3 Şubat 2010 Çarşamba

DEUTCHES STADION



















Aslında sadece biraz sonra anlatacağımız stadyumu anlatıp çekilecektik ama bu konuda çok örnek olduğunu görünce bunu bir seriye çevirelim dedik. Anlatacağımız stad Deutches Stadion. 1930'ların başında Almanların deha mimarlarından kabul edilen ve 2. Dünya Savaşı sonrası 20 yıl hapiste kaldıktan sonra affedilen Albert Speer'in tasarladığı, inşaatına başlanan ancak bitirilemeyen stad. Kapasitesi. 400.000. Tekrarlıyorum 400.000. Üçüncü Reich'ın, yani SS kongrelerine ev sahipliği yapan aşağıda da resmini gördüğünüz, 340,000 kişilik Nurnberg'deki Zeppelinfeld Stadyumu'nun da mimarı olan Speer, sadece tribünleri 400.000 kişi alacak 100 metre yüksekliğindeki stadı tasarladığında Adolf Hitler'den veto yemiştir. Zira kongreleri Nurnberg'de devam ettirmek isteyen ve 1936 olimpiyatlarını Berlin Olimpiyat Stadı'nda düzenlemek isteyen Hitler projeyi geri çevirmiştir.



















Ancak Hitler daha sonra savaşı kazandığında tüm Avrupa'ya hakim olacağından ve olimpiyat oyunları için onbinlerce atlet ve seyirci Almanya'ya geleceğinden 1940 yılında, daha sonraki oyunların Deutches Stadion'da yapılacağına karar vermiştir. 1937'de başlayan ve 1941'de tam onbin taş blogunun yerleştirildiği stad inşaatı 1944 yılındaki savaş ortamında durdurulmuş ve asla bitirilememiştir.



8 yorum:

hirondelle dedi ki...

1940'da olimpiyat yapılmadı ama diye biliyorum ben. sonraki 48 londradır?

Flying Dutchman dedi ki...

evet yapılmadı zaten, oradaki sırasında lafı yanıltıcı olabilir...

Adsız dedi ki...

Şu an ne durumdadır bu tamamlanmamış stad bilginiz var mı?

Dung Beetle dedi ki...

Ruh hastasi "deha" bir mimarin ilk defa baska bir ruh hastasi lidere kavusabildigi anlardan biridir, o 12 sene. Ayrica Hitler Berlin'i de yeniden Speer'e cizdirmis fakat 1942 senesi geldiginde Naziler paralarini ve insanlarini ukrayna ovalarina ve Stalinin sehrine gommeye(!) basladiklarindan iptal edilmistir. Vatikandan buyuk ve onun kopyasi bir kubbe dahi vardi projede. Bu almanlarin Vatikan kubbesi hastaligi, bizim padisahlarin ve pasalarin Ayasofya hastaligi gibidir. Sinan'a her padisah ve pasa Ayasofyanin kopyasini ve daha ihtisamlisini istemistir. Sinan da esere saygisindan ufak kopyalarini yaparak yatistirmistir onlari.(bkz Ibrahim pasa camii, Suleymaniye vs.)
Ayrica Speer, yani Der Reicharchitekt daha sonra tum alman savas endustrisinden sorumlu olmus ve kimi tarihcilere gore savasin 43 te degilde 45 te bitmesinin ana sebeplerinden biridir. Ayrica Nazi ust kademesinde yer alip ta savas sonrasi pismanlik gosteren tek arkadastir.

Osman dedi ki...

ben nürnbergliyim.

stad isi olmadi haliyle. görünürde kalan tek sey su resimdeki tribün temelleri:

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Stadionmodell-Oberklausen1.jpg&filetimestamp=20071013182301

kazilarin yapildigi yerde simdi suni bir göl var, silbersee. Savas sonrasi orasi cöplük, özel cöp deponisi olarak kullanildi. Simdi zehirli bir göl, girmesi yasak, ancak cevresinde gezebilirsiniz.

http://www.bauzeugen.de/Bilder/Silbersee-03.jpg

Osman dedi ki...

ayrica ilgilenenler, suradan bilgi edinebilir:

http://www.bauzeugen.de/rpt-gelaende.html

Deutsches Stadion kismindaki resimler, modeller daha ayrintili bilgi verebilir.

Adsız dedi ki...

Daha oncede bu konuyu islemisdiniz yamulmuyorsam.
Stad yapilsaydi Deplasman tribunu 20.000 kisilik olurdu. Olasi bir Alman turk takimi eslesmesinde bilet sorunu olmazdi.

Xscape dedi ki...

Suleymaniye Camii, Ayasofya'nin ufak bir kopyasi ??! Hele bir otur soluklan yegenim.