28 Mart 2012 Çarşamba

MAGLIA FORTUNATA


Genelde Galatasaray'ın parçalı forma dışında çıkıp puan kaybettiği maçlardan sonra taraftarların ağzından bunu çok duyarız. "Efsane parçalı formayı niye giymezler?" diye. Ben pek katılmam buna. Daha doğrusu Galatasaray'ın parçalı formasının, kendi tarihinin 1 numaralı forması olduğuna katılırım da, onun getirdiği uğura pek inanmam. Sonuçta sarı kırmızılı takım UEFA Şampiyonu olurken beyaz, Süper Kupa Şampiyonu olurken çubuklu, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne kalırken düz sarı, tarihinin en büyük zaferlerinden olan Neuchatel maçında Kırmızı-Beyaz forma giymiştir. Parçalı formanın Avrupa'da büyük bir zafere gittiğini bir tek 1989'daki Monaco maçlarının ikincisinde hatırlarım (hoş o serinin ilk maçında da takım düz sarı kolları kırmızı şeritli bir forma giymiştir). Dolayısıyla forma ile başarıyı pek bağdaştırmamak lazım.

Ama bazen tesadüfler forma ile başarıyı bağdaştırabiliyor. Daha önce İngiltere tarihinde çubuklu forma giyen bir takımın en son 74 sene önce şampiyon olduğunu belirtmiştik. Bu sefer de tarihin en başarılı deplasman formasını bildirelim. AC Milan'ın beyaz forması. Bilindiği gibi Milano takımının asıl efsane forması kırmızı-siyah çubuklu formadır. Ancak bu formayla oynadığı 3 Kupa 1 finalinin sadece 1'ini kazanabilen Milan, düz beyaz forması ile 1963'te Wembley'de kazandığı Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'ndan beri 6 kere aynı kupayı müzesine götürmüştür. Bu yüzden söz konusu forma "maglia fortunata" (şanslı forma) adını almıştır. Hatta 2 sene önce Atina'daki finalden sonra Londra Tıp Merkezi yetkilisi Ingrid Collins "beyaz formalar onu giyeni insan varoluşundan daha büyük bir mertebeye yükseltiyor, bir melek veya bir şövalye gibi" şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Kısacası bir takımın efsane forması her zaman başarının anahtarı olmuyor.

6 yorum:

alperensaylar dedi ki...

dürüst olmak gerekirse en güzel stildeki de resimdeki formaydı.

Adsız dedi ki...

yalnız istanbul'daki finalde bu formayla kaybetmişti milan hatırladığım kadarıyla.hatta maçtan önce kura çekilmişti forma için ve liverpool kazanmıştı birinci forması olan kırmızıyla çıkma hakkını...yalnız bu bilimadamları da çok yanardönermiş...yine benim hatırladığım kadarıyla kırmızı formanın rakibe korku saldığını ve kırmızı giyen takımların her zaman daha basarılı olduğunu da söylemişlerdi...

seanpenn dedi ki...

ulen filippo sana boşuna doğuştan ofsayt dememişler

oguzmania dedi ki...

Yanlış bilmiyorsam Milan'ın beyaz formayla yaşadığı en büyük hayal kırıklığı İstanbul'daki CL Finali'ydi. O gece gerçekten bir başkaydı ki bir çok istatistik o geceyle birlikte son bulmuştu zaten...

ergün dedi ki...

Juve de 96 da Roma'da sarı lacivert formayla şampiyon olmustu.

omega dedi ki...

Milan ile verilen Galatasaray örneği arasındaki net fark şu:
Biz, formayı henüz bir başarı görmeden efsane, uğurlu ilan ediyoruz. Adamlar başarı kazandıktan sonra uğurlu adını veriyor. Zannetmiyorum ki daha yıllar öncesinde İtalya'da bir herif çıksın da "Beyaz forma uğurlu onunla deneyelim" desin.