30 Eylül 2008 Salı

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. I

















Bugün yeni bir inceleme serisine başlıyoruz. İnşası devam eden ve önümüzdeki süre zarfında görücüye çıkacak olan stadları inceleyeceğiz. Dolayısıyla genel serilerin aksine 10 tane ile sınırlandırmak istemedik. Çünkü kulüpler, maç günü gelirlerinin ve genel anlamdaki stad gelirlerinin (forma satışı, park yeri, konserler, diğer aktivitelerden elde edilen kiralar, lokantalar vb.) kulüplerin bütçelerinde çok önemli birgelir kalemi olduğunu anladığından beri yenilemelere girişmiş durumdalar. İlginç olan son 1-2 yılda bu yenilemenin sırf yukarıdaki tesisleri düzenlemek için yapılıp, kapasite artırımının olmadığı projelere de rastlamamız. Dolayısı ile "büyütme" yerine "yenileme" kelimesini kullanmak daha doğru olacak ya da restorasyon.



















Fransa Lig takımlarından Lill OSC ile başlıyoruz.Lille'in hikayesi biraz Galatasaray'ınkine benziyor. Fransız ekip 1975-2004 yılları arasında maçlarını 22,000 kişilik Stade Grimonprez-Jooris'te oynuyordu. Yenileme çalışmaları sebebiyle 18,200 kişilik Stadium Lille-Metropole'e geçtiler. Ancak 32.000 kişilik Stade Grimonprez-Jooris II projesi Lille il meclisi tarafından reddedilince yapılan tüm stad projeleri, hazırlıklar ve stad çizimleri maketleri rafa kaldırıldı. Bambaşka bir plana geçtiler. Yeni stad projesinin ismi Stade Borne de l'Espoir. Kentin Villeneuve d'Ascq adındaki bölgede inşa edilecek. 2011 yılında tamamlanacak ve kapasite 55,000'e yükseltilecek. Belediye başkanı Martine Aubry'nin tanıttığı proje tabi ki günümüz modasına uyarak sadece stadı değil etrafındaki restaurantları, alışveriş merkezini, otelleri, spor merkezlerini içeren bir kompleks. 700 milyon euro gibi oldukça yüksek bir rakama malolacak. Örneğin Aslantepe projesinin 160-200 milyon euro arasında olduğu düşünülürse rakamın yüksekliği de anlaşılacaktır. 2016 Avrupa Şampiyonası'nın adaylarından olan Fransa, stadı turnuvanın ev sahipliğini kazanmak için verilecek mücadelede koz olarak kullanmayı düşünüyor.





















Herkese iyi bayramlar

4 yorum:

Adsız dedi ki...

yanılmıyorsam aslantepe'nin maliyeti 777 milyon ytl.160-200 milyon euro epeyce fazla yani.300-350 milyon euro civarı bir para yatırdı eren talu toki'ye.

kenzavey dedi ki...

lille için biraz fazla büyük değilmi ya bu stad

TheMISFIT dedi ki...

hayır maliyeti 777 milyon değil.

777 milyon eren talu'nun iş bitiminde toki'ye kar payı olarak vaad ettiği rakam.

stadın maliyetinin başta 120 milyon euro olabileceği hesaplanıyordu, ama bu değer artıp yazıda belirtilen seviyeye çıkabilir mi, veya maliyet konusundaki son durum nedir bilmiyorum.

Unknown dedi ki...

neden yesil?lille degil de st etienne nin stadi gibi olmus bole