2 Mayıs 2008 Cuma

ULTRAS JOKERIT





Finlandiya buz hokeyi ligi SM-liiga takımlarından Helsinki merkezli Jokerit'in taraftar grubu. Kulübün sahibi Hjallis Harkimo'in FC Jokerit isminde Finlandiya Ligi'nde mücadele eden bir de futbol takımı var. Ama biz daha önce bahsettiğimiz Järnkaminerna gibi taraftar grubu sebebinden mütevellit buz hokeyi tarafına yoğunlaşacağız.





Ultras Jokerit 2004 yılında kuruluyor. 13.400 kişilik Hartwall Arena'nın Eteläpääty ve güney tribünlerinde yer alıyorlar. Genel olarak Avrupa'daki "ultra" ve "tifo" kültürünün bir çok taraftar grubunca kaynağı olarak görülen İtalyan ultralarından etkilenerek bunu Finlandiya kültürüne uyarlamış durumdalar. Bununla beraber sermaye karşıtlığı, büyük paraların spor müsabakalarına bulaşması, oyuncuların büyük para karşılığında sık sık kulüp değiştirmesi gibi amatör ruha zarar veren uygulamalara da aynen güneydeki örnekleri gibi tepki koyuyorlar. Genelde İskandinav kültüründe pek rastlamadığımız (İskandinav death ve black metal gruplarını bir kenara ayırıyorum) şiddet olaylarına Ultras Jokerit felsefesinde de yer yok. Grup tamamen maç sırasında takım desteğini kendisine birincil amaç olarak almış. Felsefeleri ise "birleşmiş bir grubu asla yenemezsiniz".




Jokerit takımının SM-liiga'da bugüne kadar 6 şampiyonluğu var. Kulübün ismi, amblemden de tahmin edilebileceği gibi Fince "Jokerler" anlamına geliyor. Kaç kişinin Türkiye'de bir buz hokeyi ligi oladuğundna haberi vardır. Adamların haberi olmasını bırakın maça gidişine bakın.

Hiç yorum yok: