21 Nisan 2008 Pazartesi

AVUSTURYA'DAN SEVGİLERLE



Rapid taraftar gruplarını anlatırken görüşlerini rica ettiğimiz, blogun takipçisi, Avusturya'da ikamet eden "Kutup" bizi şaşırtarak kısa bir yorum yerine ayrıntılı, enfes bir yazı göndermiş. Buraya taşımak lazım. Kendisine içten teşekkürler. Bir "Wacker Innsbruck Sevdalısı"ndan Avusturya taraftar camiasına bir bakış. EURO 2008 ev sahibi hakkında da bir fikir verecektir.



Rapid Wien'in Avusturya içi deplasmanları geçilemez, örneğin Wacker Innsbruck'un Stadı Tivoli'ye geldiklerinde deplasmana ayrılan 1 blok her zaman dolar, hatta sığmadıklar için tampon bölge olan kısmın da yarısı mecburen açılır ki içeri girebilsin.

Sturm Graz: 10-15 tribün grupları var, fakat bir çoğu arkadaş grupları şeklinde kurulmuş ve tribüne pankart astıkları için grup olarak anılmaya başlanmış gruplar. İçlerinden 3-4 tanesi sağlam bir yapıya sahipler. "Grazer Sturmflut" (1996), "Jewels" (1994), "Brigata Graz" (1994). Sturm taraftarları ne görsellik ne de çıkardıkları ses açısından üst düzeyde değiller. Çoğu deplasmanda kendilerine ayrılan tribünü full doldurabilecek kapasitede taraftar kitleleri var. Stadlarının adı UPC Arena (bi süre Arnold Schwarzenegger Stadion olarak biliniyordu, fakat Arnie 2-3 sene önce Amerika'da bir idam kararını onayınca Graz kenti ve Steiermark eyaleti tepki olarak stadın ismini sponsora vererek "UPC Arena" olarak değiştirdiler). Tabi ki tribüncülük ruhu sponsor adına dayanamaz o yüzden Sturm'lu bir taraftarla konuşurken, stadın kurulduğu yıl Liebenauer Stadion olarak kurulması ve Arnold Schwarzenegger olarak değişene kadar da öyle kaldığı için mutlaka "Liebenauer Stadion" lafını duyarsınız. Liebenau stadın bulunduğu semtin adı aynı zamanda.Stadın kapasitesi 15.000. Stadı GAK ile paylaşıyorlar, fakat GAK geçen sene zorunlu olarak 3. lige (Regionalliga Mitte) düşürüldü.



GAK'nın da taraftar grubu olarak durumu aşağı yukarı Sturm'a benzer, 2-3 tanesi sağlam yapıda olan bir çok grup söz konusu. "1.ahc" (1. Anhängerclub) bunlardan birisi. Bir nevi "first supporterclub" anlamına gelen bi dernekleri var, bu aslında tribün grubu değil, sadece bir dernek, fakat dernekte vakit geçirenler de zaten tribün koltuklarını işgal eden insanlar. Diğer önemli taraftar grupları 2004 yılında kurulan "RFSC (Red Firm Supporters Club)" ve "Society Graz". Takım küme düştükten sonra sadece bu taraftar gruplarının desteği kaldı. 10-15 yıl önce Avusturyanın en iyi tribünlerinden birine sahip olan GAK 2004'te ilk şampiyonluğunu kazandı, ama 3 yıl sonra 3. lige düştü.



Wacker Innsbruck tribünlerine gelince. Kulübün bilinen en eski taraftar grubu 1991 yılında kurulan "Verrückte Köpfe" (Çılgın kafalar). 2000'li yıllarda ise "Furiosi", "Nordpol Innsbruck" gibi gruplar kuruldu. Innsbruck tribünleri görsel şovlarıyla ve koreografileriyle ünlü. Zaten 1991 yılında kurulan VK "İtalyan tribünlerine benzemek" gibi bir hedefle yola çıkmış. Bu sebeple Avusturya tribünlerinde İtalyan tribünlerine en çok benzeyen tribün grubu da VK. İtalya sınırının 20 dakika uzaklıkta olması ve bir çok İtalyan asıllı vatandaşın Innsbruck'da ikamet etmesi sebebiyle, İtalyan kültüründen etkilenmek pek de zor olmasa gerek.

Tribün grupları arasındaki mücadelerden Salzburg-Innsbruck çekişmesinin gazı, Salzburg'un Red Bull sponsorluk anlaşması ile kaçtı. Bu sene de LASK ve Rapid taraftarları arasında olması beklenen şiddet olayları da pek yaşanmadı.



Bu satırları bize yollayan "kutup"un gönül verdiği kulüp Wacker Innsbruck dün kendi evinde Mattersburg'a 5-0 yenilerek küme düştü. Maçın ayrıntılarını tribünün içinden okumak için buyurun. Umarız gelecek sene bu günlerde tekrar Bundesliga'ya yükselmenin kutlamalarını yaparlar.

Hiç yorum yok: