19 Mayıs 2008 Pazartesi

NOAM CHOMSKY




Kitap tavsiyesi. Şahsi kanaatime göre yaşayan en büyük yazarlardan birisi olan, 79 yaşındaki siyasi aktivist ve dilbilimci Noam Chomsky'nin enfes 2 kitabı. Aslında kitapların bir anda hayata bakışınızı değiştirmesi ve sizi başka bir insan yapması zordur. Özellikle de kurgu bir öykü olmayıp dünya üzerinde olup bitenlerle ilgili olanların. Ama Chomsky genelde eserleri ile bunu başarmış bir adamdır. Onun dünya siyaset konjonktörü ve medyanın kitleleri kontrol etmesi konusunda yaptığı enfes saptamaları bugün dünya siyasetiyle veya yerel siyaseyle ilgilenen herkesin başucunda olması gereken bilgiler. Genelde kitaplarının hepsi benim için bir şaheser değerindedir ama özellikle bu üçünü bir kenara ayırıyorum. "Amerikan Müdahaleciliği", "Yeni Dünya Düzeni: Eskisi Yenisi" ve "Medya Denetimi".



İlki soğuk savaş sonrası ABD ve Avrupa'nın yeni siyasi yapısı ile Uzak Doğu'nun güçlerinin katılmasıyla günümüze kadar gelen siyasi çekişmenin temellerini ve ardındaki dinamikleri açıklarken ikincisi bu dinamiklerin dünyanın süper gücü tarafından nasıl manipüle aracı olarak kulanıldığını gözler önüne seriyor. Üçüncü kitap ise bugün artık yasama-yürütme ve yargı ile birlikte dördüncü erk olan medyanın kontrolünün kitleleri yönlendirme ve gündemi hatta bizzat tarihi oluşturma konusundaki rolüne değiniyor. Bu üç kitabı ardından da Samuel Huntington'dan "Medeniyetler Çatışması"nı da okuyunca şöyle bir silkinip kendinize geliyorsunuz zaten. Chomsky dünya üzerinde üstü örtülmeye çalışılan ama aslında gözümüzün önünde cereyan eden bütün "bulaşılmaması istenen" konuları ve çağın tüm "big brother" aktörlerini ifşa ediyor. Üstelik bunu yaparken de ağır bir dil değil, tamamen sizi içine alan bir anlatım tutturuyor (bir dilbilimciden zaten bu beklenirdi). Okunulası, saklanılası ve nesillerden nesile aktarılası evladiyelik 3 eser. 

Chomsky'nin bazı makalelerine buradan ulaşılabilir. Ondan bir metin ile bitirelim.

"Doktriner gerçekler vatandaşların beyinlerine zorla sokulmalıdır. Bu iş yapılırken dur-durak bilinmemelidir, sürekli olarak gayret sarfedilmelidir. Bu suretle elde edeceğiniz kazanç, yaptıklarınızın halk tarafından onaylanması ile sınırlı kalmaz. Aynı zamanda benzeri tatsızlıkların tekrarı halinde şiddete başvurma hakkını size verir. Dünyanın herhangi bir yerinde varılan siyasi anlaşmalara işinize gelmiyor olması halinde müdahele hakkını müktesep hak olarak elinizde tutabilirsiniz. Bu anlaşmaları işlemez hale getirmek için şiddet kullanma hakkınızın var olduğuna vatandaşlarınızı inandırmakta güçlük çekmezsiniz. Düşmanı pazarlık masasına oturtmanın ancak güç kullanımı ile mümkün olabileceği yolundaki bir argümanı biricik tarihi gerçek olarak beyinlere kazıyabilirsiniz, Böylece işinizi bir hayli kolaylaştırmış olursunuz. İlerde vukuu muhtemel tatsızlıklar için yararlanılacak olan dersleri şimdiden hazırlamak tarih mühendislerinin görevlerinden biridir."

1 yorum:

Ortega dedi ki...

Chomsky demeyin bana..demeyin :)