9 Eylül 2008 Salı

BİRLEŞİK PREMİER LİG EMİRLİKLERİ

























İngilizler Hindistan'ı yıllarca sömürge yönetimi altında tuttukları dönemde halk kendi otoritelerine karşı ayrılıkçı hareketler planlamasınlar diye zorla logaritmik cetveli ezberletirlermiş. Bu yolla insanların beynini sürekli meşgul tutarlarmış ki logaritmik cetvelin nasıl olduğunu bilen birisi o kafanın ne hale geldiğini bilir. Arapların yıllar sonra Batının ve özellikle İngilizlerin futboluna yapmaya başladığı bu çıkarma yıllar öncenin intikamı mıdır bilinmez ama ortadoğunun bir çok zengini Al-Fahim'den sonra gözünü Premier Lig'e çevirdi. Dolayısıyla İngilizler şimdi hangi kulübün bu milyarderlerden birine gideceğini tartışıyor. Everton, Aston Villa, Manchester United ve Liverpool gibi kulüplerle kendini hissettiren Amerikan salgını şimdi Arap salgınına dönüşmek üzere. Tabi bunda Rus zenginlerin Zenith ve CSKA'nın başarıları ile beraber parayı biraz daha kend ülkelerine yönlendirmelerinin payı da büyük.

Bu dedikoduların ilki Manchester United hakkında. Glazer ailesinin takımı Suudi telekomünikasyon firması ve alanında Asya'nın en büyüğü (34.9 milyar dolarlık bir ciro) STC'ye (Saudi Telecom Company) satacağı iddiaları geçtiğimiz aylarda ayyuka çıktı. Kulübün STC ile OldTrafford'daki reklam olanaklarını içeren 10 milyon pound değerinde 5 yılllık bir anlaşma yapması ve United'ın Al Riyadh takımı ile özel bir maç için Arabistan'a gitmesi iki taraf arasındaki ilişkilerin giderke ısınmasına yol açtı. Buna rağmen Glazer takımın olası satışını ısrarla reddediyor. İngilizlerin kafaya oynayan diğer ekibi Liverpool'ın iki Amerikalısı Gillett ve Hicks de kabaran borçlar sebebi ile kulübü yakında elden çıkarabilirler. Dubai'li Maktoum hanedanının üyesi Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum sahibi olduğu ve Dubai Group'un bir kolu olan DIC isimli (Dubai International Capital) yatırım şirketini kullanarak Amerikalı ikilinin talep ettiği 500 milyon poundluk bedeli önereceği konuşuluyor. Maktoum ailesi bu iş için 2 yıldır titiz bir çalışma yürütüyor. Son olarak Manchester City-Al Fahim bağlantısını yapan Amanda Staveley isimli aracı firma Maktoum hanedanıyla City'nin satışı ardından bir raya geldi ve olası Liverpool planlarını masaya yatırdı.

Newcastle için de bazı söylentiler dolaşmaya başladı. Hintli iş adamı ve yılda 4 milyar dolar gelir yazan Reliance Communications isimli telekomünikasyon firmasının sahibi Anil Ambani'nin 230 milyon poundluk bir teklifle Newcastle patronu Mike Ashley'in kapısını çaldığı biliniyor. Özellikle geçen hafta içideki Keegan olayı takımda bir değişime yol açabilir. Ambani Newcastle alışını gerçekleştiremezse Leeds United'la da ilgileniyor. Hindistan'dan ayrıca Everton kulübüne de teklifler var. Planet Hollywood restoran zincirinin kurucusu Robert Earl'ün kulübü Rus veya Hint iş adamlarına pazarlamak için çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

Yeri gelmişken hatırlatalım Premier Lig'de mücadele eden Fulham 11 yıldır Mısırlı işadamı Mohamed-El Fayed'in yönetiminde. Şu anda Premier lig'de yabancı yatırımcıların yönettiği 8 takım var. Bu sayısının çok yakında 10'un üzerine çıkmasını bekliyoruz. Liste aşağıda

Chelsea: Roman Abramovich (Rusya)
Manchester United: Malcolm Glazer (ABD)
Liverpool: George Gillett-Tom Hicks (ABD)
Aston Villa: Randy Lerner (ABD)
Manchester City: Dr Sulaiman Al Fahim (BAE)
Fulham: Mohamed-El Fayed (Mısır)
Portsmouth: Alexandre Gaydamak (Fransa)
West Ham United: Björgólfur Guðmundsson (İzlanda)

bunların arasına İrlandalı olan Sunderland kulübü başkanı Niall Quinn'i de eklediğinizde nerede ise Premier Lig'in yarısının yabancı yatırıcımların elinde oluğunu görüyoruz. Bu sayı Everton, Newcastle gibi kulüplerin satışı ile artacaktır. İngilizler 39. maçı tartışacaklarına buna bir çare arasalar iyi olacak. Yoksa bir gün Andy Gray ile John Motson'ı El Cezire televizyonundan izlemek zorunda kalacaklar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

qpr da bernie'nin ama tam emin diilim.