19 Eylül 2008 Cuma

KARMACODE & VINLAND SAGA

























Haftayı 2 albüm tavsiyesiyle kapatalım. Birincisi İtalya'dan. Lacuna Coil gotik metal akımının İtalya'dan çıkan en iddialı ismi. Genelde bu daldaki grupların müzikal altyapıları birbirine çok benzer. O yüzden de özgün bir albüme ulaşmak çok zordur. Grubun şu ana kadar piyasaya sürülmüş son stüdyo albümü "Karmacode" bu genellemenin dışında kalan bir albüm. İlginç ölçüde bir çok albümden ve gruptan etkilenilerek yapıldığı söylenen albüm, bana sorarsanız taşıdığı ortadoğu ezgileri, yetenekli vokal Cristina Scabbia'nın yine ortadoğu esintileri taşıyan vokal tekniğive dini bir çok motifiyle çağdaşı birçok grubun albümünden ayrılıyor. Onu çekici kılan aşağı yukarı bütün şarkılarn belli bir kalitenin üzerinde olmasıyla beraber "Fragile", "Within Me", "Closer", "Fragments Of Faith" gibi ağır topları ve enfes bir "Enjoy The Silence" coverı var. Albüm ilk çıktığında Evanescence'in medyatik pozisyonu sebebiyle ondan çok daha önce kurulmuş olan gruplar makus bir kadere razı olmuşlar ve yaptıkları her albümün Evanescence ile karşılaştırılmasından kaçamamışlardır. Lacuna Coil'in Karmacode albümü de böyle oldu. Ama tüm dünyada 495.000 gibi bir satış rakamına ulaşan albümü, bu türün özgün örneklerinden birisine ulaşmak istiyorsanız kaçırmayın derim.

























İkinci albüm ise biraz daha kuzeyden. Alman Atrocity grubunun kurucusu Alexander Krull'un, Theatre Of Tragedy grubundan olaylı bir şekilde ayrılan Liv Kristine'ı önce kurduğu yeni grubun sonra da evinin kadını yapması ile ortaya çıkan Leaves' Eyes'in şimdilik son stüdyo albümü "Vinland Saga". Beauty and the Beast vokal denilen ve amiyane tabirle billur sesli bir bayan vokalle, brutal bir erkek vokalin duetiyle oluşan şarkıların üzerine kurulu bir albüm Vinland Saga. Bu tür vokale bir tek Haggard'da ve Leaves' Eyes'da tahammül edebiliyorum. Vinland Saga bu anlamda önemli bir albüm. Başta "New Found Land" adlı enfes şarkı olmak üzere, "Thorn", "Leaves' Eyes", "Misseri" gibi üst düzey şarkıları barındıran albüm, evde geçirilen bir cuma akşamı haffiten dönen bir kafaya çok iyi eşlik edebilir.

2 yorum:

L dedi ki...

abi karmacode yorumuna katılıyorum. ben de kısa süre önce albümü dinleme imkanına erişebildim ama, dinledikten sonra da ne kadar geç kaldığıma hayıflandım:(
cidden çok iyi albüm.

CaRtMaNtR dedi ki...

Lacuna Coil denince önceki albümleride muhakkak dinlemek gerekir diyebilirim.