23 Mayıs 2008 Cuma

GEÇME BENİ EZERİM SENİ



Daha önce Robert Horry yazısında belirtmiştim. Schumacher Ferrari'ye geçti mertlik bozuldu. Gerçi ilk senesinde daha pit stoptan çıktıktan 10 metre sonra Belçika Spa pistinde kenara çeken Schumi'yi hatılrarım ama arabanın onu, onun da arabayı tanıması 2-3 yıl sürdü. Sonra 5 yıl aralıksız dünya şampiyonluğu. Onun saltanat sürdüğü yıllar öncesinde Damon Hill-Jacques Villeneuve çekişmesi ve Hakkinen'li yıllar daha bir zevkliydi pistler. Sonrası malum. Schumacher'in rekor üzerine rekor kırdığı yıllar sadece tek yarışı izlemeye başladım. Monaco Grand Prix'i. Sebebi de araçların birbirini geçmesinin çok zor olduğu, şehir içinde yapılan ve özellikle ilk virajda büyük kazaların yaşandığı yarışı genelde favorilerin kazanmadı zordur. Jarno Trulli, Olivia Panis gibi isimler son yıllarda Monte Carlo'da zafer kazanan isimler.

2001 yılındaki yarış ise Formula 1 tarihinin en unutulmaz anlarından birisine tanıklık etti. Yarışa pole pozisyonunda (birinci sırada) başlayacak olan ve sürücüler klasmanında Schumacher'le şampiyonluk mücadelesi veren McLaren Mercedes pilotu David Coulthard'ın arabası ısınma turu için verilen startta çalışmadı. Kurallar gereği Coulthard yarışa son sıradan başlamak zorunda kaldı. Ardından yarış başladı. Coulthard son sıradan başlamasına rağmen bir kaç sürücüyü geride bırakıp 17. sıradaki Arrows pilotu Brezilyalı Enrique Bernoldi'nin ensesine yapıştı. Sonra....Bernoldi Coulthard'ı tam 35 tur arkasında tuttu. Videoyu izleyince insanın inanası gelmiyor. Bu 35 tur boyunca iki sürücünün arasındaki fark 1 saniyenin üstüne çıkmadı bile. Bu 35 tur boyunca ilginç olan Bernoldi'nin hem Coulthard'a hem kendisine tur bindiren Schumacher'e yol vermesi ancak verdikten 1 saniye sonra Coulthard'ın kendisinin geçmemesi için İngiliz sürücünün önüne direksiyonu kırmasıydı. Aslında Formula 1'de zaman zaman sadece tur bindirmelerde değil, normal geçişlerde bile böyle bir savunmaya izin verilmez ama Bernoldi Coulthard'ı 35 tur boyunca Mc Laren'in güçlü arabasının karşısında altındaki Arrows'la arkasında tuttu. Coulthard, Brezilyalı ancak pite girince bu işkenceden kurtuldu ve yarışı 5. sırada bitirebildi. Yarış sonrası da Bernoldi ye "geri zekalı" demekten geri kalmadı. Ancka Bernoldi hiç bir ceza almadı. Sezonun sonunda da Schumacher çok büyük bir puan üstünlüğüyle sürücüler klasmanını Coulthard'ın üstünde bitirdi.



Formula 1 tarihinin en unutulmaz yarışlarından birisi. Videoda Hollandalı spikerin tepkilerine dikkat derim.

2 yorum:

krAmer dedi ki...

Bernoldi hakkaten büyük yamuk yapmış David abimize , onun yerinde bir Türk olsaydı yarıştan sonra Enrique'nin ağzını perşembe pazarı'na çevirirdi.. Eski grafikleri görünce ntv'de Okay abimizin sesinden ''bayan Hakkinen'' sözünü duymayı ne kadar özlediğimi farkettim. Ha bi de Monaco'nun yeri her zaman ayrıdır. Pazar günü inşallah bi sürpriz olur yine de Kubica kazanır ..

Adsız dedi ki...

Monaco bi yana diğer pistler ayrı bi yana..Ufakken sağda solda hava atarız diye F1'e merak salmıştım ama aslında sadece Monaco yarışı ilgimi çekerdi..Ve her "az bilgili F1 takipçisi" olarak şu dialoğu çok yaşattı bize Monaco

"ananı skii!! Selattin koş lan şikana giriyolar"