8 Ağustos 2008 Cuma
BİR STAD YAPMADILAR DAĞ BAŞINA
2 sene önce Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde oynayacağı Bordeaux maçı için Atatürk Olimpiyat Stadı’na doğru forzabrian'la Kozyatağı’ndan yola çıktığımızda saatler 18:00’di. Stada ulaştığımızda ise 22:20. Doğal olarak ilk yarıyı kaçırmıştık, çünkü 4 saat 20 dakikada gitmiştik stada. TCDD’nin hızlı trenle İstanbul-Ankara arasını 3 saate düşürmeyi planladığı, Amsterdam-Paris arası tren yolculuğunun 3, İstanbul-Münih arasının uçakla 3 saat olduğu bir dünyada Kozyatağı’ndan İkitelli’ye 4 saatte gidememiştik. Sebebi şuydu, kimse o stad oraya dikilirken bunun olacağını düşünmemişti, kimse ya trafik sıkışırsa ne yaparız diye düşünmemişti, kimse bu stada 80.000 kisi aynı anda akın ederse stada 10 dakika uzaklıktaki gidiş yolunun 2 şeritli olmasi problem yaratır mı diye düşünmemişti. Wimbledon tenis turnuvasını bileti olmayanlar kort dışındaki dev ekrandan izlerler. Kendileri isteyerek. O gece Galatasaray taraftarları, stada 10 dakika yürüme mesafesi olan bir vadide ellerinde biletleri olduğu halde (hem de 3 maclık Şampiyonlar Ligi kombinesi) maçı radyodan dinlediler. Cünkü ne ileri ne geri gidebiliyorlardı…..Ali Sami Yen Stadı’ndaki her maç günü Mecidiyeköy’de, İnönü Stadı’ndaki her maçta Beşiktaş’ta trafik aşağı yukarı 8 saat boyunca kitleniyor. Maç sonunu tamamen geçiyorum. Çünkü bu stadlar hiçbir ön araştırma ve analiz yapılmadan dikiliyorlar. Sadece oraya bir stad yapmak için. Galatasaray yönetimi UEFA Standartlarını karşılamadığı icin Ali Sami Yen yerine Olimpiyat Stadı’nda oynamak zorunda oldukları palavrasını atmıstı ortaya. Yani Derry City’nin, Artmedia’nın, Kosice’nin stadları uygundu ama Ali Sami Yen değildi öyle mi? İşin içinde 25.000 bilet yerine 80.000 bilet satmanın olduğu açıktı. Çektiğimiz çile bize kaldı. Bir stad yapalım dağ başına siirleri yazdık.
Everton yeni bir stad inşa ediyor. Liverpool’ın merkezinin biraz dışında Knowsley bölgesindeki Kirkby semtinde. 2010 yılında stadı bitirmeyi planlıyorlar. Proje 50.000 kişilik bir stadın yanında alışveriş merkezlerini ve stadın altında Tesco firmasınca açılacak büyük bir marketi de içeriyor. Buraya kadar her şey normal. Örneğin Seyrantepe projesiyle ölçüşüyor. Hatta Kayseri Kadir Has Stadyumu ile de. Ancak İngiltere hükümeti ve Knowsley bölgesi bakanları Everton’ın proje kapsamında oluşabilecek trafik, güvenlik ve emlak sorunlarını çözecek hicbir plan sunmadıkları için konunun kamuoyu araştırmasına taşınmasını öngören bir karar çıkarttılar ve insaatı durdurdular. Bu süre boyunca inşaata tek bir çivi bile çakılmayacak. Bu sürenin 1 veya 2 yıl alması bekleniyor. Knowsley Kuzey Bolgesi Meclisi üyelerinden George Howarth, Everton’ın maç günleri oluşacak trafik sorununu, maç sonrası ve öncesinde holiganların oluşturabileceği şiddet olaylarını engellemek için görev yapacak güvenlik kuvvetlerinin konuşlanma bölgelerini ve stad etrafındaki emlak sahiplerinin, konutlarının değerinin olumsuz etkilenmemesi için alınacak önlemleri içeren bir planlı açıklamadıkça bu araştırmanın süreceğini belirtiyor.
400 milyon pound bu projenin değeri. 50.000 kişilik bir stad ve İngiltere’nin en büyük kulüplerinden birisine büyük bir gelir sağlayacak. Ama 3 sene sonra oluşacak sorunlar için bir önlem planı sunmadıkça (dikkatinizi çekiyorum 3 sene önceden) stadın yapımına izin verilmiyor. Merak ediyorum Olimpiyat Stadı, Ali Sami Yen Stadı, İnönü Stadı, Ankara 19 Mayis Stadı, Cebeci İnönü Stadı, Fenerbahçe Stadı, Aslantepe gibi stadlar yapılmadan önce projelerini İngiliz hükümetine gönderselerdi nasıl bir cevap alırlardı. Bırakın stad inşaatını durdurmayı söz konusu stadlarda oynayan takımları ligden, projeye onay veren yekilileri meslekten ederlerdi sanırım. Bizde işler böyle değil tabi. Bul boş alanı (hatta boş alan olmasa da olur), yap stadı….Trafik mi? Ev sahipleri mi? Güvenlik mi? Kasam dolsun da o benim işim değil. Devletin fonksiyonu da belli tabi. Buyur arazi, 49 yıllığına üst kullanım hakkı. Nasıl kullanırsan kullan…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
birkaç ay önce değinmiştim şehir eşrafının ortak stadyum fikri vardı zamanında, yalan oldu heralde.
http://loykatumu.blogspot.com/2008/05/peter-beardsley-stadium.html
Beşiktaş stadı 50 sene önce dikilmiş oraya,trafiği düşünmedip dikmeleri normal değil mi 50 küsür sene önce ?
Bana göre değil Ömerciğim, adam Liverpool'ın (Londra değil), bamliyosundaki semtlerden birinin 20-30 yıl sonrasını düşünerek şimdiden önlem alıyorsa, Türkiye'nin en işlek caddelerinden birisine o stadı dikenler de 50 sene sonrayı düşünüp önlem almalı bana sorarsan.
Yorum Gönder