25 Nisan 2008 Cuma

KADER



Çok söylenecek bir şey yok. Bir çok kişi şampiyonluğun bu maça bağlı olmadığını ve 2 sene önce de ligin bitimine 4 hafta kala Fenerbahçe'nin 4-0'lık galibiyetle Galatasaray'ı ezmesine rağmen şampiyonluğu kaybetmesine atıf yaparak benzer bir durumun olabileceğini söylüyorlar. Ama bu sefer durum biraz değişik. Birincisi o maç sonrası puanlar eşitlenmişti. Bu maçta ise herhangi bir taraf kazanırsa 3 puan öne geçiyor. Hatta Fenerbahçe kazanırsa ve Galatasaray 3 farklı kazanırsa gelecek hafta şampiyonluğu ilan etme şansları var. Dolayısıyla kim ne derse desin bu derbiden bir galip çıkarsa bana göre şampiyonluğu alır gider.

Fenerbahçe'nin özel bir önlem, özel bir oyun planı ile oynaması gerekmiyor. 2 senedir aynı iskeletin üzerine bir takımla, aynı hocayla, aynı oyun sistemiyle oynuyorlar, Kezman tek başına veya Kezman-Semih veya Semih tek başına formülü çok fark ettirmeyecektir. Fenerbahçe'nin nasıl oynayacağını herkes biliyor. Bu maçın skoru Galatasaray'ın oyununa göre şekillenecek. Fenerbahçe'yi taktiksel açıdan durdurmanın tek yolu var ve bunu bu sene sadece 2 takım başarabildi. Stamford Bridge'de Chelsea ve Türkiye Kupası eşleşmesinde Kadıköy'deki maçta Galatasaray. Ali Sami Yen Stadı'ndaki maçta Galatasaray'ın bunu başardığı söylenemez. 24 gün önceden çok daha kötü oynamıştı sarı kırmızılı takım. Yapılması gereken tek forvetin arkasında ortada üçlü bir blokla Aurelio, Deivid, Alex varyasyonlarını önlemek (Lampard, Ballack, Makelele'nin yaptığı gibi), kanatları çok iyi savunmak ve her hücumu dikkatli, ayağa pas yaparak yapmak. İlaveten de Fenerbahçe'ye belki de kendi sahasında faul yapmamak. Zira artık Alex sadece ceza sahası çevresindeki serbest vuruşları değil, rakip sahanın ortasındakileri bile duran top organizasyonu olarak kullanıyor. Ayhan ve Mehmet Topal'a bu konuda çok iş düşecektir. Zira bu serbest vuruşları en fazla yaratan adam da yine Alex, Alex'i hem sıkı savunup hem de faulden uzak durmak zor. Bunu da Mehmet Topal Kadıköy'deki maçta başarabilmişti.

Zico'nun taktiği belli, sahaya dizilişi belli, eğer sezon başından beir iki takımın da sergilediği ortalama performanslar sahaya yansıtılırsa Fenerbahçe şanslı taraf. Bu maçı Galatasaray alacaksa ekstra bir şeyler yaparak, 1-2 oyuncudan sürpriz bir performans çıkartarak alacak burası kesin. Taktiklerle son notum da Shabani Nonda üzerine. Galatasaray böyle bir oyuncuyu ilk onbire sokmayı nasıl başaramadı hala hayretler içerisindeyim. Pazar günkü maçta da çok önemli bir silah olabilirdi.

Hakemi konuşacağız yine biliyorum. Her faul, her taç atışı, her korner kararı sorgulanacak ve renkli gözlüklerimizi takacağız yine. Bir derbiyi hakemsiz oynasak da neler oluyor görsek diyorum bazen.

1 yorum:

Burak Özdemir dedi ki...

abi bende derbi postuma bu resmi koymuştum bilmiyordum seninde koyduğunu :)