25 Nisan 2008 Cuma

SOL KANATTAN MÜTEMADİYEN AKANLAR



Ryan Giggs, David Ginola ya da Karel Poborsky'i beklemeyin bu yazıda. Çünkü bu sol kanat bildiğiniz sol kanat değil. Siyasetin sol kanadı. Kariyerleri boyunca sosyalist görüşe yakınlıklarıyla bilinen oyuncuları bir araya topladık.

İlk ikisi bu taraflarını itiraf etmiş ve hatta Marxist öğretiye olan bağlılıklarını da dile getirmiş olan futbolcular. İrlanda Milli Takımı'nın eski oyuncuları Tony Galvin, Chris Houghton.Houghton şu anda da Newcastle United takımında Kevin Keegan'ın yardımcısı olarak görev yapıyor. Manchester United'da 11 sene futbol oynayan iskoç futbolcu Brian Mc Clair de sol görüşlü oyunculardan. McClair bir röportajında "Sizi en çok korkutan nedir?" sorusuna "Margaret Thatcher hükümeti" diye cevap vermişti. Ayrıca adanın 2 büyük hocası Alex Ferguson ve Bill Shankly'nin de bu görüşe yatkın olduğu biliniyor. Bill Shankly'nin "sosyalizm benim inancıma göre bütün herkesin ortak iyilik için çalışmasıdır. Hayatı da futbolu da böyle görüyorum" sözü onun ünlü vecizeleri arasında. Shankly tamam da "endüstriyelleşme" deyince akla gelen ilk kulüp Manchester United'ın 24 yıldır başında olan bir adamdan şüpheliyim. Evet Ferguson İskoçya'daki demir atölyelerinde büyümüştür ve ailesinde de bu özellik vardır ama "Sir" davaya ihanet edeli çok oldu. Eski futbolcu yeni Sunderland başkanı İrlandalı Niall Quinn de Margaret Thatcher hükümetinin reformlarından nefret eden isimlerden.

Diego Armando Maradona, Jorge Valdano ve Fernando Redondo'nun da sosyalist görüşe mensup oldukları biliniyor. Eski Barcelona kaptanı Josip Guardiola da Katalanist ve anti-merkezci bir hükümet yanlısı imiş. Almanların efsane oyuncusu ve 1974 Dünya Kupası Şampiyonu takımın unutulmazlarından Paul Breitner da listede. Breitner soğuk savaş Almanyası'nın sol görüşlü hareketlerinden "Rote Armee Fraktion"ın (Kızıl Ordu Hareketi) bir üyesi idi. Şili'li Ivan Zamorano ve eski Norveçli milli futbolcu Egil Olsen de sol görüşe sahip oyuncular. *

Türkiye'de sosyalist görüşe sahip oyunculara rastlamak çok kolay değil. Akıllarda kalan bir tek eski Fenerbahçeli futbolcu Kemalettin Şentürk. Bunun dışında bildikleriniz varsa yorum kısmına rica edelim.

Bir kaç güne kadar sağ görüşlü oyuncularla devam edeceğiz.


*Düzeltme için aceto'ya teşekkürler. Daniele Massaro'nun üye olduğu parti "Lega Nord" İtalya'da federalist görüşleri ile bilinen sağcı bir parti. 

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Trabzonlu Lemi Celik vardi... Emin olmamakla beraber Feyyaz Ucar, Metin Tekin, Aykut Kocaman (Ankarasapor ile sorguladim tabi bunu)...

BT dedi ki...

lega nord faşist bir partidir, sabahtan akşama kadar güneyi ezmek peşinde koşanların partisi.

pep guardiola'nın da solcu olduğunu sanmıyorum. katalanların azınlık milliyetçiliği bizde hep sol fikriyat olarak algılanıyor.

türkiye de ise metin kurt u anmak lazım. futbolda sendika lafını anan ve aforoz edilen adamdır..

vertumnus dedi ki...

Cristiano Lucarelli diyeceğim en başta. Amma velakin "belki başlı başına bir postun konusudur, ondan eklenmemiştir" gibi bir durum da olabilir. Yoksa bu alanda sanırım ilk akla gelen isimdir.

Zanetti var sonra, Inter'den Zapatistalara yardım ve yataklık eden. Subcomandante Marcos'un "5'te devre 10'da biter" diyerek Inter'i maça davet ettiği de söylenir.

Türkiye'den Ümit Karan için sola yakındır derler, kendisi de bir ropörtajında bahsetmişti diye biliyorum. Bir de Ümit, Gençlerbirliğindeyken Odtü'de Mc Donalds'a hayır kampanyasına imza vermişti. Lakin olayın "Ümit farketmemiştir bile neyi imzaladığını, hayranlara imza dağıtıyorum sanmıştır" gibi yorumları da mevcuttu.

Nerede okudum hatırlamıyorum, Nonda'nın da Che hayranı olduğunu, Che t-shirtleriyle fotoğraf verdiğini biliyorum. Gerçi Che t-shirtünü ne denli baz alacağız o tartışmalı. Henry'nin de Che T-shirtlü görüntüleri mevcut.

Hmm ilk olarak bunlar geliyor aklıma. Ekşi Sözlük'te "solcu futbolcular" başlığına da göz atılabilir, başka örnekler de var ama ben kendi bildiklerimden yazdım.

aykan dedi ki...

eskilerden metin kurt, bir ara evrensel'de yazıyordu sanırım.

bir de cevat prekazi, emin değilim, aklımda öyle kalmış.

BT dedi ki...

nonda-che ilişkisi vatanı kongo ve che hikayesine dayanır..

Onur Erdem dedi ki...

Metin Kurt zamaninda futbolcular sendikasi kurmak istedigi icin Galatasaray'da uzaklasitirlmis bildigim kadariyla, su anda da TKP uyesi galiba...

MY dedi ki...

oleguer de sol eğilimli futbolculara örnek verilebilir..four four two'nun bi sayısında işlenmişti.. ismini şimdi hatırlamıyorum ama aynı incelemede devamlı kavga ettiği sağ görüşlü ispanyol bi futbolcudan da bahsetmişti. arşivleri karıştırmak lazım.. ama tabi oleguer'in ki katalan milliyetçiliği mi yoksa sol mu tam olarak bilmiyorum..

türklerden ise kemalettin'e ek olarak tolunay'ın da sol eğilimli olduğu hep söylenegelmiştir..

alperensaylar dedi ki...

ben babamın bir arkadaşının öğrencilik anılarından duymuştum, fatih terim'in de zamanında adana demirspor'da oynarken sağlam bir solcu olduğunu.

Adsız dedi ki...

Sağ için bizden iki örnek vereyim.Ünal Karaman ve Bursasporda gol kralı olan Okan (soyadını unuttum.) İkisinide sevmem :)

msaylan dedi ki...

trabzonspor'un o anadolu ihtilalini yapan oyuncularının hemen hemen hepsi sol görüşlü idi zaten bir çoğu da 70'ler türkiyesinde ünv. öğrencisi idiler. şenol güneş, ali kemal, necmi, cemil bunlardan bazılarıdır. onun haricinde yine lemi çelik ve tolunay kafkas çok koyu solcu olduklarını açık yüreklilikle dillendirebilmişlerdir. yine aynı dönemin kadrosundan hamdi aslan kaptan kemal'de sol görüşlü oyunculardır. ancak yine bu forma ünal gibi bir sağcıya da kaptanlık verebilmiştir. bir de takımını hiç sevmesemde Javier Zanetti de bence unutulmaması gereken bir isim. Tabi Totti de daha geçenlerde Berlusconi'ye karşı sol cenahı desteklediğini yinelemiştir.

mıghtyreds dedi ki...

gattusonun bacagındada che dövmesi vardır kaldıki tipi de solcu abi havasına uygundur

maria lopez garcia dedi ki...

fatih terim solculuğu adanada bırakmış anlaşılan

Adsız dedi ki...

Lemi Mesaj TV de yorum yapıyor, tesadüfen rastladım geçenlerde, tabi futbol yorumluyor siyasi görüşüyle ilişkilendirmemek gerekebilir.

Adsız dedi ki...

liverpool'un efsane futbolcusu ray kennedy'ide unutmamak gerek,35 yaşında parkinsona yakalandı.

bonedriven dedi ki...

hasan sas i da bu kategoriye koyabiliriz; oglunun isminin deniz yusuf olmasi tesaduf degildir herhalde.

Adsız dedi ki...

fabrizio miccoli'de kesin bir şekilde sol kanatta yer aldığını açıklamıştı.ayrıca bacağındaki Che dövmesinden de anlaşılmaktadır.

susmicam dedi ki...

trabzonun efsane kadrosunu tam olarak bilemeyeceğim ama senol güneşi yakinen tanıyan biri olarak söylüyorum kendisi ülkücüdür. sağ kanata yazılabilir.

Adsız dedi ki...

kesin emin oldugum ve aklımda kalanlar

barıs özbek
hasan sas
emre güngör
shabani nonda
ümit özat

allworldfree dedi ki...

fenerbahce li kemalettin solcu degil işçi partilidir. bir gazetede galatasaraylı hayrettin ile beraber yapılan röportajda soyledi. tabi işci partisini sol sayarsan...

cem kalender dedi ki...

bizzat ümit karan kendi ağzından 'ben devrimciyim' demiş baba sosyalistir. en önde yazılmalı.

outlaw dedi ki...

fd,

breitner'in rote armee fraktion üyesi oldugu bilgisi de yanlis, olsa olsa sempatizani olmus olabilir, ki onu da futbolculugu döneminde aciklamis olmasi pek muhtemel degil. rote armee fraktion üye sayisi 40-45'i hicbir zaman asmamis olan ve üyeleri sahte kimliklerle yeraltinda yasayip silahli eylemler yapan bir sehir gerillasi örgütüydü...