1 Mart 2010 Pazartesi

U-SECTOR


































ABD ligi MLS (Major League Soccer) takımlarından Toronto FC'nin taraftar grubu. ABD Ligi'ni David Beckham'dan ibaret görenler için alternatif bir seçenek. En azından icraatlerini gördükten sonra siz de aynı fikre kapılıyorsunuz. Zira söz konusu ligin bilet satış rakamlarındaki rekorları çoktan kırılmış durumda. Toronto FC, ABD Ligi'ne dış ülkelerden katılan ilk takım. Daha sonra bu lige Meksika Ligi'nden Chivas USA da katıldı. 2007 sezonunda tam 14.000 kombine bilet satarak bu alandaki ülke rekorunu kırdılar. Bu rekor bu sene kendi taraflarından 17.000'e yükseltildi. Kulüp yetkilileri kombine biletler için yaklaşık 9.000 kişinin de sırada beklediğini belirtiyorlar. Bu manzaranın yaratıldığı 20,800 kişilik BMO Field Stadyumu'nda birçok tribün grubu bulunuyor. Ama bunların en önemlisi ve en eskisi stadın 113. bölümünde yer alan "U-Sector"



















U-Sector 2000 yılında bir başka Kanada ligi takımı Toronto Lynx'in bünyesinde kuruluyor. Grubun adı, takımın eskiden maçlarını oynadığı Varsity Stadyumu'nda sürekli oturdukları U tribününden geliyor. Toonto FC'nin 2006 yılında kurulmasından sonra desteklerini ABD Ligi'ne de kaydıran grup unvanlarını beraberlerinde taşıyorlar. Son 2 senedir de stadın lokomitifi durumundalar. Kuzey Amerika'da gerek kendi takımları ile, gerek Kanada Milli takımını deplasmanlar da dahil olmak üzere desteklemeleri ile çok önemli bir popülarite elde etmiş durumdalar. Nitekim pankartlar, bayraklar, şarkılar ve diğer tezahüratlar ile deplasman yolculukları ile ilgili organizasyonlar ve taraftar partileri onların Avrupa Kıtas'nda da tanınmasına yol açtı. U Sector kendi içinde "The Red Brigade" ve "Ultras 114" gibi alt grupları da barındırıyor ve kendilerinden sonra Toronto FC tribünlerinin en önemli grubu "Red Patch Boys", "North End Elite" ve "Tribal Rhythm Nation" gbi gruplarla her maç stadı ABD Ligi'nin en renkli stadı haline getirmiş durumdalar. Ayrıca her yıl geleneksel olarak kendi üyelerinin oylarıyla seçilen "U Sector Yılın Oyuncusu" ödülünü de takımın en iyi oyuncusuna takdim ediyorlar.



















Kombine bilet satışının Kanada gibi belki de hiçbirimizin futbolla bağdaştıramayacağı bir ülkede bu seviyede olması ve ortaya çıkan tribün şovunun görsel açıdan değeri, bu tür ülkelerdeki taraftar organizasyonlarının da gözardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor.


2 yorum:

Ömer dedi ki...

Toronto apayri bir dunya Kuzey Amerika ve taraftarlik konusunda. NBA takimlarindan Raptors'in da ayni sekilde salonu, cogu zaman tiklim tiklim oluyor ve bir renk ahengi olusuyor.

Ozellikle gecen sezon play-off'ta yasanan goruntu, uzun sure NBA camiasinda yer bulmustu. Futboldaki bu goruntuler benim icin bu yuzden daha az sasirtici.

Emrah D dedi ki...

Kanada ve futboldan bahsedip de Ottowa Wizards ile uc sene ust uste sampiyon olan Rasim Kara'yi unutmak olmaz bence. Ottowa'nin Rasim Kara'dan sonraki teknik direktor Hubert Busby Jr.'in da Toronto Lynx'in bundan onceki hocasi olduguna da degineyim. Tabi degisen lig yapisi sebebiyle Ottowa Wizards ile Toronto Lynx sanirim hic bir zaman ayni ligde oynamamis olabilirler. Boyle bisey iste :).