19 Mayıs 2009 Salı

MODERN FUTBOLUN KRİTİK TEKNİK DİREKTÖR HAMLELERİ 6/10: SIR BOBBY ROBSON



12 Mart 1997 tarihindeki efsanevi Barcelona-Atletico Madrid Kral Kupası maçı. Vicente Calderon’da 2-2 biten maçın rövanşı. Atletico Madrid’in başında Radomir Antic, sahada vatandaşı Milinko Pantic, kalede Molina, ileriye yardımcı Caminero ve Kiko. Barcelona’nın başında Bobby Robson, yanında tercümanı Jose Mourinho, kalede kova Vitor Baia, defansta Hamas militanı tipli Fernando Couto, Gheorghe Popescu, Laurent Blanc yanında at hırsızı tipli Abelardo Fernandez, orta sahanın göbeğinde Ivan De La Pena, Figo, ileride Ronaldo.



Atletico Madrid ilk yarıda Pantic’le 3 kere sallar Katalanların kalesini. Pantic hatta 3. golden sonra dönüp tribünlere çetnik selamını çakar da o zaman Kezman buralara uğramadığından bilmeyiz anlamını. Robson da, hazır 3-0 oldu "ya herro ya merro" diyerek, maçı çeviren hamleyi yapar, defansın iki tane çınarını Blanc ve Popescu’yu kenara alarak sahaya Hristo Stoichkov ve Juan Antonio Pizzi’yi yollar. Ronaldo devrenin başında Robson’ın sahaya gönderdiği Stoichkov’un getirdiği iki topla Madrid kalesini iki kere sarsar. Derken Vitor Baia beklenen kovalığını yapar, kendisine verilen bir geri pası amcaoğlu sen bir tane daha at diyerek Pantic’e teslim eder. O da kaleye. 2-4. Sonra Figo ceza sahası üzerinden füzeyi yollar 3-4. Derken 11 dakika kala Ronaldo hat-trickini yapar. 4-4. Ama hala Barcelona’ya gol lazımdır. Guardiola sağdan keser, at hırsızı Abelardo kafayı vurur, kalecinin çıkardığı topa sahaya Allah'ın gönderdiği Juan Pizzi sağ ayağının dışıyla yapıştırır. Daha önce altın ayakkabıyı kazanmışlığı vardır Tenerife takımıyla Pizzi’nin ama Arjantin asıllı İspanyolun ismi söylenince hep o Mart gecesi ayağının dışıyla topu ağlara yapıştırıp efsane Katalan spiker Joaquim Maria Puyal'ı delirten sahne akıllara gelir.



Tabi biz o zamanlar bu maçı Türk spikerle izleyip ertesi gün okulda tüm gün boyunca muhabbetini yaptığımızdan İspanyol spikerin girdiği ruh halini sonradan öğrendik. Siz de öğrenin buyrun.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

maç güzel, yorum da güzel de çentik selamı nedir?

Flying Dutchman dedi ki...

Çetnik olarak düzeltildi :)))O kadar olur...

Redingot dedi ki...

Puyal o golden sonra "sos macanudo" diyor defalarca. O gol de anladığım kadarıyla bu isimle anılıyor. Katalan dilinde "harikasın" gibi bir anlamı varmış. Benim gibi Youtube'daki video yorumlarının ikinci sayfasına geçmeye üşenen fakat google'da bu tabirin anlamını bulmak için fink atmaya üşenmeyen okurlar olursa kolaycanak öğrensinler diye yazdım.

Adsız dedi ki...

Pantic 3 kere sallıyor evet ama ilk yarıda değil; ilk gol Carlos Aguilera Martin'den :)