8 Eylül 2008 Pazartesi

BİZ HİÇ ET YEMEDİK GÜLCAN


















Andorra'nın nasıl bir ülke olduğunu anlamak için Eurovision'a bakmak yeterli. Puanlar açıklanırken genelde her sene "yahu bu adamlar Fransa'ya mı yoksa Andorra'ya mı 12 puan verecek bunlar aslen nereli idi?" diye sorarım. Böyle bir ülkedir Andorra. Nüfus 71.000 kişi yüzölçümü 486 kilometrekare. Yani bir gece Taksim Nevizade'deki ahaliyi alıp uçakla Andorra'ya indirsek Trakya'dan başka bir toprağımız da Batı Avrupa'da olur o derece. Böyle bir ülkenin futbol takımından ne kadar olursa onlardan da o kadar oluyor tabi. Meşhur kardeşleri Faroe Adaları ve San Marino ile hep elence kaynağımız olurlar elemelerde. Bunların iki kardeşi daha vardı. Luksemburg ve Liechtenstein. Onlar son Euro 2008 elemelerinde zaman zaman sansasyonel galibiyetlere imza atarak bir nebze bu gruptan sıyrıldılar. Andorra'da durum aynı. Zaten dünya kupası elemeleri onlar için başlamış ve 20 Ağustos'ta Kazakistan deplasmanında 3-0 mağlup olmuşlardı. İkinci maçlarını Cumartesi kendi evlerinde İngiltere ile oynadılar. Kendi evlerinde dediğim Barcelona'daki Olimpiyat Stadyumu'nda. Zira Andorra'nın 1.800 kişilik Estadi Comunal d'Aixovall stadı holiganların çocuklarını bile almaz. Maçın skorunu biliyorsunuz. Bizim dikkat çekmek istediğimiz başka bir nokta. Takımın orta saha oyuncusu Manolo Jimenez. Türk spikerlerden bu tür maçlarda hep duyarız "evet San Marino takımının kalecisi mahalle kasabı sevgili seyirciler" ve benzeri naçizhane bilgiler. Jimenez hakikaten böyle. Adamın mesleği dekorasyon ve boya. Yani bildiğimiz Manolo usta. Andorra Ligi takımlarından FC Santa Coloma'da oynuyor. Ücreti bol sıfırlı. Ama şu ki sadece sıfırlı. Bedavaya oynuyor yani anlayacağınız. Cumartesi akşamı karşısında haftada 151.000 pound kazanan Frank Lampard vardı. Haftada 7 gün 24 sat çalışsa garibim o parayı göremez. "Futbolu seviyorum, İngiltere'yi yenme şansımız % 1, ama kimbilir bir gün o % 1 gerçek olur ve kazanırız" demişti maçtan önce. Artık boyadığı ev sahiplerine hava atıyordur "Lampard'ın belini kırdım siz böyle elde fırça olduğuna bakmayın" diye.

Bu arada belirtelim Andorra'nın en tanınmış oyuncusu daha önce Las Palmas'ta da top koşturmuş olan ve şu anda İtalya Serie B takımlarından Triestina'da forma giyen Ildefons Lima.

Maç sonrası Fabi Capello Andorra'yı çok defansif oynamakla eleştirmiş. Andorra hocası David Rodrigo da Capello kolaysa Andorra'nın gelip başına geçsin ben de İngiltere'nin bakın skor o zaman -0'da mı kalıyordu diye sallamış Capello'ya. Adam haklı, ne yapsaydı İngiltere'Ye karşı 4-2-4'le mi çıksaydı. Zaten bu Capello Eser hocanın saçını çektiğinden beri gözümde altın günü kadınlarından farksızdır.

Hiç yorum yok: