24 Mart 2010 Çarşamba

GAELIC FOOTBALL



















İş eğitimi için gittiğim Paris'te bir akşam arkadaşlardan ayrı tek tabanca dolaşırken yemek yiyeyim diye bir Irısh Pub'a girdim, girişte "Cork-Kerry maçı yayında" şeklinde bir yazıyla karşılaştım. "İyi İrlanda futbolu çok da zevkli değildir ama tribünlere bakarız hem" diyerekten daldım içeri. Tribünlere bir bakarım ki nerden baksan 40.000 kişi var. "Yahu Galatasaray zamanında Cork City ile Şampiyonlar Ligi ön elemesinde oynamış takım, neden bu stadda oynamadık o zaman da çiftlikten bozma bir stadda oynadık" diye düşünürken kale direklerinin üzerinde 2 adet uzantı dikkatimi çekti. Yani bildiğiniz ağları mevcut olan bir futbol kalesinin üzerine 2 direk daha eklenmişti. Böylece üst tarafı rugby kalesine alt tarafı futbol kalesine benzeyen bir şey çıkmıştı ortaya. Derken maç başlayıp içeride uğultu yükselince sahaya baktım, oyuncular topu ellerine alarak da oynuyorlardı. O zaman olayın futbol maçıyla alakası olmadığından emin oldum. Bizim bildiğimiz "soccer" olmadığından en azından. Gaelic Futbol ile tanışmam o güne rastlar.





































Dünyanın en ilginç sporlarından birisi Gaelic Futbol. İrlanda'nın 1 numaralı sporu. Maçları çok büyük kalabalıklar takip ediyor. Amerikan Futbolu, Avustralya Futbolu gibi benzerlerinin yanında "soccer" denen bildiğimiz futbola en çok benzeyeni. Kale ağları, kaleci gibi mevkiler mevcut. Maçlar eni 130-145 boyu 80-90 metre arasında değişen sahalarda, futbol topundan biraz daha ağır ve enine dikişli toplarla, 30'ar dakikadan 2 devre halinde oynanıyor. 15 oyuncu mevcut ve 5 tanesini kullanabileceğiniz 15 tane de yedek. Sertlik açısından rugby'den daha yumuşak ama işin içine elle kontrol de girdiği için futboldan daha sert bir oyun. Top resimdeki kalenin üst tarafından gittiğinde 1 puan, altta kalecinin de koruduğu ağlarla buluşunca 3 puan kazanıyorsunuz. Topu sektirmeden 4 adım koşmak, topu 2 kere ardı ardına sektirmek, topu elle rakibinizin başının üstünden atıp onu geçmek, elle gol atmak, topla koşarken el değiştirmek veya topu yere koymak yasak. Paslarınızı veya adam geçmelerinizi topa avuç içiyle dürterek yapmak zorundasınız. Ama zor mu geldi? Ayakla yapın. Futbola en yakın olanı dedik ya, bu oyunda penaltı, röveşata, kafa şutu gibi her türlü hadise mevcut. Hani halı saha maçlarından önce birisi topu sahaya atar da, maç başlamadan önce birbiriyle çocuk gibi oynayan insanlar olur, topu birbirinden kapmak için ayakla elle, birbirine faul yaparak mücadele ederler. İşte onun resmi hali. Allah ne verdiyse oynuyorsunuz.



















Maçlar tribünlere büyük kalabalıkları çekiyor. Kerry GAA (GAA "Gaelic Athletic Association" anlamına geliyor),Dublin GAA, Galway GAA, Meath GAA, Cork GAA, Cawan GAA ligin en iddialı takımları. Kerry 35 şampiyonlukla İrlanda'nın bu dalda en başarılı takımı. Her şehirden sadece 1 takımın katılabilmesi de oyunun tüm ülkeye yayılabilmesini sağlıyor. Bir de neden "soccer" Gaelic Futbol'un yanında yalan bir spordur" felsefesiyle hazırlanana klibi izleyin bakalım.

6 yorum:

arnawut dedi ki...

oha yaa son klip harika vallahi. gidip küçük bi kasaba takımına girmek istedim :)

Adsız dedi ki...

Görüntüler süper! Önceden bu spor hakkında bir şey bilmiyordum, öğrenmek açıkcası hoşuma gitti. Bir gün izlemek de gayet güzel olur.

maria lopez garcia dedi ki...

Tesadufen Eurosportta yakaladigim ve hayrani oldugum spordur kendisi. Ogrenmek, anlamak icin baya arastirmalar yapmistim. En zevkli takim sporlarindandir bence.

varol döken dedi ki...

irlanda'yı irlandalıları da acayip severim ama açıkçası klipten maçtan sonra pub'a gitmek dışında pek ikna olmadım...

yani illa diyorsun ki daçmın birmingham pub'larından sonra git dublin pub'larına da ipliğimi pazara çıkar, bu oyunun gerçekte nasıl bir şey olduğunu anlat!

şmd dedi ki...

Fırat baba;

Bu yazıyı ta ne zaman yazmıştın, beğenerek okumuştum. Vallahi hafızana kurban helal olsun. :)

Devam et.

ozgurr dedi ki...

6 eylül'de dublin'de olacağım ve croke par'ta ki hurling finaline denk geliyorum. umarım bilet bulmak sıkıntı olmaz.