29 Mayıs 2008 Perşembe

ENNIO MORRICONE


Ennio Morricone bu işi nasıl yapıyor anlamış değilim. Morricone mi yaptığı müziklerle western filmlerinin havasını tek başına değiştirmiştir, yoksa Sergio Leone öncesi western filmleri mi Morricone'nin müziğini etkilemiştir bilemiyorum. Tek bildiğim onsuz Dolar Üçlemesinin (A Fistful Of Dollars, For A Few Dollars More, The Good The Bad and The Ugly) ya da Once Upon A Time In West'in asla şu anda yaptığı etkiyi yaratamayacağı. Aslında "Once Upon A Time in America", "Nuovo cinema Paradiso", "The Untouchables", "The Mission", "My Name Is Nobody" gibi filmlere yaptığı müzikleri de bir kenara koymak gerekiyor ama saymaya başlasak ustanın 500'e yakın filme yaptığı soundtrackleri sayamayız. Benim için en nadide eserleri de Western sineması döneminde çıkarttığı işlerdir ki özellikle İyi, Kötü Çirkin'deki mezarlık sahnesinde çalan "Ecstacy Of Gold" hem onun en iyi melodisidir hem de o sahne, sinema tarihinin sayılı efsane sahnelerindendir.

80 yaşına girdi Roma'lı usta bu yıl. O kadar çok eseri var ki her ne kadar bir müzisyeni tüm eserleriyle kavramanın en iyisi olacağını düşünsem de bir best of edinmek en iyisi. 20 şarkılık "Very Best of Ennio Morricone" bu iş için biçilmiş kaftan. Yalnız o albümde "Ecstacy Of Gold" yok onu da buradan verelim. Belirtelim Morricone 50 yıla yakın müzik kariyerinde Oscar jürisi tarafından sadece Onur Oscarı ile ödüllendirilmiştir ve herhangi bir film için yaptığı müzik ödül kazanamamıştır. Nasıl ki Kubrick'in bugüne kadar aldığı tek Oscar'ın 2001 Space Odyssey'deki En İyi Görsel Efekt Oscar'ı olması akademinin ne kadar saçma sapan bir organizasyon olduğunun kanıtıysa Morricone'nin durumu da aynı yönde bir başka güçlü kanıttır.

4 yorum:

baha dedi ki...

Filmden uzun yillar sonra Ecstacy of Gold duyulunca halen o sahne geliyorsa insanin gozunun onune, bu is olmus demektir. Oscar konusuna da gayet guzel deginmissiniz :)

Adsız dedi ki...

yine cok güzel bir tercih.

benim de bu albümden nacizane tavsiyelerim chi mai,sacco and vanzetti ve sicilian clan.

Blood RED dedi ki...

Sevgili Ucan Hollandali,

Ecstacy Gold'un bu yıl ödül adayı olan Metallica yorumu da bence çok hoş. Hatta uzunca bir süredir dinlediğim en Metallica'ya benzeyen Metallica parçası:-)))

CaRtMaNtR dedi ki...

Ecstacy Of Gold'un hem orjinal hali hemde Metallica versiyonu çok lezizdir. Defalarca dinlenir.