oyuncudan birisi. Bu unvan Stanley Cup Şampiyonluğu, Olimpiyat Altın madalyası ve Dünya Şampiyonluğu unvanlarına sahip oyunculara veriliyor. Bir dolu unvanı var, play-offlarda uzatma bölümlerinde en çok gol atan oyuncu, aktif oyuncular içinde asist ve gol sayısı üzerinden hesaplanan en yüksek oyuncu puanı, All-star maçlarında gelmiş geçmiş en çok asist yapan oyuncu, 3 kez yılın takımına seçilme, 2001 yılında aynı anda kazandığı centilmen ve sportmen oyunculara verilen Lady Byng Memorial Ödülü, sezon içerisinde en iyi oyuncuya verilen Lester B. Pearson Ödülü ve ligin en iyi oyuncusuna verilen Hart Memorial ödülü.



Joe Sakic, kendi geliştirdiği ve hokey dünyasına kazandırdığı bilekten ve dirseğe kadar olan kasların kullanımıyla gerçekleştirilen hazırlıksız “wrist shot”ın da yaratıcısı olarak görülüyor.

4 yorum:

bonedriven dedi ki...

yaslandik yaw...joe sakic bir donemin harbi superstariydi, son 2-3 senedir sakatliktan gunyuzu goremedi pek ama. colorado da patrick roy dan beri hep bir kaleci sorunu oldu, forsberg in ayak bileginden gecirdigi ameliyatin haddi hesabi kalmadi, o elit takimdan geriye paul statsny nin eline bakan bir takim kaldi.
sakic emeklilige bu kadar yaklasmisken meydan bos kalmadi tabi. alex ovechkin diye bir cilgin bu aralar nhl i domine ediyor, lebron james misali acayip bir atletizmi cok kuvvetli bir bunyede barindiran 85li bir genc.su videodaki goluyle beraber tanistirayim sizlere de:
http://www.youtube.com/watch?v=vzbmI6-YSnQ

Aircanada dedi ki...

yazıyı sanki dutchman değilde ben yazmışım gib hissettim bi anda ya.. sakic hem nhl kariyerinde hemde ea sportsun oyun kariyerinde efsane olmuştur benim için..

Adsız dedi ki...

Ben de Paul Kariya fanatiğiydim. Anaheim Ducks 'ın sol kanadıydı. Sonra 2004 gibi ayrıldı Ducks'tan, ben de takip etmedim.

Zaman ne kadar çabuk geçiyor cidden..

Musifiola dedi ki...

colorado pek iyi değil bu sene.yanılmıyorsam geçen sene batı yarı finalinde detroit red wings'ten kendi sahalarında 8 tane yiyerek elenmişlerdi.