24 Haziran 2009 Çarşamba

BİZİM MAHALLENİN ÇOCUĞU



Aslında tüm dünyada bu özelliğiyle ün yapmış ve bilinen bir tek Athletic Bilbao vardır. Bask bölgesinin takımı kadrosunda sadece o bölgede doğmuş futbolcuları bulundurur. Kısa bir süre bu takımın formasını giymiş ve . 1. Dünya Savaşı'ndan bu yana takımdaki tek yabancı futbolcu olan Fransız Bixente Lizarazu oynadığı dönemde ETA örgütünden bir çok tehdit almıştır. Aslında Lizarazu bir yabancı olmasına rağmen Fransa'nın Bask bölgesinde doğmuştur. Yani bir bakıma gelenek bozulmamıştır. Bahsedeceklerimiz ise Athletic Bilbao'yu bu gelenekte yalnız bırakmayan takımlar.

Meksika'nın "Club Deportivo de Guadalajara (Chivas)" takımı yüzyıldır sadece ve sadece Meksika doğumlu oyuncuları kadrosunda bulunduruyor. Kulübün tarihinde yabancı bir futbolcu yok. Ancak daha önce Uruguaylı ve Brezilyalı teknik direktörler görev yapmış. Kulübün sahibi Jorge Vergara'nın iki takımı daha var. Kosta Rika Ligi'nden "Deportivo Saprissa" ve ABD ligi'nden "Chivas USA".Vergara'nın takımı satın aldığı 2003 yılından beri Saprissa da sadece Kosta Rika doğumlu oyunculara kadrosunda yer veriyor. Tabi Vergara aynı politikayı Chivas USA'da uygulamaya çalıştı ama başarılı olamadı. Zira takım bir ABD ligi takımı ve Meksikalı oyuncuların takımda varolması yabancı sınırına takılacağından söz konusu rüya geçekleşmedi. Ama 2005 yılında takım ilk kez ligde mücadele etmeye başladığında kadrodaki tüm oyuncular İspanyol veya Latin kökenli idi.

Ekvator liginden "Club Deportivo El Nacional" de bu yolun yolcusu. Ekvator ordusunun takımı olarak bilinen (El Equipo Militar (The Military Team)) ekipte sadece ve sadece Ekvator doğumlu oyuncular görev yapabiliyor.

Bu akımın değineceğimiz son temsilcisi Singapur Ligi takımlarından "Young Lions". Hatta bu takımın dünya üzerinde kendisini benzersiz yapan bir özelliği var. Kadroda yer alabilmek için bir yaş sınırı var. Takım sadece ve sadece Singapur vatandaşı (Singapur doğumlu olması şartı aranmıyor, vatandaşlık yetiyor) olan ve 23 yaşın altındaki oyuncuları kabul ediyor. Bir futbolcu başka bir ülkede doğmuş ve takımda oynamak istiyorsa bu ancak 23 yaşın altında ise ve Singapur vatandaşlığına geçerse kabul ediliyor. Bu sistemin amacı Singapur futbolunun geleceğini hazırlayacak yıldız oyuncular yetiştirmek.

Bir ara Trabzonspor'da sadece Trabzon doğumlu oyuncuların oynatılması ile ilgili bir fikir vardı. Yukarıda sayılan takımlardan Meksika takımı Chivas Meksika tarihinde 1. Lig'den düşmemiş 2 takımdan biri. Athletic Bilbao'nun İspanya tarihinde 8 lig şampiyonluğu var. Ancak bu özelliğin artık modern futbolda takıma başarıyı getiren bir faktör olduğunu da söylemek mümkün değil. Athletic Bilbao'nun son 25 yıldaki en büyük başarısı 1998 sezonunda ligde aldığı Şampiyonlar Ligi vizesi derecesi.

İnceleme kategorisindeki diğer yazılar için

8 yorum:

Free Siyaset dedi ki...

Bixente Lizarazu yabancı olarak oynadığı için mi yoksa Bask olmasına rağmen takımı bırakıp gittiği - gideceği için mi tehdit aldı emin değilim. Bana 2ncisi gibi geliyor.

Amaç hata bulmak değil, hata varsa düzeltmeye çalışmak.

Flying Dutchman dedi ki...

@pusat on the run.

Lizarazu'nun ETA tarafından tehdit edilmesinin sebebi, sanırım örgütün yan organlarından birisine maddi destek vermeyi reddetmesinden ileri geliyor. Yani ne yabancı olması ne de takımdan ayrılmak istemesi. Maddi bir konu var işin içinde. Uyarın için sağol ayrıntısına bakma şansı buldum

sekerse tehlike dedi ki...

bizde trabzonu genelde trabzonlu attığı oyuncuların golleri yıkıyor ya neyse....

Fabio Luciano dedi ki...

fenerbahçe'de de belli paranın altındaki oyuncuları oynatmama geleneği vardır.en az alan süper lig ortalamasının 2 katı alır.bonservisine çok para ödenmeyen de bizden değildir.

Ayberk dedi ki...

Jorge Vergara Meksika milliyetcisi mi yoksa yerel oyuncu sevdalisi mi pek anlayamadim. Chivas sadece Meksika dogumlu, Saprissa sadece Kosta Rika dogumlu oyunculardan kuruluysa Chivas USA neden sadece ABD dogumlu oyunculardan kurulu olamiyor ve Meksikali oyunculara ihtiyac duyuyor? :)

AAAA dedi ki...

bilbao'nun bu sistemde ayakta kalabilmesi cidden mucize. türkiye için ise bu sistemi daha doğrusu real sociedad modelini uygulaması akla en yatkın olan takım (en azından taraftarları bağlamında) diyarbakırspor'dur. lakin yönetimi seçen listenin büyük çoğunluğunun bölgede ikamet polis ve askerlerden oluşması hasebiyle mümkün görünmemekte.

aşkın dedi ki...

Benim bildiğim Lizarazu Bilbao'da oynarken aynı zamanda Fransa milli takımında oynamayı kabul ediyor.
Fakat Bilbaolulara göre Atletic Bilbao zaten milli takım, başka bir milli takımda oynamak ihanet demek.Bu hataya düştüğü için ayrılmak zorunda kalıyor, ekstrası içinde mermi bulunan zarflarla tehdit.

alperensaylar dedi ki...

@aşkın
iyi güzel hoş da; urzaiz ve guerrero hatta joseba extebierra da ispanyol milli takımında oynayan basklardan birkaçı. hem de bilbao forması giyerken. biraz garip geldi bu yüzden tehdit edilmesi lizarazu'nun.