24 Kasım 2008 Pazartesi

"EKİP" ŞAMPİYON














1 sezon önce ABD Ligi'ni menajerlik oyunu oynayanların dışında kaç kişi takip ederdi, kaç kişi 3-4'ten fazla takım ismi sayardı bilmiyorum. Derken David Beckham icat oldu mertlik bozuldu. Los Angeles Galaxy CEO Alexi Lalas'ın da gazıyla önce Beckham ardından da Ruud Gullit'i yeni dünyaya getirince orada da futbolun oynandığının farkına vardık. Hoş ilgimiz yine sonuçlar ve ligin profilinden çok Beckham ve şürekası ile ilgiliydi ya. O yüzden de Los Angeles'i tahminen lig lideri, en büyük şampiyonluk adayı falan sanıyorduk. Ama kazın ayağı hiç öyle değildi tabi. Los Angeles 12 maçlık bir galibiyet alamama serisini de içeren son 16 maçtaki 2 galibiyet performansı ile normal sezon batı konferansını ligin dibinde bitirdi. Topladığı 33 puan onu 14 takımın en kötüsü yaptı zaten. Sonrasında da ne Gullit kaldı ne Lalas. Beckham da Avrupa'ya kapağı atma arayışında.



Bunlar olurken normal sezonu Doğu Konferansı'nın tepesinde bitiren ilginç armalı kulüp Columbus Crew play-offlarda da formunu sürdürdü ve sırasıyla Kansas City Wizards, Chicago Fire son olarak da dün finalde New York Red Bulls'u yenerek şampiyon oldu. Takım ligin en mütevazi kadrolarından birisine sahip. Bayer Leverkusen'de de forma giymiş olan Frankie Hejduk'un kaptanlığını yaptığı takımın en önemli silahları kariyerini ABD Ligi'nde geçiren Venezuela'lı Alejandro Moreno ve Boca Juniors'da tam 11 yıl top koşturmuş olan 35'lik çınar Guillermo Barros Schelotto. Dün takımının attığı 3 golün de asistinde onun imzası vardı ve final maçının MVP'si seçildi. Takımın başında daha önce ABD 20 yaş altı takımına çalıştırmış olan Sigi Schmid var. Schmid zamanında Los Angeles Galaxy'i 2002'de şampiyon yapmasına ve izleyen sezonda ligi lider götürmesine rağmen "eğlenceli futbol oynatmadığı için" kovulan bir adam. Eğlenceli futbol oynatmadı diye kovduğunuz adam gidip başka takımı şampiyon yapar, siz de Victoria'nın kıyafetleriyle eğlenirken sonunculuğu boylarsınız işte Allahın sopası yok. Bu arada maçın Kaliforniya'daki 27.000 kişilik Home Depot Center'da oynanmasına takılmış durumdayım. Columbus doğuda, New York Atlantik kıyısında, adamları Pasifik kıyısına götürmenin anlamı nedir çözemedim. Keza MLS'nin Amerika'daki spor müsabakalarının genel havasından kurtulmadan belini doğrultamayacağını düşünüyorum. NBA, NFL, NHL mantığı ile futbol ligini yürütmek çok hoş bir seçim değil. Acaip all-star maçları, sezon içinde yaratılmış bir dolu gereksiz ödül, konferans ve play-off sistemi gibi. Aslında 14 takımı da içeren tek bir klasman yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum ama ülkenin büyüklüğü sebebi ile illa konferans yapmak istiyorsanız eski Japon ligi sisteminin bir benzeri yapılır. İki konferans birincisi tek maç üzerinden bir final oynar ve şampiyon belli olur. 14 takımın mücadele ettiği ligde 8 takımın play-of'a kalması biraz saçma oluyor. Sezon boyunca 30 maçı sırf 6 takımı dışarıda bırakmak için oynamak pek akıllıca değil.

Columbus 2009-2010 sezonunda CONCACAF Şampiyonlar Ligi'nde ABD'yi temsil edecek. Ligin gol kralı ve Galaxy'nin elle tutulan tek ismi Landon Donovan Bayern Munich ile 10 gündür deneme antrenmanlarına çıkıyordu. Ocak ayında takıma katılacağı kesinleşti. Tabi zaten son maçlarda 18'e bile giremeyen Lukas Podolski de Donovan'ın gelişi ile iyice geri plana atılacağını düşündüğünden Bayern yönetimine "Ocak ayında gidiyorum" mesajını verdi. Büyük ihtimal Premier Lig'de izleyeceğiz onu. Alman milli takım forması ile 60 maçta 31 gol atmış adamı 18'e bile almamak da apayrı bir tartışma konusu o ayrı.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Valla ben bi bahissever olarak MLS i iyi takip ettiğime inanıyorum oynanan oyun bence İngiltere Coca Cola ligi seviyesinde ayrıca benim en beğendiğim takım olan Houston Dynamo'nun sahası tam bi rezalet,Amerikan futboluda oynanıyor bu stadda ve zeminde ki cizgileri varın siz düşünün.

Dediğin gibi hocam Play-Off sistemi de cok sacma ayrıca Draft da var diye biliyorum bu ligde.

Ferman

mustafa taha dedi ki...

Sigi Schmid'i takdir etmek gerek. 2 sezon öncesinin en kötü takımını 2 yıl da lig şampiyonu yaptı. Gerçi bu başarısını anlayamamış Vrew yönetimi. Adamın bu ay sonunda sözleşmesi bitmesine karşın yeni bir sözleşme teklif etmemmişler. Scmid de final maçından sonra "buaradaki misyonumu tamamladım" tarzında bir laf göndermiş...
2009 yılının finalini de henüz iskeleti bile tamamlanmamış Red Bull Arena'da oynanacakmış.

Unknown dedi ki...

"Eğlenceli futbol oynatmadı diye kovduğunuz adam gidip başka takımı şampiyon yapar..."

hey gidi mircea lucescu :)

insivible dedi ki...

playoff lar buyuk sacmalik da bunun icin heralde insanlarin ilgisini nasi cekeriz nasi futbolu populer spor yapariz diye uzun uzun projeler uretip iyi bi maas alan bi ekip vardir ve gerekli tahlilleri yapmislardir. ama tabi hata mi dogru mu bilinemez cunku benzer ekip muhtelemen ayni process den gecti ve ulkeyi iraka yolladi. finalin de home depot center da oynanma sebebi kalifornia eyaletinin futbol sahalari (gerek lig icin gerek recrational use icin) ve maclara gelen taraftarlar acisindan en onde giden eyalet oldugudur. bir de tabi yogun guney amerikali populasyonu yuzunden futbola ilgi de cok fazla burda.

ve tabi wikipedia dan alinti simdi

"The 27,000 seat main stadium was designed specifically for soccer, and as the top soccer venue in the United States, is nicknamed "The Cathedral of American Soccer." It is home to both the Los Angeles Galaxy and Chivas USA of Major League Soccer, and was the second stadium designed specifically for MLS teams."

Adsız dedi ki...

sizden ABD Majör lig için bir tanıtım yazısı okumayı isterim.
FM oyununda ABD Ligi'ni seçtiğimde, NBA gibi bir statü ile karşılaştım. Bildiğin draft var! Ve sanırım CAP olayı da var. O yüzden istediğin gibi sözleşmeler öneremiyorsun. Bunun dışında sezon başlamadan belli bir kadro veriyorsun federasyona, sayısı çok fazla değil bu kadronun, ve kadroda ismi olmayan adamlar FREE AGENT a çıkıyor. Gerçekten çok ilginç durumlar vardı. Sizden bu lig adına bir tanıtım yazısı okumak gerçekten keyifli olurdu...