14 Ağustos 2008 Perşembe

EWOOD PARK ELDEN GIDIYOR (!)

















Türkiye'deki stadlardan birinde mescit açılsa ülkede kopacak fırtınayı tahmin edebiliyor musunuz? Tabi bunun sebebi ülkede din konusunun son yıllarda nasıl kullanıldığı ve hangi yan elementlerle birleşip geldiği sembolik durum. Yoksa kendi başına dini ibadet asla sorgulanmaması gereken bir durum. Yurt dışından gelen bir tanıdığımı Ali Sami Yen Stadı'nda namaz kılmak için tribün merdivenlerinin altına utanarak gönderdiğimi biliyorum. Bir gazete kağıdının üstünde kıldı namazını o gün. Çünkü stadlarda bunun için özel bir bölüm yok. Şükrü Saraçoğlu için ezbere konuşmayayım, bir tek o stad hakkında şüphelerim var ama olduğunu sanmıyorum.

Premier Lig'de bir ilk gerçekleşti Blackburn Rovers tarafından. Artık Ewood Park'ta bir ibadet odası var. Müslüman ve Hristiyan dinine mensup insanların ibadetlerini yapabileceği bir tesis. Yani sadece tek bir dinin mensuplarına yönelik değil. Stadın catering imkanlarının yani büfelerin olduğu yerin çok yakınına inşa edilmiş bu oda. Ama stada gelen farklı dinin mensuplarının ibadetlerinden geri kalmamasını sağlamak, tabi biraz da oraya gitmişken maçla ilgili dualarını almak. Oda ses geçirmeyecek şekilde inşa edilmiş, yani dışarıda kopan gürültüden etkilenmiyor. Bolton Wanderers buna benzer, ses geçirmeyen bir odayı benzer aktiviteler için Reebok Stadyumu'nda tahsis etmişti ama bunu resmen bir ibadethane haline eitren ilk ekip Rovers oldu. İskoç Ligi takımlarının tümünde müslüman oyuncuların maç öncesi dua etmeleri için bir tesis bulunuyor. Bu kulüplerin tüm din mensuplarına aynı mesafede olduklarını göstermek için mükemmel bir fırsat. Umarım bu akım bizim taraflara da uğrar diyeceğim ama daha bizim kulüplerimiz ülkenin % 99'unun müslüman olduğu bir ülkede bu tür işler için ufak bir oda bile ayarlamazken diğer dinler için imkan beklemek hayalcilik oluyor tabi.

6 yorum:

Gorky dedi ki...

Dün itibarı ile ses geçirmez olduğunu pek düşünmediğim :) bir mescit gördüm kapalı üstte..

Ortega dedi ki...

Telsim, Migros ve Maraton tribünlerinde maç izledim bugüne kadar. Görebildiğim kadarıyla, insanlar daha çok kenarda köşede, merdiven altlarında kartonlar üzerlerinde namaz kılıyorlar. Fenerium tribününde durum nasıldır bilmem. Daha orada maç izlemek nasip olmadı.

müşkülpesent dedi ki...

saraçoğlu fenerium alt tribününde bir kere maç izledim pek dikkat etmedim açıkcası ama gayet konforlu ve lüks bir girişi vardı tuvaletleri de gayet temizdi fakat dikkatimi çekmedi mescit gibi bir yer belki de vardır.

sami yen'de ise yıllardır giderim en son geçen sene kapalı üstte halı kaplı pimapenli bir bölüm gördüm büyük ihtimalle o amaçla yapılmıştır tabi ses yalıtım hak getire..

işin özünde ise yabancı bir futbolcu istavroz çıkardığında bak herif dinine bağlı deriz anelka cumaya gittiğinde herif müslüman deriz o ayrı ama bizim hakan şükür sivas maçında 5.golü atıp elleriyle gökyüzünü gösterdiğinde maçı izlediğim yerde saçmasapan homurdanmalar olmuştu kaka ve lincoln'de gökyüzünü gösteriyorlar ama onlar inançlı oluyor yapınca.

aşkın dedi ki...

Şu Hakan Şükür - yabancı müslüman futbolcu karşılaştırması sıktı artık.Millet onun müslümanlığına - inancına mı tepki gösteriyor yoksa şovmenliğine mi?
Ayrıca etrafımda - internette kimsenin Kaka'nın fanatik gösterilerine alkış tuttuğunu görmedim, aksine şovmenliği nedeniyle tepki çekti.
Ayrıca nedir bu imalı yorumlar, sanki Türkiye'de stadda namaz kılınacak yerin olmaması için özel çaba sarfedilmiş gibi tepkiler?
Olmaması ancak ihmalkarlık - talepsizlik ile açıklanabilir, bu ülkede nice ihmalkarlıklar varken bunun da olması çok mu enteresan?

Roy Keane dedi ki...

Aleviler'e bile saygı gösteremeyen bir toplumun staddaki bir kiliseye giden Hristiyan'a neler yapabileceğini tahmin dahi edemiyorum.

Adsız dedi ki...

Bursa Atatürk Satadında Kapalı Kale Arkası tribunlerinde ve Numaralı tribunde maç izleyenlerin rahatça ibadetlerini yapabilecekleri bir mescit bulunmaktadır. Maraton ve Açık Kale arkası tribunler için emin değilim. Ama yinede düzeltme yapmanızı bekliyorum.
Not: Mescit en az 3 sezondur mevcut...