21 Ekim 2009 Çarşamba

EN ÇARPICI 10 GRUP LOGOSU

Şimdi arkadaş dünya üzerindeki her müzik türüne saygımız var, dinleyenine de var. Poptan arabeske, halk müziğinden teknoya, undergrounddan transa, reggaeden new age müziğe kadar hepsine. Dinleyene lafımız yok beğenmediğimiz türleri, onlarla oturup kendi dinlediğimiz müziğin savunuculuğunu yapan uzun tartışmalara girmenin anlamı yok. Tamam da.....tamam da benim bu black metal grupları ve onların grup isimlerini yerleştirdikleri logolarla bir problemim var.



En iyi 10 grup logosu ile ilgili bir yazı hazırlamak için blog yazarı Barad-dur ile gezerken bazı ilginç eserlerle karşılaştık. Bu black metal gruplarının logolarının basit bir ortak özelliği vardır. Hiçbir zaman ilk bakışta okunmazlar. Ancak büyük bir çoğunluğunu da hiç okuyamazsınız. Logoyu böyle ne idüğü belirsiz bir şekilde yapınca ellerine ne geçiyor anlamıyorum. Ne bir estetik var, ne bir karizma var, ne akılda kalıcı bir özelliği var. Örnek vermek gerekirse Iron Maiden, AC/DC, Oasis gibi grupların isimlerinin yazı fontu gayet basittir, nettir ama vurucudur akılda kalıcıdır, illa karmaşık, stil içeren bir şey yapmak istiyorsanız bunu güzel ifade etme şekilleri de var, bu listenin bir numarası gibi. Şimdi aşağıya 2 tane grup logosu koyacağım, isimlerini (hiçbir yerden yardım almadan) yoruma doğru olarak bırakan tüm kullanıcılara Arzum mutfak robotu hediye edeceğim. Siz onu tahmin etmeye çalışırken biz de en iyi 10'a göz atalım.










































10-AC/DC: Yorum yapmadan geçilecek bir logo. Kısa, akılda kalıcı, karakteristik. AC ve DC ibaresinin arasına şimşekten başka ne koysanız bu logo bu kadar hoş olmazdı eminim. O küçük işaretin logonun güzelliğine katbekat etkisi var.












9-Doro:
İlginç biçimde bu logoyu sevenlerdenim. İlk bakıldığında birisi kalemi koyup 30 saniye içinde çizmiş gibi duruyor. Ama ne kadar sürede yapılırsa yapılsın ben 3-4 harfi mahveden nice örnek gördüm. Bkz. Korn...















8-Judas Priest:
Kaşe gibi logo bu. O derece bütünlük ve ahenk içeriyor. Ben bu logoyu yanayatık değil düz olarak gördüğümde bile tanıyamıyorum, o derece kendini kabul ettirmiş bir logo. Ayrıca renginden mi bilinmez, aklıma sürekli yol şarkılarını getiriyor. Heading Out The HighWay.














7-Helloween:
Şöyle bir şansı var bu logonun. 9 harfli, ortadaki harf "O" ve o harf grubun isminin de esinlenildiği "Halloween"in simgesi balkabağının şekline çok benziyor. Onu oraya alıp koyduğunuz zaman zaten bir adım öne geçiyorsunuz. Simetri açısından da çok başarılı. Ama simetri deyince akla ilk gelen efsane bir altta.















6-Metallica:
Topluma malolmuş bir logo bu artık. Her liseli çocuk çantasının üstüne ilk bu logoyu çizer, heavy metal dinlemeye başlayan her genç ilk bu logonun olduğu t-shirti alır. Ben en çok Master Of Puppets albümünün kapağındaki 3 boyutlu halini severim. Logoya bak grubu çöz demişler.A'nın kuyruğu ile M'nin kuyruğunu üstüste koyunca James Hetfield'ın gitarı oluyor zaten. Bunu da şimdi attım ortaya hadi bakalım.
























5-Oasis:
Bir başka basitlik abidesi. Küçük harfler (hem de kısa boylu küçük harfler, yani büyük "C"ye büyük harf diyip küçük "d" ye küçük harf denmesi hep kafamı karıştırmıştır ya), kısa bir isim, melodik bir isim, siyah ve beyazın zıtlığından gelen uyum. Noel Gallagher Oasis'in ününü biraz da bu logoya borçlu.






4-DIO:
Bu alemin babası neden Ronnie James Dio'dur kanıtlarından birisi. Eğer o logoda isminin tümü olsa idi bu derece güzel olmayacaktı. Yngwie Malmsteen bu hataya düşüyor işte. Yıllardır kullandığı o logosunu sadece soyadı ile tasarlasaydı büyüklüğüyle aynı orantıda bir logo olabilirdi.















3-Blind Guardian: Alın size varyete yapmadan nasıl iddialı bir grup logosu yapılır kanıtı. Renk stil, sondaki "n" harfinden baştaki B harfine giden ve logoya büyük anlam katan çizgi, baskın baş harfler ve karizmatik bir isim. Her yönüyle bir efsane.T-Shirt'te de çok güzel duruyor belirteyim.














2-Iron Maiden:
Bu logonun üzerine benim gibi bir adam nasıl yorum yapabilir ki. Gördüğünüz anda tüylerinizi diken diken eden bir logo değilse bu, asla Iron Maiden fanı olduğunuzu söyleyemezsiniz. Ama dürüst olayım ondan da iyisi var.





















1-Opeth:
Opeth'in bir tek albümünü bu güne kadar almış, hatta baştan sonra oturup dinlemiş değilim. Doom-death dünyasının en saygıdeğer gruplarındandır. Ama benim için Opeth deyince akıllara o enfes logo gelir. Wilbur Smith'in "Sunbird" isimli romanında geçen ve "Ayın Şehri" anlıma gelen "Opet" kelimesinden esinlenilen grubun isminin sergilendiği bu logo heavy metal aleminin tartışmasız en güzel logosudur bana göre. Basitlik, karmaşa, detay ve inceliğin tüm özelliklerini içinde barındırır bu logo. Hem de aslında çok göze çarpmayan beyaz renkte olmasına rağmen. Grubun beyni Mikael Akerfeldt'in "heavy metal invented in Birmingham but perfected by us in Stockholm" diye bir lafı var. Logo açısından doğruyu söylemiş olabilir.

24 yorum:

müşkülpesent dedi ki...

orphaned land in logosuda güzel logolardandır

Adsız dedi ki...

İlk resmin üzerine gelince direk kopya çıkıyor flying dutchman haberin olsun, değiştirsen iyi olacak, sizi arzum mutfak robotundan kurtardığım içinse bir tost makinesi yeterli olacaktır.. :)

Adsız dedi ki...

Death ve MayheM logoları kanımca efsanedir

Beercholic dedi ki...

iron maiden a 1.lik yakışırdı hocam..

sinan dedi ki...

Budur logo. Depeche Mode.

http://i226.photobucket.com/albums/dd267/debbychikelectrik/Depeche%20Mode/DEPECHE_MODE.jpg

Adsız dedi ki...

1 numara tercihin ilginç. bana göre fazla karışık. diğerlerine katılıyorum ama judas priest ve metallica daha üst sıralarda olabilirdi bence.

Adsız dedi ki...

DIO yazisini ters cevir tersten oku Devil cikiyo.. sehir efsanesi degil adam ona gore tasarlamis :)

Adsız dedi ki...

Fonky Family'lin logosu da güzeldir,şıktır.

alchoburn dedi ki...

evet dio'nun amagramı herşeyin üstündedir bana göre. judas priest logosuna hastaydım ama tarifine daha bir hasta oldum. "kaşe gibi logo" cuk oturmuş.

Erdem Karakuş dedi ki...

2.logo Xasthur'un.

okka dedi ki...

oıorphaned land ve haggard logoları da iyidir.

Vandir dedi ki...

ilki cradle of filth gibi duruyor, çok mu salladım?

Jordi Metal dedi ki...

Operh'in O harfi Osmanlı tuğrası gibi maşallah :)

Yalnız listede Megadeth ve özellikle Seputuranın olmayışına üzüldüm. En azından plaseler diye 2-3 gruba mansiyondan yer verilebilinirdi sanki :)

oddy dedi ki...

Opeth diyorum ve saygıyla eğiliyorum.
dolapta unuttuğum sivitşörtü hatırlattın üstad:)

müşkülpesent dedi ki...

orphaned land
dream theater
korn

AbSurDMaN dedi ki...

Blind Guardian ile Oasis'i yer değiştirip, Oasis'i, bu sefer Metallica ile yer değiştirdikten sonra, çıkarıp yerine Testament'ı koyarsam liste tam benlik olüyü. Çok kral simetridir, aradığım gibi bir tişört bulamadım buralarda ama nette bakıyorum da siyah desensiz tişörtlerde küçük beyaz renkle yazılınca felaket yakışıyor. Off lan gaz geldi yine bak, araştırayım tekrar bakalım bulurum belki :)

http://www.brandsoftheworld.com/brands/0013/1858/brand.gif

Lan bir de lisede Opeth'in logosunu çizmeye çalışıp iki çızık çizikten sonra pes edip derse dönmediğim gün yoktu nerdeyse. Ama bir gün çizicem, evet.

alt + 168 dedi ki...

oasis yerine muse'u öneririm ben. http://musesheets.com/img/Muse_logo.png

alt + 168 dedi ki...

ayrıca çok rica ediyorum: AYREON http://www.zoesjournal.com/wp-content/uploads/2006/12/ayreon-photo.jpg

pclion dedi ki...

Opeth'i bir ara dinle bence, pişman olmazsın. Logosu kadar iyi bir grup diyeyim ben sana. :)

ilkay dedi ki...

doro denen grubu ilk defa duydum ama o maddede yazdıklarının tam tersini düşünüyorum. korn logosu da efsanedir. last.fm de bile KoЯn olarak skroplanır. başka türlü yazılması ayıplanır falan felan...

sepultura nın tribal S harfi de kendi listemde ilk 3tedir. burada da olmalıydı.. ayıplıyorum :)

Murat dedi ki...

ya ben bu listenin aynısını, aynı gruplarla bir başka yerde daha görmüştüm sanki. FD'ye kopyacı demiyorum yanlış anlaşılmasın ama o listeyi anımsayan bilen varsa linkini yazabilir mi?

tosun dedi ki...

ilk logo prosanctus inferi logosu, ikincisi ise xasthur'un logosu sayin ucan hollandali.
ikisi de birbirinden berbat logolar. neden? cunku ikisi de amerikali bu gruplarin. amerikali ne anlar black metal'den? anlamaz. o yuzden black metal de yapamaz, grubuna isim de bulamaz, dogru duzgun logo da tasarlayamaz.
zamaninda florida death metal diye isin icine biraz girdiler diye, black metal'i de kivirabileceklerini sandilar, ama olmadi tabii. black metal (oyle ya da boyle), bir kulturdur ve avrupa'da bu kadar basarili olmasinin arkaplanda cok sebepleri vardir. amerikali adam, ortadogulu adam, uzakdogulu adam neye dayanip black metal yapmaya cabalar anlasilir degil.
neyse, odulumu, bir dahaki istanbula gelisinde elden teslim alirim artik :)

Adsız dedi ki...

deep purple - perfect strangers

Mata Leao dedi ki...

http://www.spinner.com/2008/02/15/best-band-logos-no-25/ burda bi liste var. Aerosmith logosu şahanedir.