21 Mayıs 2008 Çarşamba
ALİ SAMİ YEN SARAYI
Son yıllarda dünya kupası rüzgarının tribünlere en fazla olumlu etki yaptığı ülke tartışmasız Almanya. Yaptıkları reformlar, stad restorasyonları ve 2006 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkını almalarından itibaren oluşturdukları hava Bundesliga ve hatta 2. lig maçlarının neredeyse tümünü kapalı gişe oynatıyor. Bu rüzgar durulacak gibi de görülmüyor. Muazzam bir haber düştü dün ajanslara. Almanya'da sezon geçen Pazar bitti. Schalke 04 sezonu üçüncü sırada bitirerek Şampiyonlar Ligi'ne katılma şansını elde etti. Bir ön eleme turu oynayacaklar. Tarihlerindeki en son şampiyonluğu 50 yıl önce kazanmış bir takım. Peki bu taraftarlarda bir değişme yarattı mı? Söyleyelim. Schalke 04 kulübünden dün yapılan açıklamada kulübün satışa çıkardığı 43.935 kombine biletin tümünün satıldığı açıklandı. İnsanın inanası gelmiyor. Sezon pazar günü bitiyor ve pazartesi günü gelecek sezonun sezonluk biletlerinin tümü satılmış oluyor.
Geçen sene yaptığımız gibi bu sene de Türkiye Ligi'ndeki takımlar ile (özellikle Galatasaray'ın) Avrupa takımlarının bilet fiyatlarını karşılaştıracağız. Gelsenkirchen'de (Veltins Arena) sezonluk bilet fiyatları 238-728 euro arasında değişiyor. Ortalama 483 euro. Bu, Schalke 21 milyon euro elde etmiş demektir. Daha sezon hazırlıkları bile başlamadan. Şimdi gelelim zurnanın o malum yerine. 483 euro. Schalke'nin "maraton" diye tabir ettiğimiz saha kenarı tribünlerinin kombine bilet fiyatı 400-500 euro arası (çok lüks olmayanlar tabi). Hadi üst sınırı alalım. 500 diyelim. YTL karşılığı (hadi, alış değil satış fiyatı yapıyorum) 965 YTL. Peki gelelim bizim teknoloji harikası Veltins Stadı'ndan hallice Ali Sami Yen Stadı'na. Yine o çok lüks olmayan kapalı tribünün (orta bölümü bıraktım) sol ve sağ kenarlarının kombine bilet fiyatı nedir? 1.330-1.440 YTL arası. 745 Euro.
Schalke Veltins Arena'da 2008-09 sezonluk kombine bilet 480 euro (belirteyim Dortmund'un o enfes Westfallen Stadı'nda bu ortalama fiyat 350 euro civarı)
Ali Sami Yen Stadı'nda 2008-09 sezonluk kombine bilet 745 euro
Göz göre göre kendi taraftarını kazıklamanın utancı. Paha biçilemez.
Ha bir de belirteyim Almanya'da kişi başına düşen milli gelir 25.500 euro. Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 7.090 euro.
Daha devam etmeyeceğim sinirlerim depreşiyor. 155 euroya FC Utrecht kombinemi alırım otururum aşağı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum:
http://www.galatasaray.org/kulup/haber/1157.php
bütün kombineler satılmış...
Sinirlerin bosuna depresmesin Vliegende, zira yanlis seyleri karsilatiriyorsun. Oncelikle Almanya-Turkiye milli gelir karsilastirmasi kulliyen hatali. En fazla Istanbul ile Gelsenkirchen'i karsilastirabilirsin ki bence aralarinda cok da fark yok.
Bilet fiyatini belirleyen en onemli unsurlardan biri de stadin oldugu yerdeki gayrimenkul fiyatlari. Schalke'nin stadi 300 000 kisilik Gelsenkirchen'de, Galatasaray'in stadi 15 milyonluk Istanbul'da. Mesala gecekondu kilikli Craven Cottage'daki kombine fiyatlarina bir bak. Mekan Londra olunca ne Schalke kaliyor, ne Galatasaray.
Taraftarın bağlılığına lafımız yok zaten orası ayrı. Onlara da helal olsun, ne kadarl af söylesek de takım sevgisini engellemek mümkün değil.
türkiyede ortalama milli gelir 7090 euro. bir iktisatçı olarak naçizane bir itirazım da hükümetin oynaya oynaya sakıza çevirdiği iktisadi göstergelere ve istatistiklere. kayıtdışı ekonomi, kara paralar vs. ile birlikte bu ülkedeki ekonominin büyüklüğünü yaşayan insanlara bölersek belki bu rakam çıkar ama 4 kişilik bir ailede anne-babanın ortalama 2 milyar alması demek hemen hemen bu rakam ve düpedüz uydurma. ülke kimseye istihdam yaratamazken, mevcut işleri niteliksiz, sırtı sağlam zengin çocukları kaparken zaten ortalama gelir 70900 euro olsa ne yazar.
tahminim yaşayan insan sayısı diye yukarda belirttiğim nüfusu sadece gerçekten "yaşayan" şanslı ama çoğu şansız azınlığa göre yaptıkları. ancak o halde böylesi yüksek rakamlar çıkar milli gelirde.
MARATON ALT TRİBÜNÜ
Blok Sıra Fiyat (YTL)
A - BLOK
1 - 11 Sıra 2.550
12 - 23 Sıra 2.000
B - F BLOK
1 - 11 Sıra 3.600
12 - 23 Sıra 3.100
C - E BLOK
1 - 11 Sıra 4.400
12 - 23 Sıra 3.700
D - BLOK
1 - 11 Sıra 5.700
12 - 23 Sıra 4.900
fenerbahçenin maraton alt tribün(saha kenarı) kombine bilet fiyatları euro türünden varın hesaplayın artık.
"isimsiz" yorum yapan kullanıcıya hitaben,
görşlere saygılıyım bu da bir bakış açısı
İstanbul ile Gelsenkirschen arasında çok fark yok cümlesine ben katılmıyorum, ikisinden birinde yaşadığını düşünerek bu yorumu yapıyorum. İstanbul'un 25 milyonunun tümünü, göz önüne getirerek konuşmak lazım.
Ayrıca gayrımenkul fiyatlarının etkili olduğu doğrudur ama bence çok alt sıralarda yer alıyor. Zira o zaman Manchester United'ın Avrupa'daki en pahalı kombineyi satmasını ve Amsterdam'daki Ajax'tan, Milano'daki Inter'den pahalı olmasını açıklayamayız. Örnekler çoğaltılabilir.
Yanlis biliyorsunuz, Manchester United Avrupa'daki en pahalli kombineyi falan satmiyor. Glazer aldiktan sonra yapilan buyuk zamla bile EPL'de orta siralara geldiler anca. Stadlari buyuk oldugu icin surumden kazaniyorlar.
Istanbul-Gelsenkirchen meselesine donersek, Istanbul'da Avrupa standartarinda kazanan 3-4 milyon kisi yok mu? Gelsenkirchen'in 300 000i 10 katlar rahat rahat. Fiyati belirleyen her zaman arz-talep dengesidir.
Şimdi şunu söyleyeyim ilk önce keşke isminizi yazsanız da cevap verebilsem hitap ederek, en azından bir dahakine cevap verme konusunda ısrar etmeyebilirim.
İkinci olarak bu lafınızın üzerine gidip Premier Lig'de ilk 4 sıradaki kulübün kombine bilet fiyatlarına tekrar baktım. İlaveten Newcastle United'a da baktım. Manchester United'ın ortalaması 750 pound, Chelsea ve Liverpool'dan daha pahalı. Chelsea ile 50, Liverpool'la 100-150 euro gibi bir fark var. Newcastle'ınki henüz belli değil. Ama yüksek olacağını sanmıyorum. Bir tek Arsenal Man Utd'dan "günlük maç bileti anlamında yüksek", kombinesi henüz belli değil. E kalan 13 takımın potansiyeli göz önünde bulundurulursa Man. Utd'dan veya bu takımlardan daha yüksek olduklarını sanmıyorum "orta sıralarda yeralır" sözü pek geçerli değil kannımca, onlara da bakabiliriz
Son olarak da konumuz Premier Lig'de bilet fiyatlarının hangisinin yüksek olduğu değil. Avrupa'nın yapı sağlamlığı bakımından ve stat içi imkanları bakımından, stada alınış çıkarılış, konfor açısından Ali Sami Yen Stadı'ndan katbekat üstün stadların yanında Sami Yen kombinesinin ve mesajda verildiği gibi Şükrü Saraçoğlu'nun bilet fiyatının aynı oranda katbekat üstün olması. Diyelim ki Arsenal Manchester United'dan daha pahalı, Emirates Stadı ile Ali Sami Yen'in her türlü unsuru aynı seviyede midir, ki Arsenal daha pahalı olsa bile bir tek onlar ancak Galatasaray'a yetişebiliyor.
Üçüncüsü dediğim gibi sosyal çevre faktörü veya talep tek başına geçerli olsaydı Amsterdam Arena'nın, Artemio Franchi'nin ya da madem talep-arz geçerli Twente'nin Stadı'nın da Old Trafford'dan daha pahalı olması gerekirdi. Amsterdam Hollanda'nın değil Avrupa'nın en çekici yerlerinden birisi (sizi bilmem ama Manchester'dan daha çok tercih edilir) ama Enschede Hollanda'nın güzide bir şehri, ikisinin de kombineleri nerede ise yok satıyor, hatta Twente'nin her sene satışa çıkarılan tüm kombineleri tükeniyor. Dolayısı ile şehir çekiciliği ile de pek bir alaka kuramıyorum.
Arz-talep elbette iktisadın en önemli değişkenleri. Bir tane kombineye 100 tane adam talipse ben bunu 1 değil 100 pounddan satarım. Ama o zaman da her sene kombineleri tükenen kulüplerin bilet fiyatlarıyla Sami Yen'in bilet fiyatları arasında bir denge kuramıyorum. İkisine de ilgi var. Peki onu gözardı edip İstanbul daha büyük daha popüler, daha gayrı menkulleri pahalı şehir diyorum, e bu sefer de Amsterdam-Istanbul veya benzeri örneklere takılıyorum. Dolayısıyla tekrarlıyorum saygılıyım fikirlere ama tartıştığımız şey bir şeyi yanlış bilip bilmemek değil, bakış açısının ne kadar geçerli olduğunda, ki yanlış bilmediğimi düşünüyorum, kombine fiyatları, şehirlerin Avrupa çapındaki ve o ülke özelindeki çekicilikleri genelde nesnel bilgiler.
Sanırım pek de uzatmanın yararı yok. Ne demek istediğim bu son yazıdan sonra anlaşılmıştır umarım.
dutchmana sonuna kadar katılıyorum,ben de londrada yaşıyorum arsenalin kombine biletini bulup almak imkansız gibi gerçekten,bu sene başvur seneye belki alırsın.hal böyleyken,bilete de çok talip varken arsenal o kombineyi 750ye değil,1750 ye satsa yine bitirir kombinelerini.
ama burda anlatılmak istenen bence paranın hakedilmesi,kombinenin pahalı olması değil,3 büyüklerin stadlarında maç izledim,bi de burda izledim,Sami Yen hakikaten dökülüyor bu kıyaslamada,o zaman neden daha fazla para?
dur lan bi laf daha söyliyim bari,bu kıyaslama futbolla fazla alakalı olmayan nedenlerden yapılmış,allah aşkına adı geçen takımların her sene izlettiği futbola ve futbolculara bakalım,bi de kendimize bakalım,mesele haketmek.
dutchmana katılıyorum bende nerde emirates nerde samiyen nerde fenerbahçenin oynadığı futbol nerde manunun oynadığı nerde...
kişi başı milli gelirimizin 7.000 euro olmasına ise cok güldüm valla billa cevremde 7.000 euro alan kimse yok :)))
ferman ateş
Yorum Gönder