11 Kasım 2009 Çarşamba

SKINHEAD KISA TARİHİ VE FUTBOL






















Yıl 1962. Jamaika`nın bağımsızlığını ilan ettiği tarih. Bu büyük değişimle beraber gelen yüksek oranda işsizlik Jamaika`da bir alt kültür oluşturur. Rude Boys denilen bu alt kültür, sokaktan geçinen ama ellerindeki tüm parayı jilet gibi takımlara, güzel ayakkabılara harcayan, geneli genç kesimdir. Dinledikleri müzik ise reggae, ska, soul, rock karışımı dans üzerine kurulu bir müzik olup rasta geleneğinden biraz daha farklıydı. Bu alt kültür zamanla ekonomik şartlarin ve iş bulma imkanlarinin daha iyi olduğu Ingiltere ve Amerika`ya göçmeye başlar. 1950li 1960li yıllarda ise İngiltere`de başka bir alt kültür vardır hali hazirda. Orta kesimin oluşturduğu Mod`lar...

















Modlar biraz daha bakımlı, modaya düşkün, vespalarına atlayıp parti ve eğlencelere koşan apolitik kesimdir ve bir süre sonra kendi içlerinde ayrımlar başlar. Özellikle işçi sınıfından gelen modlar orta sınıf modların imkanlarından uzaktır. Diğer taraftan jamaikalı rude boys ile daha çok ortak noktaya sahiptirler ve bir süre sonra birleşip orta sınıf modların tüketim kültürüne karşı duruş sergilemeye başlarlar. Müzikleri zamanla ayrılır giderek sosyal ve politik eleştiriye dönüşür. Özellikle Londra`nın doğu kesiminde polisten şiddet görürler ve çatışmalara girerler. Giyim stilleri de yavaş yavaş şartlara uyum gösterir. Polisle çatışırken dezavantaj yaratan uzun saçlar kazıtılır, bol paçalı pantolonlar dar kesim dayanıklı Levi`s modellere bırakır yerini. Fabrikada giydikleri botlarla uniformalar tamamlanır. Görünüşteki bu değişiklik, şiddetle içiçe yaşama, onları hippilerden de keskin çizgilerle ayırmış olur. Bir süre sonra polis şiddeti, basin karşıtlığı onları ölü bir döneme sürükler. Ta ki 1970li yıların sonuna kadar.















1970li yılların sonlarına gelirken skinhead kültürü tekrar canlanır. Ancak bu sefer Jamaikalı kardeşleriyle dansetmek yerine onlarla catışmaya başlarlar. Skinhead geleneği artık adını faşist gruplarla duyurmaya başlar malesef. Özellike antifaşist skinhead gruplarına ve göçmenlere karşı saldırılar da artar bu dönemde. Basının da eline malzeme çıkar ve skinhead kültürüne karşı inanılmaz bir propagandaya girişirler. Bütün bu saldırılara karşı, antifaşist skinhead gruplarının da organize olması surpriz olmaz. Bu amaçla 1987 yılında ilk kez ortak isimler altında birleşirler. Amerika`da SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice) ve Avrupa`da RASH (Red and Anarchist Skinheads)… Nazi ürünleri satan dükkanlar, irkçi grupların konserleri ve lokaller hedeflenir. Ve zamanla Nazi skinhead grupları ve diğer ırkçı gruplar sahneyi terk etmeye başlar. Skinhead adını biraz olsun temize cıkarmış olur.






















1970lerin sonunda bu müzik canlanırken futbol holiganizmine de sızıyor. Özellikle kaynağını futbol şarkılarından alan Oi müziğin isim babası olan Cockney Rejects grubu, `Following bubbles forever` şarkısıyla West Ham marşını yorumlar örneğin. Sham 69 adını Hersham FC`dan referans alır. Hollandalı grup Discipline PSV ultras, Los Fastidios Virtus Verona, Bootstroke AEK, Ska-P Rayo Vallecano, Bando Bassotti Livorno, The Obssessed Cardiff City için çalıyor. Stage Bottles ise ultras Frankfurt üyeleri… Kısacası skinhead geleneğinin temeli işçi sınıfına dayanıyor ve bugünlerde futbolla hayat buluyor.

by Mafalda

9 yorum:

Unknown dedi ki...

baslığı ilk gördüğüm zaman kesin skinhead derken ırkçılardan/nazilerden bahsedecek diye düşünmüştüm. ama skinhead ayrımını belirten bir yazı olmuş. ellerine sağlık. keşke daha uzun olsaydı.:D

gkhngnyhn dedi ki...

muhalifin aksine beklediğim açıdan gelmiş,ama onun da dediği gibi keşke daha ayrıntılı olsaymış.

şu kendi uğraşım, meşgalem.

http://img260.imageshack.us/my.php?image=sharpgstl3.jpg

bu beşiktaşlı olsalar da sevdiğimiz insanlar, ofisboyz

http://www.myspace.com/ofisboyz

bir de a.y.ı.l.a.r. var
http://www.myspace.com/theayilar

Adsız dedi ki...

Valla doyamadım yazıya,harika bi blog erçekten,sanki forum(panel) tadında.Bütün yazarların gönlüne sağlık.

Ferman

Frapppedaki dedi ki...

Skinhead konusu çok geniş herşeyi bir yazıya sığdırmak zordu.. skinhead ayrımını anlatmak istedim.. Turkiye de pek bilinmiyor..

varol döken dedi ki...

bu veya buna çok yakın bir post bu blogda atılmıştı zaten... tembellik kokusu seziyorum!

benden kaçmaz blog yorumcusu...

Flying Dutchman dedi ki...

varol, bu blogda her şeyin kokusu olur tembelliğin kokusu olmaz o kadar diyeyim :)) bizim blog tembelse ülke yatıyor demektir konuşturma beni :wink:

1 sene önceki bir yazıyı upladım, bu tür yazıları arada bir hatırlamak ve yeni okuyucularla buluşturma işini zaman zaman yapıyoruz...

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
varol döken dedi ki...

üstüne alınması gereken mafalda hanım yine tembellik yapmış ağzımın payını vermemiş...

senden hiç etkilenmiyorum hollandalı o kadar diyeyim:)))

Frapppedaki dedi ki...

Ustume alinmama gerek yok dogru soze ne denir Varol Bey :)