8 Eylül 2008 Pazartesi

FIFA YARABBİ ŞÜKÜR DEMEDİ

























Gheorghe Hagi, Erol Ersoy hadisesi hala akıllardadır. Lucescu'nun meşhur, maçı bırakıp "ben oynamıyorum arkadaş" diye saha içinden geçerek soyunma odasına gittiği Galatasaray-Gençlerbirliği maçı. Hagi'nin oyundan atıldığı dakikalardan sonra Gençlerbirliği'nin aşırı sert futbolu nedeni ile bu yola başvurmuştu. Hag,i o maçta Erol Ersoy'u bir sarı kart sonrası kolundan kendisine çevirdiği için ikinci sarıyı yiyerek atılmış ve Erol Ersoy'a bunun karşılığında okkalı bir tükürük sallamıştı. Mart 2001'de oynanan bu maç sonrası Hagi federasyondan tam 6 maç ceza almış (Hagi o sene de UEFA'dan Monaco maçındaki dirseği nedeniyle aynı sayıda maç cezası almış sonra bu maç 3 maça düşürülmüştü), Erol Ersoy bununla yetinmeyip Hagi'ye bir tazminat davası açmıştı. Mahkeme yanlış bilmiyorsam halen devam ediyor.

Benzer bir olay sırpların ve Chelsea'nin başarılı savunma oyuncusu Slobodan Rajkovic'in başına geldi. 19 yaşındaki oyuncu Sırbistan Olimpik Milli takımının Pekin'de Arjantin ile oynadığı maçta kırmızı kart görmesi sonrasında hakeme tükürerek oyundan çıkmıştı. FIFA'nın cezası çok ağır oldu. Tam 11 ay futboldan men cezası aldı Rajkovic. Şu anda kiralık olarak mücadele ettiği FC Twente ve Sırbistan milli takımının hiçbir müsabakasında forma giyemeyeceği gibi reserve maçlarında dahi oynayamayacak. Bu yaşta bir oyuncu için inanılmaz bir ceza. Chelsea, FC Twente ve Sırbi,stan futbol federasyonu cezaya hazırlanıyor ve bu itirazda geçmişteki benzer olayları da örnek gösterecekler. Örnek gösterecekleri olaylardan birisi de Hagi hadisesi. Ayrıca daha önce Fransız kaleci Fabien Barthez Marseille-Wydad Casablanca özel maçında hakeme tükürmüş ama sadece 3 ay ceza almıştı. Japon Ligi'nde daha önce oynanan Ventforet Kofu-FC Tokyo maçında da Takehito Shigehara isimli oyuncu oyundan tıldıktan sonra hakeme tükürmüş ve 7 maç ceza almıştı. Dolayısıyla bugüne kadar benzer olaylarda en fazla 3 aylık bir cezaya hükmeden FIFA'nın 19 yaşında bir oyuncuya verdiği bu büyük ceza tartışılıacak gibi. Bana sorarsanız ceza ağır değil. 19 yaşında bir oyuncu daha kariyerinin başında, hem de Olimpiyat gibi insan ırkının en büyük ve ilk spor mücadelesinde bunu yapıyorsa balığın baştan kokmasına izin vermeyeceksin. Emsaller bu işin kötü örnekleri. Hagi'ye yanlış şekilde 6 maç ceza verilmiş olması bu hareketin önemini azaltmıyor.

1 yorum:

olurolur dedi ki...

Olimpiyat platformuyla , alelade bir futbol maçını karşılaştırırsak ceza "kızım sana söyledim gelinim sen anla" işleviyle uzun ve gerekli bence. düşünsenize. 4 yılda bir. diğeri bir yılda 40 000 .