23 Nisan 2008 Çarşamba

BARTHOLOMEUS VAN DER HELST



1 yıl önce Amsterdam'da bulunan Rijksmuseum'den içeri girdiğimde, hemen girişte yer alan bir resim ömrüm boyunca gördüğüm en iyi tablolardan biri olarak beni önüne çivilemişti. Aslında müzeye Rembrandt van Rijn'ın "Nachtwacht"ını görmek için gitmiştik ama müzeden çıktığımızda benim için, Bartholomeus van der helst'in yukarıda gördüğünüz  "Banquet of the Amsterdam Civic Guard in Celebration of the Peace of Münster" adlı eseri müzenin en güzel anısı olarak kalmıştı. Van der Helst, canlı varlıkları, özellikle de insan figürünü tablo üzerinde bu kadar gerçekçi yansıtma konusunda şu ana kadar gördüğüm en büyük ressam bana göre. Yukarıdaki eseri gördüğünüzde büyülenmemeniz elde değil. Renk kullanımı, tablonun canlılığı, ayrıntılar, tablo mükemmeliyetin simgesi gibi adeta. Bu anlamda Van Gogh hayranları alınmasınlar ama, onun tümü yarıda kalmış gibi duran tablolarından çok çok üstte bir yerde.

1648 yılında yapılmış bu tablo. 1648 yılında imzalanan ve Almanya'daki 30 yıl Savaşları ile, İspanya ile Hollanda arasındaki 80 yıl Savaşlarını sona erdiren 2 barış anlaşmasından Münster'de olanını simgeliyor. Van der Helst kendisinden sonra gelen Rembrandt başta olmak üzere, Ferdinand Bol ve Govaert Flinck gibi ressamları da tekniğiyle etkilemiş bir adam. Hatta Hollanda'da "Gouden Eeuw" olarak bilinen "Altın Çağ" ressamlarının tablolarındaki kasvetli havanın onun etkisiyle oluştuğu söylenir. Yolunuz bir gün Amsterdam ve Rijksmuseum'a düşerse mutlaka görün derim.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Nachtwachttan ilk once bahsetmeden bu resimden bahsettiginiz icin, sizin resim anlayısınızdan supheliyim. O resim o cagda ve o tarzda yapılan resimler arasında birincidir.

Olympian dedi ki...

haberin oldugunu tahmin ediyorum ama yine de soyliyim. peter greenaway gecen yil, nightwatch in yapim sureci ve rembrandt la ilgili bi film cekti. ilginc, keyifli bi film, ismi de "nightwatching".

Flying Dutchman dedi ki...

Olympian film DVD arşivimde var ama 3 aydır izlenmeyi bekliyor. Bu mesajdan sonra gidip izleyeyeim bari en kısa zamanda.:)

Black Pearl dedi ki...

Birinci yorumu kesin ben atmisimdir. Hahahah evet eminim.