10 Şubat 2010 Çarşamba

GO AHEAD EAGLES




















Go Ahead Eagles "İlerleyin Kartallar" anlamına geliyor. Ancak kulübün ismindeki "Eagles" ifadesi ile Beşiktaş'ın "kartal" lakabı arasında pek bir ilişki yok. Zira kulübün ismin "Eagles" kelimesini eklemesi kuruluşundan 69 yıl sonraya denk geliyor.

Go Ahead Eagles, 1902 yılında Hollanda'da bir çok bölgede rastlayacağınız "Be Quick" adı ile Deventer'de kuruluyor. Bugün Groningen, Zwolle, Apeldoorn gibi Hollanda şehirlerinde Be Quick adıyla bir çok takım var. Hepsi bu ismin yanına kuruluş yıllarını ekleyip yeni bir isim türetiyorlar. Be Quick 08, Be Quick 1887 gibi. Be Quick'in anlamı, "çabuk ol" demek. Anlayacağınız Deventer şehrinin takımının adı önce "Çabuk Ol" iken daha sonra 1905 yılında sistemli bir ligde oynamaya başladığında "İlerleyin" olarak değişiyor. Dikkat ederseniz hep bir harekete teşvik var. Bundan 30 yıl sonra takımın ismini "Haydi hep beraber" babında "Come On Everybody, Put Ye Hands Together"a döndürürlerse şaşırmamak lazım. Takım uzun süre Apeldoorn Ligi'nde mücadele ettikten sonra ulusal lige katılıyor ve 1917-35 yılları arasında 4 kez Hollanda Şampiyonu oluyor. 1971 yılında amatörlükten profesyonelliğe geçerken İngiliz hocası Barry Hughes'un fikri ile "madem armamızda kartal var, takımın adında da olsun" felsefesi ile isminin yanına Eagles ifadesini ekliyor ve Go Ahead Eagles olarak bugünkü şeklini alıyor. Dolayısıyla "kartal" ifadesi sonradan eklendiğinden takımın kuruluşundan beri renkleri olan sarı-kırmızıyı değiştirmek gibi bir şanları olmuyor. Kartalın siyah-beyazı ile, takımın sarı-kırmızısı arasındaki uyumsuzluğun sebebi budur.

GA Eagles şu anda Hollanda İkinci Ligi Jupiler League'de mücadele ediyor. Takım 2 yıl önce teknik kadroda yer alan Marc Overmars'ın futbola dönmesi ile gündeme geldi. Hollanda ikinci ligini hafiften karmaşık bir sistemi var. Tüm bir sezonu ilk sırada bitiren takım doğrudan Eredivisie'ye yükselirken 6 farklı periyod halinde oynanan ligdeki periyod birincileri üst ligden gelen 16 ve 17. sıradaki takımlarla play-off mücadelesi yapıyor. Dolayısıyla Hollanda İkinci Ligi'nde hemen her takımın sezonun hangi zamanı olursa olsun bir üst lige yükselme şansı var. Örneğin ADO Den Haag 2 sezon önce toplamda 7. sırada bitirmesine rağmen 6 maçlık 1 periyodu lider bitirdiği için play-off'a girdi ve Eredivisie'ye yükseldi. Go Ahead Eagles bu sezon ligde lider De Graafschap'ın 3 puan gerisinde ikinci sırada.



















Eagles ile ilgili son sözlerimizi söyleyelim. Maçlarını 6.750 kişilik "De Adelaarshorst" da oynuyor. Sezonluk kombine biletleri 115-165 euro arası maç biletleri ise 10-17,5 euro arasında değişiyor. Takımın yer aldığı Deventer şehri Hollanda'da Türk konsolosluğunun bulunduğu 2 şehirden birisi (diğeri Rotterdam). Yani bu şehire hangi gün, hangi saatte gitseniz mutlaka bir Türk'e rastlarsınız. Hoş Hollanda'da zaten her şehirde Türk'e rastlıyorsunuz ya. Yalnız konsolosluğun çok yavaş çalıştığını söyleyeyim, bir gün işiniz düşerse Rotterdam'ı tercih edin. Takımın ezeli rakipleri coğrafyadan mütevellit AGOVV Apeldoorn, FC Zwolle ve Heracles Almelo. Zwolle ve Heracles ile Overijssel eyaleti derbisini oluşturuyorlar.







Son olarak Overmars'ın dönüş yaptığı gün şehirde oluşan karnaval havasını aktaralım birkaç fotoğrafla.



















7 yorum:

Ömer dedi ki...

Super yazi olmus, cok tesekkurler abi. Takimin ismi uzun suredir ilginc geliyordu bana, bloga karalarken aklima tabii ki sen geldin. Harika oldu bu yazi, iyice ogrenmis olduk Go Ahead Eagles'i :) ellerine saglik.

baha dedi ki...

Be Quick nasil bir takim ismidir.. De hadi gibi bi takim kursak Turkiye'de ilgi ceker miyiz acaba?

AbSurDMaN dedi ki...

Be Quick nedir ya :D Be Quick Or Be Dead yapsınlar bari, şimdiki Go Ahead Eagles'tan daha iyi durur :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Beş Dakkada Beşiktaş diye kulüp kurma isteği uyandırdı bu yazıdaki Be Quick adlı takımları görünce.

purgatory dedi ki...

Be Quick Or Be Dead benim de hoşuma gitti :)

ya da

"Go Ahead Dickinson" :p

varol döken dedi ki...

geri bas mardinmidyatspor

çalkala beri lüleburgazspor

nah yenersin erzincanspor

rakibime tükürmem hopaspor

atıl kurt kurtalanspor

Ku.Ba dedi ki...

25 Mart'ta Hollanda Federasyon Kupasi'nin yari finalinde Ajax'la karsilasacaklarini da not duselim, ki simdiye kadarki en buyuk basarilari bu olsa gerek.