27 Ocak 2008 Pazar

RAKAMLARDA BOĞULMAK


Konu futbol olunca istatistikler biraz üvey evlat muamelesi görür. Aslında normaldir, çünkü futbol gibi oldukça komplike bir sporda (22 kişi bir topun peşinden koşmuyor) istatistikteki standart sapma dediğimiz sonucun değişkenlik gösterebileceği bant çok geniştir. Hatta istatistikler bırakın bir sonuca ulaşmayı, bu tür sporlarda yalan söylemenin bir yoludur şeklinde yorum yapanlar da vardir. Ben de bu tür maç verilerine çok takılmamak gerektigi kanısındayım.

Arsene Wenger de, Salı günkü 5-1’lik yenilgiden sonra sahada Arsenal’in Tottenham’dan daha iyi olduğundan ve bunu istatistiklerin kanıtladığından bahsetti. İstatistikler Arsenal’in 500 Tottenham’in 222 pas yaptığını, Arsenal’in topa %64 oranında sahip olduğunu, kaleyi tutan şutlarda Arsenal’in 18’e 12 üstünlüğünün bulunduğunu gösteriyor. Arsene Wenger’e bir tek şey söylemek istiyoruz. Bir maçta herhangi bir takımın daha iyi oynadığını bu verilere bakarak saptayıp genel yargılarda bulunuyorsa, kendisini 2004’teki Yunanistan Şampiyonluğu’nu analiz etmeye davet ediyoruz. Işin içinden çıkamayacaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok fazla veri içerisinden işe yarayanı seçmek çok ciddi bir iştir. Mesela 2004 Yunanistan'ının orta saha'da her maç ortalama kaç top kaptığını ve oyuncuların ne kadar koştuğuna bakarsanız istatistikler belki bir şeyler ifade etmeye başlar.