26 Şubat 2008 Salı

BU SEFER PLAJA GİTMEDEN ÇAĞIRIN



Olayın özeti şu. İçinde bulunduğumuz ayın ortalarında FIFA Başkanı Sepp Blatter İspanya Hükümeti'nin 2008 Beijing Olimpiyatları'na sporcu göndermeyecek olan dalların federasyonlarının seçimini Olimpiyat sonrasına bırakmasını öneren yasayı meclisten geçirmesi üzerine, 9 Mart'ta yapılacak olan Futbol Federasyonu seçimlerinin ertelenmesi ihtimaline karşı İspanya'ya ağır bir tehdit savurdu. Buna göre hükümetin bu şekilde federasyon seçimlerine müdahale etmesi halinde İspanya'nın 2008 Avrupa Şampiyonası'ndan ihraç edilebileceğini söyledi. Son 15 gündür bu konu konuşulurken bugün FIFA sözcüsü William Gaillard'dan bir açıklama daha geldi. Buna göre İspanya eğer uyarılara kulak asmayıp söz konusu seçim sürecini FIFA'nın öngördüğü zamanda ve şartlarda yapmazsa ve turnuvadan ihraç edilirse Kuzey İrlanda Milli Takımı'nın kupaya katılacağını açıkladı. Emsal olarak da 1992 Avrupa Şampiyonası'nda siyasi meseleler sebebi ile turnuvadan ihraç edilen Yugoslavya'nın yerine eleme grubunda arkasında yer alan meşhur "plajdan toplama takım" Danimarka'nın katılması.

2008 Eleme Grubu'nda İspanya grubunda birinci olurken, ikinci İsveç ile elele finalere yükselmişti. Kuzey İrlanda ise grubu üçüncü sırada tamamlamıştı. Yani İspanya ihraç eidlirse üçüncüye gün doğuyor. Tabi Kuzey İrlanda Federasyonu Başkanı Raymnond Kennedy'nin bile olaydan haberi yokken bu iddia gündemi meşgul edecektir. Kuzey İrlanda bu ihtimali duyunca işin üzerine gider mi göreceğiz. Danimarka 1992'de plajdan kopup gelerek şampiyon olmuştu. Kuzey İrlanda o kadar büyük sürpriz yapar mı bilinmez.

Son sözüm de FIFA'ya. FIFA hükümetlerin futbol federasyonları seçimlerine müdahalesine bu kadar hassas ise 36-42 kuzey paralelleri 26-45 doğu meridyenleri arasına bir göz gezdirsin derim. Kaç yıl men cezası alırız bahtımıza.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

William Gaillard UEFA'nın basın sözcüsü, iletişim departmanının başındaki adam. İspanya'yı Euro'dan çıkartamazlar. Sonuçta ortada bir savaş hali yok. İspanya Başkanı Villar UEFA Asbaşkanı ve İcra Kurulu üyesi. Gaillard'a bu açıklamayı yaptırarak İspanya hükümetini sıkıntıya sokmaya çalışıyor. Bunu zamanında Yunanistan federasyon başkanı Gagatsis de yapmış ve başarılı olmuştu. Ama o FIFA'yı kullanmış ve üyeliği askıya aldırmıştı. Türkiye'de ise durum şöyle: FIFA kendi istediği statüyü çıkartacak adamların başa gelmesine göz yumdu. Haluk Ulusoy arkasında hükümet desteği olmadan böyle bir statü çıkartamayacağı için gitti. Çıkartma sözü verenler geldi. FIFA Mayıs ayından itibaren Türkiye'yi izlemeyi bırakacak. Ta ki diğer seçimlerde yeni bir hükümet göreve gelene kadar.