22 Temmuz 2008 Salı

YEL DEĞİRMENLERİNDE HORON


















Blogun okuyucularından ShadoW'un da katkısıyla akşam saatlerinde güzel bir haberle karşılaştım. Türk futbol tarihi için dönüm noktalarından birisi daha. Daha önce İstanbul'un 3 büyük kulübünün bu anlamda çalışmaları vardı. Galatasaray-Beylerbeyi ilişkisi böyle bir ilişkiydi mesela. Anadolu'daki bazı belediye takımları ve büyükşehir belediye başkanlarının aynı zamanda kulüp başkanı olduğu takımlar da bu yola gittiler. İlhan Cavcav'ın da resmi olmasa da Afrika'daki birkaç kulüple istikrarlı devam eden bir ilişki olduğu söylenirdi. Ama Avrupa'nın önemli futbol ülkelerinden birinde mücadele eden bir takımın "pilot takım" olarak bir Türk takımıyla ilişki içerisine girmesine çok rastlamıyorduk. Trabzonspor bu anlamda önemli bir aşama kaydetti. Bordo-mavililer Hollanda'nın Limburg eyaletinde yer alan Maastricht kentinin takımı MVV ile "pilot takım" şartlarını içeren bir anlaşma imzaladı. Buna göre Hollanda kulübünde yer alan futbolcuların transferlerinde Trabzonspor öncelik hakkına sahip olacak, ayrıca MVV kendi yapacağı transferlerde Karadeniz ekibinden maddi destek alacak ve iki kulüp aralarında futbolcu alışverişinde bulunacaklar. Bu anlaşmanın ilk meyvesi gerçekleşti. Trabzonspor kadrosunda bulunan kaleci Jefferson MVV'nin yolunu tutarken, 19 yaşındaki Belçikalı orta saha oyuncusu Christian Bruls Trabzonspor'un maddi kaynağı ile Belçika'nın Eupen KAS takımından MVV'ye transfer edildi. Belçika 20 yaş altı milli takımının oyuncularından Brüls Maastricht'de 1 sene boyunca forma giyecek ve Trabzon bu süre sonunda futbolcuyu arzu ederse transfer etme önceliğine sahip olacak.

MVV, 1902 yılında kurulmuş bir ekip. Tam adı "Maastrichtse Voetbal Vereniging" yani "Maastricht Futbol Birliği". Kenneth Perez Hollanda futbolunda ön plana çıkmadan önce MVV formasıyla kendinden söz ettirmeye başlamıştı. Bugün Hollanda Milli takımı forması giyen Wilfred Bouma, Danny Landzaat gibi oyuncular da daha önce MMV formasını giydiler. Mircea Lucescu takımının defansif orta sahası, kimilerine göre futbol katili Bülent Akın'ın da futbola başladığı kulüp MVV. Takımın başında da bir Türk var. Fuat Çapa. Geçtiğimiz sene önemli projelerle Gençlerbirliği'nin başına gelen ama son 2 senedir başkent ekibinin yaşadığı teknik direktör hezeyanının sonucunda bileti kesilen Fuat Çapa. Şu andaki kadroda da 4 adet Türk oyuncu bulunuyor.

Türk futbolu için oldukça sevindirici bir adım. Trabzonspor'un bu adımı atarken futbolcu fabrikası Hollanda'yı seçmesi ayrıca övülmesi gereken bir nokta. Bordo mavililer daha önce de Jean Marie Pfaff, Hans Sommers, Karel D'Haene, Bernd Thijs gibi isimlerle Benelux futboluna olan ilgisini belirtmişti. Umarız bu ilgi bu sefer yerinde transferlerle takımı ileriye götürür. Aynen her iki kulübün bu karşılıklı yapılanmada amaç edindikleri gibi.

4 yorum:

shadow dedi ki...

yazı için teşekkürler. fuat çapa'nın MVV nin başında olması işi biraz daha kolaylaştırdı sanırım. Trabzonspor türkiyede de kendi takımını kurarak bu konuda çok ciddi adımlar attı. Ama hollanda, MVV, yani her ne kadar isim olarak küçük gelse de çok büyük bir iş başardık gibi geliyor.Bu arada Brüls'ün peşinde Anderlecht, Club Brugge gibi takımların da olduğu söyleniyormuş. Eredivisie'yi takip ediyorduk şimdi 2. eredivisie'yi de takip edeceğiz demek ki :-)

Adsız dedi ki...

ersun yanal hala fm/cm oynamaya devam ediyor.ben bu haberden bunu anladım :)

oguzmania dedi ki...

Güzel düşünce, hatta buun üzerine Hollanda ve çevresindeki gurbetçi genç futbolcular için MVV farklı bir misyon da üstlenebilir.

Yabancı oyuncu ortaklığına gelince bizdeki yabancı kısıtlamasından dolayı çok kullanışlı olacağını düşünmüyorum ama dediğim gibi gurbetçiler açısından Trabzon'a çok şeyler katabilir.

Bu arada yanlış bilmiyorsam kaleci Jefferson Konyaspor'a transfer oldu.

olurolur dedi ki...

Bu harika bir haber. Başka hiçbir yerde okumamamız da türkiye şartlarında çok normal .Allahtan anlamşayı heerenvenle yapmamışlar :P donuna kadar alırdı valla... :D