14 Temmuz 2008 Pazartesi

AMERİKALI-5


Amerikalı kalecilerde iyi bir hamur var. Klasik ifadeyle kumaşı iyi. Toni Meola, Brad Friedel, Kasey Keller. Birçok sebebi olabilir ama ben hemen hepsinin kolejde sınıfı geçmek için Amerikan Futbolu takımına girmeyi bir yol olarak görmesinden olabilir. Bir de takımın star oyuncusu ponpon kızların liderini kapar o ayrı. Gerçi Brad Friedel kolej kariyerinde tenis ve basketbol ile de uğraşmış, yani reflekslerinin ve fiziğinin bu hale gelmesinde o dönemin de payı büyük.



Brad Guzan bu akımın son temsilcisi. Aston Villa'nın Chivas USA takımından yeni transferi. Martin O'Neill onu 2 milyon pounda Villa Park'A gelmeye ikna etti. Henüz 23 yaşında. 2005 yılında MLS (Major League Soccer) draftında 2. sırada Chivas tarafından seçildi. 2007 yılında ligin en iyi kalecisi unvanına layık görüldü. Aston Villa onu Liverpool, Arsenal, Auxerre, Olympiacos, Celtic gibi takımlarla savaşarak kadrosuna kattı. Aslında bu transfer daha önce gerçekleşebilirdi ama Villa'nın kendisi için bu senenin Ocak ayında yaptığı çalışma izni başvurusu reddedildi. Ancak geçen Ekim ayından beri ABD milli takımının yaptığı 9 maçın 6'sında forma giymiş olması, çalışma izni problemini de ortadan kaldırdı.

Yeri gelmişken Birleşik Krallık'ta uygulanan çalışma izni şartlarını da hatırlatalım. Bir oyuncunun bu ülkeye transfer olabilmesi için ülkesinin milli takımının son 2 yıl içinde oynadığı maçların en az % 75'inde forma giymesi (maçların oynandığı tarihlerde oyuncunun sakat olması halinde bu maçlar dikkate alınmıyor), ve vatandaşı olduğu ülke milli takımının son 2 yıl içinde FIFA Ülkeler Klasmanındaki yerinin ortalamasının 70. sıra veya daha üstünde olması gerekiyor. Bu 2 kriteri sağlayamayan oyuncuların çalışma izni alma şansları çok az.


Amerikalı

Hiç yorum yok: